Finlanda ar putea dona Ucrainei un număr mic de tancuri Leopard 2 de fabricație germană, dacă un grup mai mare de națiuni europene ar decide de asemenea să facă acest lucru, a declarat joi președintele finlandez Sauli Niinisto, potrivit Reuters.

Sauli NiinistoFoto: Ilpo Musto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Kievul a solicitat vehicule militare grele precum Leopard 2, dar unele țări ezită în condițiile în care decizia ar reprezenta o amplificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina.

Finlanda, care a depus cerere de aderare la NATO, ar putea să ofere doar un număr limitat de tancuri, deoarece are nevoie de armament pentru a păzi lunga sa graniță cu Rusia, a declarat președintele pentru agenția de presă finlandeză STT.

„Din acest motiv, oferta Finlandei nu poate fi prea mare dacă vor fi trimise tancuri”, a explicat Niinisto.

Polonia a spus că ar trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina dacă ar exista o coaliție mai mare de țări care să facă acest lucru, în timp ce Germania a declarat că nu intenționează să trimită niciunul.

„În cazul în care poziția s-ar schimba în ceea ce privește partea de tancuri de luptă și s-ar forma o cooperare europeană comună, va fi necesară și o contribuție din partea Finlandei", a transmis vineri biroul președintelui pentru Reuters.

Sprijinul oferit Ucrainei de Polonia și Lituania poate însemna că și alte țări le vor urma exemplul, a spus joi Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a făcut declarația la o zi după o întâlnire cu președintele polonez Andrzej Duda și președintele lituanian Gitanas Nauseda. Duda a spus că Polonia va transfera tancuri Leopard Ucrainei, în timp ce Nauseda a spus că Lituania va furniza arme antiaeriene și muniție.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat marţi susţinătorilor livrării de tancuri germane Leopard către Ucraina: „Cred că Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie şi pe care îl poate utiliza pentru apărarea patriei”.

Regatul Unit ia în considerare, în premieră, livrarea de tancuri britanice Ucrainei, potrivit surselor Sky News. Ar fi vorba de circa 10 astfel de echipamente de luptă grele, destule câte să echipeze o companie de tancuri.