Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marţi seară că oraşul Soledar din estul Ucrainei a fost cucerit de oamenii săi după mai multe zile de lupte grele, potrivit informaţiilor furnizate de presa rusă. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de marţi seară că situaţia în Doneţk rămâne dificilă, însă i-a menţionat pe luptătorii de la Soledar pentru „curajul şi fermitatea” cu care apără în continuare oraşul pe care Moscova susţine că este pe punctul de a-l captura.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Sinteza zilei

  • Luptele violente continuă la Soledar, în estul Ucrainei, unde Rusia încearcă să întoarcă cu orice preț cursul războiului Ministerul rus al Apărării a precizat că "forțele de asalt luptă în oraș" și că "unitățile aeropurtate au blocat părțile de nord și de sud" ale orașului Soledar, potrivit AFP.
  • Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, susține că a cucerit „complet” orașul Soledar și a ucis aproximativ 500 de soldați ucraineni. „Vreau să confirm eliberarea completă și curățarea teritoriului Soledar de unitățile armatei ucrainene... Unitățile ucrainene care nu doreau să se predea au fost distruse”, a spus el într-un comunicat.
  • De ce Rusia este atât de dornică să captureze orașul Soledar? Semnificația orașului Soledar din punct de vedere militar este minimă. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra orașului Bahmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.
  • Bătălia de la Soledar sugerează o ruptură în cadrul forţelor pro-ruse Analiştii vorbesc de mult timp despre tensiuni apărute între armată şi grupul privat de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în legătură cu Soledar, oraşul ucrainean pe care oligarhul rus s-a grăbit să-l revendice, în timp ce oficialii de la Moscova au fost mai rezervaţi în declaraţii arată tot mai pregnant o ruptură apărută în rândul forţelor ruse care luptă în Ucraina, arată corespondentul BBC la Moscova
  • Ce se ascunde în spatele remanierii conducerii militare a Rusiei în Ucraina Unii analiști consideră că această mișcare poate fi o încercare a ministerului de a exercita un control mai strict asupra campaniei înainte de câteva luni critice, în care restul forței de rezervă mobilizate în toamna anului 2022 va fi desfășurată după antrenament.
  • Veste uriașă pentru Ucraina: Polonia îi va trimite tancuri principale de luptă Leopard. Polonia a anunțat miercuri că va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale, acestea urmând a fi primele tancuri de fabricație occidentală pe care Kievul le va primi după declanșarea invaziei rusești, relatează Reuters.
  • Președintele Andrzej Duda, ovaționat de ucraineni, după ce a anunțat că Polonia este pregătită să trimită tancuri Leopard. Președintele polonez Andrzej Duda a fost primit cu urale de ucrainenii din Liov, iar o mulțime de oameni s-au întins să îi strângă mâna celui care a anunțat miercuri că este pregătit să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.
  • Președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat că va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Zenit și muniție necesară pentru acestea, relatează AFP și Ukrainska Pravda.
  • Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat pe 11 ianuarie că Norvegia a trimis Ucrainei 10 poduri în valoare de peste 3 milioane de dolari în decembrie. Primele camioane cu acest ajutor au sosit deja, relatează Kyiv Independent.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 322:

01:02 BBC: Bătălia de la Soledar sugerează o ruptură în cadrul forţelor pro-ruse

Analiştii vorbesc de mult timp despre tensiuni apărute între armată şi grupul privat de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în legătură cu Soledar, oraşul ucrainean pe care oligarhul rus s-a grăbit să-l revendice, în timp ce oficialii de la Moscova au fost mai rezervaţi în declaraţii arată tot mai pregnant o ruptură apărută în rândul forţelor ruse care luptă în Ucraina, arată corespondentul BBC la Moscova, citează News.ro.

00:44Analiză CNN: Ce se ascunde în spatele remanierii conducerii militare a Rusiei în Ucraina

Unii analiști consideră că această mișcare poate fi o încercare a ministerului de a exercita un control mai strict asupra campaniei înainte de câteva luni critice, în care restul forței de rezervă mobilizate în toamna anului 2022 va fi desfășurată după antrenament.

