Mercenarii grupului Wagner au publicat miercuri o fotografie despre care spun că arată că au reușit să cucerească orașul Soledar din apropierea localității strategice Bahmut, aceasta fiind singura victorie notabilă a armatei ruse din ultimele 6 luni, în cazul în care se confirmă.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari WagnerFoto: AP / AP / Profimedia

„Wagneriții” au trimis o fotografie agenției RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, care îl arată pe Evgheni Prigojin, liderul lor, în minele de sare de sub Soledar.

Prigojin susține că întreaga suprafață a orașului a fost cucerită și că forțele ucrainene din centrul orașului sunt înconjurate în contextul purtării în continuare a unor lupte de gherilă urbană intensă, o afirmație despre care analistul militar Michael Horowitz observă că se contrazice singură.

Șeful mercenarilor Wagner a declarat din nou că „nicio altă unitate cu excepția luptătorilor Wagner nu a luat parte la bătălia pentru Soledar”, Horowitz notând că orașul în sine nu are o valoare militară deosebită dar că o victorie aici ar fi importantă pentru prestigiul lui Prigojin în interiorul cercurilor de putere de la Moscova.

„Asta ar putea explica de ce wagneriții au fost trimiși în masă împotriva liniilor de apărare ucrainene din Soledar. Ca să nu mai menționez că majoritatea lor sunt condamnați dispensabili din care Rusia nu duce lipsă”, mai notează analistul militar pe pagina sa de Twitter.

În pofida faptului că mercenarii Wagner au postat ulterior mai multe fotografii pe rețelele de socializare despre care afirmă că au fost realizate în tunelurile minelor de sare de sub Soledar, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat la precauție miercuri în ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora orașul din regiunea Donețk ar fi fost cucerit.

Informații contradictorii despre cucerirea orașului Soledar de către ruși

„Nu trebuie să ne grăbim. Să așteptăm declarațiile oficiale", a afirmat Peskov în timpul conferinței sale zilnice de presă, adăugând totuși că există un „impuls în avansările” forțelor ruse și lăudând „eroismul fantastic" al soldaților ruși.

„Succesul militar va fi atins atunci când obiectivele stabilite de comandantul suprem vor fi îndeplinite. Deși succesele tactice sunt, desigur, de asemenea, foarte importante”, a mai spus Peskov, admițând că „ele au un preț destul de mare”.

În evaluarea sa de marți, ministerul britanic al Apărării afirma că trupele rusești probabil că au acum controlul asupra celei mai mari părți a orașului Soledar, dar Bahmutul din apropiere nu va putea fi cucerit prea curând.

„O parte a luptelor s-au concentrat asupra intrărilor în tunelurile de 200 km lungime ale minei de sare dezafectate care trece pe sub acest district. Ambele părți sunt probabil îngrijorate de faptul că acestea ar putea fi folosite pentru infiltrarea în spatele liniilor lor”, explica acesta.

Dacă se confirmă că mercenarii Wagner au reușit să cucerească orașul, aceasta ar fi prima victorie notabilă înregistrată de armata rusă în mai bine de 6 luni de război, după ocuparea orașelor Severodonețk și Lisciansk la sfârșitul lunii iunie, respectiv la începutul lui iulie, a anului trecut.

Armata ucraineană a negat însă miercuri că forțele rusești au încercuit și capturat Soledarul, după afirmațiile făcute de Prigojin în acest sens.

„Rușii spun că se află sub controlul lor, nu este adevărat", a declarat Serghei Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 322-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.