​Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri seară, în mesajul adresat compatrioţilor, că lupta pentru Soledar continuă, deşi Moscova a anunţat că deţine controlul asupra oraşului. Liderul ucrainean a menţionat meritele unei unităţi a forţelor speciale, pe care a lăudat-o „pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar”.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Lupta dură pentru regiunea Doneţk continuă, continuă lupta pentru Bahmut şi Soledar, pentru Kreminna, pentru alte oraşe şi sate din estul ţării noastre. Deşi inamicul şi-a concentrat cele mai mari forţe în această direcţie, trupele noastre - Forţele Armate ale Ucrainei, toate forţele de apărare şi securitate - apără statul”, a dat asigurări preşedintele Ucrainei, relatează News.ro.

El a spus că este „în contact permanent” cu comandanţii, cu şefii serviciilor de informaţii şi ai serviciilor speciale.

„Le mulţumesc luptătorilor din unitatea Kraken pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar! Mulţumesc soldaţilor din Legiunea Internaţională a Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării şi din unitatea Şaman, care apără cu curaj Bahmutul!” - a subliniat Volodimir Zelenski.

Mulțumiri pentru serviciile de informații ucrainene. „Fiecare pas al statului în apărarea naţională este pregătit cu atenţie”

El a făcut referire inclusiv la ruptura şi concurenţa apărută între Ministerul rus al Apărării şi grupul privat de mercenari Wagner, subliniind că este „un semnal clar de eşec pentru inamic” şi „un stimulent” pentru ucraineni pentru a pune mai multă presiune asupra ocupantului şi pentru a-i provoca pierderi mai mari.

În acest context, preşedintele i-a evidenţiat pe angajaţii Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei, „cei a căror muncă este de obicei complet invizibilă şi despre care puţini oameni vorbesc. Dar ei chiar aduc mai aproape decizii foarte importante ale partenerilor pentru Ucraina, pentru apărătorii noştri”, a punctat preşedintele. „Mulţumesc întregului personal al Serviciului de Securitate al Ucrainei, ale cărui rezultate, în special în lupta împotriva colaboratorilor şi sabotorilor, societatea le vede”, a adăugat Volodimir Zelenski.

„Fiecare pas al statului în apărarea naţională este pregătit cu atenţie, iar acest lucru ne oferă rezultate legale şi corecte. Acest lucru ne oferă o creştere reală a independenţei noastre, în toate aspectele sale”, a subliniat liderul de la Kiev.

La Davos, „e important pentru noi să existe un răspuns ucrainean eficient şi clar la fiecare întrebare a lumii privind securitatea”

El a vorbit, ca în fiecare seară, şi despre contactele avute pe plan diplomatic, menţionând covorbirea cu preşedinta Slovaciei cu care a discutat, între altele, despre „detaliile cooperării în domeniul apărării”, şi cu premierul Albaniei, de la care a auzit „o înţelegere a nevoilor şi a poziţiei ucrainene”.

Zelenski susţine că datorită negocierilor din această săptămână, Ucraina a reuşit să consolideze „în mod semnificativ hotărârea partenerilor de a creşte furnizarea de arme către Ucraina”.

Kievul se pregăteşte pentru reuniunea miniştrilor apărării în format Ramstein şi pentru Forumul Economic Mondial de la Davos. „În acest an, subiectele economice tradiţionale ale forumului vor face loc, în mod evident, problemelor de securitate. Şi este important pentru noi să existe un răspuns ucrainean eficient şi clar la fiecare întrebare a lumii privind securitatea”, a punctat Volodimir Zelenski.

___