Un analist militar rus care scrie pe blog sub pseudonimul "Rybar" și are peste un milion de urmăritori pe Telegram, nu se așteaptă ca remanierea să aibă succes - sugerând că speră la "un miracol în a 11-a lună a operațiunii speciale".

00:07Rusia a trimis încă un convoi militar în Belarus, constând dintr-un total de 40 de vagoane de tren care transportau personal și echipament militar, a informat grupul de monitorizare Belarusian Hajun pe 11 ianuarie, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit grupului, 750 de soldați ruși ar fi sosit cu acest convoi în Belarus.

23:40 Grupul Wagner spune că a găsit cadavrul unui britanic dispărut în Ucraina

Forțele Grupului Wagner din Rusia au găsit miercuri cadavrul unuia dintre cei doi volunati britanici dați dispăruțiîn estul Ucrainei, a anunțat firma militară privată într-un comunicat, potrivit Reuters.

Lituania va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Zenit

23:15 Luptele violente continuă la Soledar, în estul Ucrainei, unde Rusia încearcă să întoarcă cu orice preț cursul războiului

Ministerul rus al Apărării a precizat că "forțele de asalt luptă în oraș" și că "unitățile aeropurtate au blocat părțile de nord și de sud" ale orașului Soledar, potrivit AFP.

22:53 Grossi: Acordul pentru centrala nucleară din Zaporojie devine tot mai dificil fiindcă se implică și ofițeri ruși

Negocierea unui acord privind o zonă sigură în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, controlată de Rusia, devine tot mai dificilă din cauza implicării armatei în discuții, a declarat șeful organizației de supraveghere nucleară a ONU, potrivit Al Jazeera.

21:57Președintele polonez Andrzej Duda a fost primit ca o vedetă de locuitorii Liovului, mai ales după ce acesta a anunțat miercuri că va preda Ucrainei o companie de tancuri Leopard.

21:54 Președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat că va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Zenit și muniție necesară pentru acestea, relatează AFP și Ukrainska Pravda.

De ce Rusia este atât de dornică să captureze orașul Soledar?

21:36Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat pe 11 ianuarie că Norvegia a trimis Ucrainei 10 poduri în valoare de peste 3 milioane de dolari în decembrie. Primele camioane cu acest ajutor au sosit deja, relatează Kyiv Independent.

Podurile vor fi instalate drept construcții temporare în părțile eliberate ale Ucrainei pentru a permite circulația vehiculelor grele cu ajutor umanitar și ambulanțe, a precizat ministerul.

Potrivit ministerului, Norvegia a devenit a treia țară care oferă Ucrainei ajutor pentru infrastructura rutieră. Anterior, și Franța și Cehia au donat poduri temporare.

Ministerul a mai notat că, în viitorul apropiat, Ucraina așteaptă poduri din Suedia și încă un lot din Cehia.

21:30 De ce Rusia este atât de dornică să captureze orașul Soledar?

Semnificația orașului Soledar din punct de vedere militar este minimă. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra orașului Bahmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.

20:48Șeful companiei militare Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat miercuri că forțele sale au „eliberat” complet orașul minier Soledar din estul Ucrainei, ucigând aproximativ 500 de soldați pro-ucraineni, relatează Reuters.

Polonia intenționează să trimită Ucrainei tancuri Leopard

19:42Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ironizat afirmațiile Rusiei că ar fi preluat părți din orașul Soledar, spunând, într-o adresă video de miercuri, că încă se poartă lupte, relatează Reuters.

18:25Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a numit miercuri pe şeful Statului Major General Valeri Gherasimov comandant general al forțelor armate rusești angajate în Ucraina, în cea mai recentă schimbare a conducerii militare a Moscovei, relatează Reuters.

18:00 Grecia și Malta rămân în urmă față de celelalte țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește înghețarea activelor rusești în cadrul sancțiunilor impuse din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei, potrivit unui oficial UE și a unui document intern, în contextul în care blocul european ia în considerare utilizarea activelor pentru a ajuta Kievul, relatează Reuters.

17:15Polonia intenționează să trimită Ucrainei tancuri Leopard, ca parte a unei coaliții internaționale, a declarat miercuri președintele polonez, relatează Reuters.

