Se vorbește mult despre grupul de mercenari ruși Wagner de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia. Aceste trupe ultra brutale au revendicat miercuri controlul asupra orașului Soledar, teatru al unor lupte violente în ultimele zile în estul Ucrainei. O afirmație contestată imediat de Kiev, potrivit La Libre, citat de Rador.

Mercenari din cadrul grupului WagnerFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

În fruntea Wagner se află periculosul Evgheni Prigojin. Ca scurtă prezentare a personajului, el a spus în fața cadavrelor soldaților săi: "Contractul lor s-a încheiat, se vor întoarce acasă săptămâna viitoare. La mulți ani, băieți!"

Profesorul de politică internațională David Criekemans (UAntwerpen și KU Leuven) a explicat pentru cotidianul în limba neerlandeză "Het Laatste Nieuws" cum poate influența grupul continuarea și rezultatul războiului.

Armata Wagner poate duce armata rusă spre o victorie sângeroasă?

E prea devreme ca s-o putem prezice, dar miliția lui Prigojin și trupele liderului cecen Ramzan Kadîrov sunt două grupări mai organizate și super înarmate. Ele îi permit Rusiei să forțeze pătrunderi în locuri strategice. În Ucraina, există temerea de o ofensivă rusească în primăvară.

"Trupele Wagner se pregătesc pentru venirea armatei regulate ruse care va putea să-și deplaseze din nou vehiculele grele când se va termina iarna", prezice David Criekemans.

"Toată lumea așteaptă noua ofensivă de primăvară a rușilor. Şi ucrainenii își dau seama că se pregătește ceva și imploră deci Occidentul să le furnizeze tancuri, vehicule blindate și alte echipamente. Ce se întâmplă acum este liniștea dinaintea furtunii", spune analistul.