Grecia și Malta rămân în urmă față de celelalte țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește înghețarea activelor rusești în cadrul sancțiunilor impuse din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei, potrivit unui oficial UE și a unui document intern, în contextul în care blocul european ia în considerare utilizarea activelor pentru a ajuta Kievul, relatează Reuters.

Sancțiunile funcționeazăFoto: Dreamstime.com

Cele 27 de țări UE au raportat până acum înghețarea a aproximativ 20,3 miliarde de euro din active rusești sancționate, Italia, Irlanda, Franța, Spania, Germania, Belgia, Luxemburg și Austria înghețând fiecare mai mult de un miliard de euro.

Aproape orice altă țară din UE a înghețat active în valoare de milioane de euro, potrivit documentului Comisiei Europene executive a UE, văzut de Reuters.

Grecia și Malta și-au apărat activitatea privind sancțiunile. Grecia a confirmat că a notificat blocul privind înghețarea activelor în valoare de 212.000 de euro, iar Malta a declarat că a înghețat 147.000 de euro.

„Este un pic surprinzător”, a spus oficialul UE, care a vorbit sub rezerva anonimatului. "Fie nu au mare lucru, fie nu-și fac treaba. Ori au făcut ceva, dar nu ne-au comunicat deși au avut șanse".

Un oficial al autorităților elene a declarat că cei 212.000 de euro au epuizat toate activele identificate de Atena pe baza listei de sancțiuni a UE.

„Mediul investițional din Grecia nu favorizează afluxul de capital rusesc și companii off-shore”, a adăugat oficialul.

Un purtător de cuvânt al guvernului maltez a confirmat, de asemenea, valoarea de 147.000 de euro și a adăugat: „Activele au fost înghețate sau vândute în baza unor hotărâri judecătorești, iar veniturile au fost înghețate datorită cooperării Maltei cu alte jurisdicții europene”.

El a spus că Malta a oferit și informații pentru a ajuta activele să fie înghețate în altă parte. El a refuzat să spună dacă Malta va îngheța mai multe active în temeiul sancțiunilor existente.

La mai bine de 10 luni de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, UE are în prezent aproximativ 1.300 de persoane și 120 de entități incluse pe lista neagră și a impus sancțiuni economice care includ sectorul comerțului, transporturilor, energiei, bancar, mass-media și apărării.

Ce știm despre înghețările activelor rusești de către România

În România, știm că ANAF a blocat în martie 2022 conturile a trei companii TMK Artrom, TMK Assets și TMK Europe GMBH, controlate în mod indirect prin intermediul entității TMK Steel Holding United, de către o persoana fizică aflată pe lista de sancțiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene.

Deși Fiscul nu a dat detalii, ar fi vorba despre Dmitry Alexandrovich Pumpyansky.

Astfel, Fiscul a înghețat „toate fondurile și resursele economice care aparțin, se află în proprietate ori posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entități sau organisme asociate acestora.

De asemenea, ANAF a blocat tot anul trecut fondurile deținute de compania aeriană rusă Aeroflot, controlată indirect de Vitaly Gennadyevich Savelyev, Mikhail Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov. Este vorba, în acest caz, de o reprezentanță.

Cu toate acestea nu știm cât a înghețat efectiv România.