16:48VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ale Ucrainei arată cum militari ai săi au anihilat un grup de mercenari Wagner în timpul luptelor ce ar fi avut loc în orașul Soledar din estul țării, filmarea remarcabilă surprinzând cum luptătorii lui Evgheni Prigojin sunt urmăriți la fiecare pas din dronă de trupele ucrainene.

16:16Forțele ruse au bombardat un centru perinatal din Herson, a spus guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici. În urma atacului, geamurile centrului au fost sparte, un cabinet medical a fost avariat și un angajat al unității medicale a fost rănit, relatează Kyiv Independent. Angajatul, o femeie, a fost rănită ușor.

Guvernatorul a mai spus că forțele ruse au bombardat infrastructura critică din regiunea Herson, rănind trei persoane.

16:03 Tribunalul militar din garnizoana Odintsovo l-a condamnat pe soldatul mobilizat Aleksandr Leșkov la cinci ani și șase luni într-o colonie penală, după ce l-a găsit vinovat că și-a bătut comandantul, notează publicația independentă Meduza, citând agenția de presă TASS.

Armata ucraineană neagă că rușii au preluat controlul în orașul Soledar

15:47​Ministerul de Externe al Estoniei a declarat miercuri că l-a notificat pe ambasadorul Rusiei despre necesitatea reducerii numărului de diplomați ruși la opt până la 1 februarie, afirmând că acesta trebuie stabilt într-o anumită limită.

15:35 Armata ucraineană a negat miercuri că forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Soledar din estul țării și a declarat că intensitatea luptelor din zonă ar putea fi comparată cu luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce rușii folosesc în mare parte arme din perioada soviectică, informează Reuters.

14:55Președintele rus Vladimir Putin a declarat că situația din regiunile ucrainene anexate ilegal de Moscova este „dificilă pe alocuri".

14:11Tatiana Moskalkova, Comisarul rus pentru drepturile omului, o instituție subordonată Kremlinului, a anunțat că i-a cerut lui Mustafa Shentop, șefului parlamentului turc, să oprească livrările de arme către Ucraina.

13:52Forţele de apărare aeriană comune ruso-belaruse au fost întărite cu noi unităţi de rachete ce au fost amplasate pe poziţii, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Minsk, citat de Reuters.

Peskov nu se grăbește să declare victoria rușilor la Soledar

13:01FOTO Mercenarii grupului Wagner au publicat miercuri o fotografie despre care spun că arată că au reușit să cucerească orașul Soledar din apropierea localității strategice Bahmut, aceasta fiind singura victorie notabilă a armatei ruse din ultimele 6 luni, în cazul în care se confirmă.

12:20Kremlinul a cerut miercuri să „nu se grăbească" să declare victoria în Soledar, în timp ce grupul de mercernari Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra orașului din estul Ucrainei după luni de lupte intense, transmite AFP.

11:45Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a declarat miercuri că Ucraina și Rusia au convenit asupra unui schimb de 40 de prizonieri de război, după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmitro Lubinets, transmite Reuters.

Întâlnirea a avut loc la un hotel din Ankara, în marja unei conferințe internaționale a ombudsmanilor.

11:04Actorul ucrainean Dmitro Linartovich, acum soldat al trupelor de asalt aerian, a fost rănit în timpul luptelor acerbe din orașul din estul țării invadate, una dintre cele mai fierbinți zone ale liniei frontului, dar asta nu l-a făcut să renunțe la ideea că Ucraina va fi învigătoare.

Pierderile Rusiei au crescut la aproape 113.000 de soldați

10:21Pierderile Rusiei, potrivit ultimelor estimări ale forțelor ucrainene:

- 112.960 militari (+490 în ultima zi)

- 3.094 tancuri (+10)

- 6.159 blindate de luptă (+5)

- 2.078 sisteme de artilerie (+5)

- 1.862 drone (+2)

- 437 lansatoare multiple de rachete (+3)

10:00Armata ucraineană a respins atacurile Rusiei în apropierea a 13 localități din regiunile Harkov, Lugansk și Donețk, inclusiv la Bahmut, transmite The Kyiv Independent.

