Statele Unite ale Americii consideră că Serbia trebuie să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa contra Ucrainei, a declarat vineri la Belgrad consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, citat de EFE și Agerpres.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe aeroportul militar Batajnica, de lângă BelgradFoto: Darko Vojinovic / AP - The Associated Press / Profimedia

„Activităţile ruse nu trebuie doar condamnate, ci şi pedepsite. Rusia a declanşat un război brutal şi ilegal”, a afirmat Chollet în faţa presei de la Belgrad după o vizită efectuată în capitala Serbiei.

Chollet a apreciat că „Serbia a făcut câţiva paşi importanţi” pentru a condamna la ONU agresiunea rusă declanșată de Putin pe 24 februarie, dar că SUA vor colabora cu Belgradul pentru ca autorităţile sârbe să sprijine mai mult Ucraina.

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este un aliat tradiţional al Rusiei, care apără la rândul său interesele sârbe la forurile internaţionale în privinţa Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

În plus, Serbia depinde aproape total de furnizarea de gaze ruse, cu toate că în ultima perioadă a încercat să-şi diversifice sursele energetice.

Chollet a mai avertizat totodată că gruparea paramilitară rusă Wagner, apropiată Kremlinului, încearcă să recruteze mercenari în Serbia şi în alte părţi ale lumii şi că SUA „colaborează cu Serbia şi cu alte ţări pentru a pune capăt acestor activităţi”.

Urmărește ultimele evoluții din a 324-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.