09:22Preţurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse, dar avansul acestora a fost sub aşteptările iniţiale, transmite Reuters, potrivit News.ro

Guvernul anticipa că creşterea indicelui preţurilor de consum ar ajunge de la 10% în 2021 la aproximativ 30% din cauza războiului, care a perturbat lanţurile de aprovizionare şi logistica, dar cifrele Serviciului de Stat de Statistică publicate marţi au arătat că inflaţia s-a stabilizat la 0,7% în decembrie.

„Preţurile carburanţilor au avut un impact semnificativ asupra inflaţiei în prima jumătate a anului 2022, dar s-au stabilizat de atunci, în pofida revenirii accizelor la benzină şi motorină”, a spus casa de investiţii ICU într-o notă de cercetare.

09:01Angajaților de la centrala nucleară Zaporojie nu li se permite accesul dacă nu au pașaport rusesc

08:00 Bătălia pentru Soledar, orașul minier de sare din estul Ucrainei, se desfășoară miercuri la temperaturi de sub zero grade, în timp ce mercenarii ruși din Grupul Wagner afirmă că au preluat controlul, iar luptătorii lor și-au îndreptat focul asupra unei zone de rezistență din centrul orașului, notează Reuters.

Kievul a declarat anterior că forțele sale rezistă. Rezumatul de dimineață al armatei ucrainene a făcut o singură mențiune despre Soledar, enumerând orașul ca fiind unul dintre cele câteva care sunt bombardate în regiunea Donețk. Reuters nu a reușit să verifice informațiile de pe teren.

Mercenarii Wagner susțin că acum controlează Soledar

01:43 Prigojin susține că trupele Wagner au intrat în Soledar

„Unitățile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu din Soledar. În centrul orașului s-a format o baricadă unde desfășoară lupte urbane”, a declarat șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-o declarație citată de agențiile ruse.

„Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine”, a adăugat el, fără a da alte detalii, potrivit Reuters.

01:40Volodimir Zelenski, în mesajul său de marţi seară: „Rusia îşi adună forţele pentru o nouă escaladare. Nu-şi numără oamenii, nu-i cruţă pe localnici şi nu se opreşte”

01:15 Oficialii SUA au constatat că tirurile de artilerie ale Rusiei în Ucraina au scăzut și cu 75%. Care ar fi posibilele explicaţii (analiză CNN)

01:10 Unde este ținut cel mai modern avion al Rusiei?

Imagini recente arată cinci avioane Felon staţionate la baza aeriană Ahtubinsk, care găzduieşte centrul de testare a zborurilor 929. Întrucât aceasta este singura bază cunoscută a aparatelor Felon, aceste avioane au fost probabil implicate în operaţiuni împotriva Ucrainei, este concluzia serviciilor secrete britanice, care publică o imagine captată de un satelit comercial şi datată 25 decembrie, potrivit News.ro.

Site-ul specializat The War Zone pune însă la îndoială raţionamentul. „Ahtubinsk nu este singura bază cunoscută a avioanelor Felon şi, chiar dacă ar fi fost, nu ar fi o dovadă că Su-57 a fost folosit în mod operaţional în războiul din Ucraina”, scrie The War Zone.

„Dacă Felon a fost folosit în luptă, Ministerul britanic al Apărării are cu siguranţă dovezi mult mai convingătoare decât a spus public până acum. O altă bază aeriană rusă, la Lipeţk, găzduieşte, de asemenea, exemplare de Su-57”, a precizat site-ul.

00:35 Zelenski anunţă că a ridicat cetăţenia ucraineană în cazul a patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara că în baza informaţiilor transmise de serviciile secrete a decis să anuleze cetăţenia ucraineană pentru patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk, om de afaceri apropiat lui Vladimir Putin pe care Kievul îl arestase şi pe care l-a predat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri.

„Dacă deputaţii poporului aleg să servească nu poporul Ucrainei, ci pe criminalii care au venit în Ucraina, acţiunile noastre vor fi adecvate”, a spus Volodimir Zelenski despre cei patru oameni de afaceri, membri ai parlamentului ucrainean, care fuseseră acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei.

„Şi acestea nu sunt ultimele decizii de acest gen. Serviciile lucrează”, a adăugat preşedintele ucrainean, sugerând că vor mai fi demascaţi şi alţi agenţi ai Moscovei.

00:10Orașul Harkov, bombardat de ruși la numai câteva ore după vizita ministrului german de externe

Bombardamente rusești au avut loc marți seară asupra Harkovului, anunță guvernatorul regional, la doar câteva ore după vizita surpriză efectuată în acest oraș din nord-estul Ucrainei de șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, în compania omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Rămâneți în adăposturi. Ocupanții bombardează din nou!”, a avertizat guvernatorul Oleg Sinegubov pe Telegram.

Un jurnalist AFP relatează că au fost auzite mai multe explozii în acest oraș care a fost relativ cruţat în ultima vreme de loviturile rusești.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Prigojin susține că trupele Wagner au intrat în Soledar. „Unitățile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu din Soledar. În centrul orașului s-a format o baricadă unde desfășoară lupte urbane”, a declarat șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-o declarație citată de agențiile ruse.
  • Orașul Harkov, bombardat de ruși la numai câteva ore după vizita ministrului german de externe Bombardamente rusești au avut loc marți seară asupra Harkovului, anunță guvernatorul regional, la doar câteva ore după vizita surpriză efectuată în acest oraș din nord-estul Ucrainei de șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, în compania omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba.
  • Preşedinta Comisiei Europene susţine dotarea Ucrainei cu tancuri germane Leopard. Ursula von der Leyen s-a alăturat marţi susţinătorilor livrării de tancuri germane Leopard către Ucraina. În contextul dezbaterii despre limitele ajutorului occidental pentru ucraineni, şefa executivului european a declarat, la sediul NATO din Bruxelles: „Cred că Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie şi pe care îl poate utiliza pentru apărarea patriei”.
  • UE și NATO s-au angajat marți să le ofere ucrainenilor toate mijloacele militare necesare pentru a-și apăra patria și sunt prevăzute discuții „săptămâna viitoare” despre tipurile de arme care pot fi furnizate, au anunțat liderii celor două organizații.
  • Unde este ținut cel mai modern avion al Rusiei? Imagini recente arată cinci avioane Felon staţionate la baza aeriană Ahtubinsk, care găzduieşte centrul de testare a zborurilor 929. Întrucât aceasta este singura bază cunoscută a aparatelor Felon, aceste avioane au fost probabil implicate în operaţiuni împotriva Ucrainei, este concluzia serviciilor secrete britanice, care publică o imagine captată de un satelit comercial şi datată 25 decembrie, potrivit News.ro. Site-ul specializat The War Zone pune însă la îndoială raţionamentul. „Ahtubinsk nu este singura bază cunoscută a avioanelor Felon şi, chiar dacă ar fi fost, nu ar fi o dovadă că Su-57 a fost folosit în mod operaţional în războiul din Ucraina”, scrie The War Zone.
  • Zelenski anunţă că a ridicat cetăţenia ucraineană în cazul a patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara că în baza informaţiilor transmise de serviciile secrete a decis să anuleze cetăţenia ucraineană pentru patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk, om de afaceri apropiat lui Vladimir Putin pe care Kievul îl arestase şi pe care l-a predat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri.
  • Armata rusă anunţă că nu va publica listele cu soldaţii ucişi în atacul de la Makiivka. Listele cu soldaţii ruşi ucişi în atacul din 1 ianuarie de la Makiivka, în estul Ucrainei, nu vor fi publicate, a declarat marţi un comisar militar rus. „În primul rând, acestea sunt date cu caracter personal şi, în al doilea rând, desigur, este vorba de o muncă pe care o vor face serviciile de informaţii străine, pentru a identifica şi desfăşura activităţi de informare în legătură cu rudele personalului militar, ceea ce este strict interzis”, a argumentat el.
  • Soldați ruși răniți, obligați să se întoarcă la război fără o reabilitare medicală adecvată. Un organism consultativ al guvernului rus înființat pentru a proteja „drepturile și libertățile omului” a analizat plângerile medicilor privind trimiterea soldaților vindecați înapoi pe front fără o reabilitare adecvată, a relatat marți agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.

Evenimentele de marți privind invazia rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro