Volodimir Zelenski a declarat luni noapte că Bahmut și Soledar rezistă în ciuda noilor atacuri feroce ale trupelor rusești: „Este extrem de dificil - aproape că nu a mai rămas niciun zid în picioare... Datorită rezistenței războinicilor noștri de acolo, din Soledar, am câștigat timp pentru Ucraina”. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, a spus că „inamicul calcă literalmente peste cadavrele propriilor soldați și folosește masiv artileria, lansatoare multiple și mortiere”.

Tanc pe front - Războiul din UcrainaFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Prigojin susține că trupele Wagner au intrat în Soledar. „Unitățile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu din Soledar. În centrul orașului s-a format o baricadă unde desfășoară lupte urbane”, a declarat șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-o declarație citată de agențiile ruse.
  • Orașul Harkov, bombardat de ruși la numai câteva ore după vizita ministrului german de externe Bombardamente rusești au avut loc marți seară asupra Harkovului, anunță guvernatorul regional, la doar câteva ore după vizita surpriză efectuată în acest oraș din nord-estul Ucrainei de șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, în compania omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba.
  • Preşedinta Comisiei Europene susţine dotarea Ucrainei cu tancuri germane Leopard Ursula von der Leyen s-a alăturat marţi susţinătorilor livrării de tancuri germane Leopard către Ucraina. În contextul dezbaterii despre limitele ajutorului occidental pentru ucraineni, şefa executivului european a declarat, la sediul NATO din Bruxelles: „Cred că Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie şi pe care îl poate utiliza pentru apărarea patriei”.
  • UE și NATO s-au angajat marți să le ofere ucrainenilor toate mijloacele militare necesare pentru a-și apăra patria și sunt prevăzute discuții „săptămâna viitoare” despre tipurile de arme care pot fi furnizate, au anunțat liderii celor două organizații.
  • Unde este ținut cel mai modern avion al Rusiei? Imagini recente arată cinci avioane Felon sunt staţionate la baza aeriană Ahtubinsk, care găzduieşte centrul de testare a zborurilor 929. Întrucât aceasta este singura bază cunoscută a aparatelor Felon, aceste avioane au fost probabil implicate în operaţiuni împotriva Ucrainei, este concluzia serviciilor secrete britanice, care publică o imagine captată de un satelit comercial şi datată 25 decembrie, potrivit News.ro. Site-ul specializat The War Zone pune însă la îndoială raţionamentul. „Ahtubinsk nu este singura bază cunoscută a avioanelor Felon şi, chiar dacă ar fi fost, nu ar fi o dovadă că Su-57 a fost folosit în mod operaţional în războiul din Ucraina”, scrie The War Zone.
  • Zelenski anunţă că a ridicat cetăţenia ucraineană în cazul a patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara că în baza informaţiilor transmise de serviciile secrete a decis să anuleze cetăţenia ucraineană pentru patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk, om de afaceri apropiat lui Vladimir Putin pe care Kievul îl arestase şi pe care l-a predat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri.
  • Armata rusă anunţă că nu va publica listele cu soldaţii ucişi în atacul de la Makiivka Listele cu soldaţii ruşi ucişi în atacul din 1 ianuarie de la Makiivka, în estul Ucrainei, nu vor fi publicate, a declarat marţi un comisar militar rus. „În primul rând, acestea sunt date cu caracter personal şi, în al doilea rând, desigur, este vorba de o muncă pe care o vor face serviciile de informaţii străine, pentru a identifica şi desfăşura activităţi de informare în legătură cu rudele personalului militar, ceea ce este strict interzis”, a argumentat el.
  • Soldați ruși răniți, obligați să se întoarcă la război fără o reabilitare medicală adecvată Un organism consultativ al guvernului rus înființat pentru a proteja „drepturile și libertățile omului” a analizat plângerile medicilor privind trimiterea soldaților vindecați înapoi pe front fără o reabilitare adecvată, a relatat marți agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 321:

01:43 Prigojin susține că trupele Wagner au intrat în Soledar

„Unitățile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu din Soledar. În centrul orașului s-a format o baricadă unde desfășoară lupte urbane”, a declarat șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-o declarație citată de agențiile ruse.

„Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine”, a adăugat el, fără a da alte detalii, potrivit Reuters.

01:40Volodimir Zelenski, în mesajul său de marţi seară: „Rusia îşi adună forţele pentru o nouă escaladare. Nu-şi numără oamenii, nu-i cruţă pe localnici şi nu se opreşte”

01:15 Oficialii SUA au constatat că tirurile de artilerie ale Rusiei în Ucraina au scăzut și cu 75%. Care ar fi posibilele explicaţii (analiză CNN)

01:10 Unde este ținut cel mai modern avion al Rusiei?

Imagini recente arată cinci avioane Felon sunt staţionate la baza aeriană Ahtubinsk, care găzduieşte centrul de testare a zborurilor 929. Întrucât aceasta este singura bază cunoscută a aparatelor Felon, aceste avioane au fost probabil implicate în operaţiuni împotriva Ucrainei, este concluzia serviciilor secrete britanice, care publică o imagine captată de un satelit comercial şi datată 25 decembrie, potrivit News.ro.

Site-ul specializat The War Zone pune însă la îndoială raţionamentul. „Ahtubinsk nu este singura bază cunoscută a avioanelor Felon şi, chiar dacă ar fi fost, nu ar fi o dovadă că Su-57 a fost folosit în mod operaţional în războiul din Ucraina”, scrie The War Zone.

„Dacă Felon a fost folosit în luptă, Ministerul britanic al Apărării are cu siguranţă dovezi mult mai convingătoare decât a spus public până acum. O altă bază aeriană rusă, la Lipeţk, găzduieşte, de asemenea, exemplare de Su-57”, a precizat site-ul.

00:35 Zelenski anunţă că a ridicat cetăţenia ucraineană în cazul a patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara că în baza informaţiilor transmise de serviciile secrete a decis să anuleze cetăţenia ucraineană pentru patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk, om de afaceri apropiat lui Vladimir Putin pe care Kievul îl arestase şi pe care l-a predat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri.

„Dacă deputaţii poporului aleg să servească nu poporul Ucrainei, ci pe criminalii care au venit în Ucraina, acţiunile noastre vor fi adecvate”, a spus Volodimir Zelenski despre cei patru oameni de afaceri, membri ai parlamentului ucrainean, care fuseseră acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei.

„Şi acestea nu sunt ultimele decizii de acest gen. Serviciile lucrează”, a adăugat preşedintele ucrainean, sugerând că vor mai fi demascaţi şi alţi agenţi ai Moscovei.

Harkov, bombardat de ruși la câteva ore după vizita Annalenei Baerbock

00:10Orașul Harkov, bombardat de ruși la numai câteva ore după vizita ministrului german de externe

Bombardamente rusești au avut loc marți seară asupra Harkovului, anunță guvernatorul regional, la doar câteva ore după vizita surpriză efectuată în acest oraș din nord-estul Ucrainei de șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, în compania omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Rămâneți în adăposturi. Ocupanții bombardează din nou!”, a avertizat guvernatorul Oleg Sinegubov pe Telegram.

Un jurnalist AFP relatează că au fost auzite mai multe explozii în acest oraș care a fost relativ cruţat în ultima vreme de loviturile rusești.

23:52 Preşedinta Comisiei Europene susţine dotarea Ucrainei cu tancuri germane Leopard

Ursula von der Leyen s-a alăturat marţi susţinătorilor livrării de tancuri germane Leopard către Ucraina. În contextul dezbaterii despre limitele ajutorului occidental pentru ucraineni, şefa executivului european a declarat, la sediul NATO din Bruxelles: „Cred că Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie şi pe care îl poate utiliza pentru apărarea patriei”.

23:16 Oficial din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pus sub acuzare pentru propagandă pro-Kremlin

Serviciul de securitate ucrainean a declarat că un oficial al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) a fost pus sub acuzare în urma unei investigații, susținând că au descoperit că acesta „justifica public agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit CNN. Acesta nu a dat numele acuzatului.

Moscova anunță că nu va publica listele cu soldaţii ruși ucişi la Makiivka

22:45Soldați ruși răniți, obligați să se întoarcă la război fără o reabilitare medicală adecvată

Un organism consultativ al guvernului rus înființat pentru a proteja „drepturile și libertățile omului” a analizat plângerile medicilor privind trimiterea soldaților vindecați înapoi pe front fără o reabilitare adecvată, a relatat marți agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.

22:25 Familia cetățeanului britanic dispărut în Ucraina, îngrijorată de starea de sănătate și de locul unde se află, anunță Ministerul britanic de Externe

"Suntem foarte îngrijorați de sănătatea și locul unde se află Chris în acest moment. Este o persoană extraordinară, plină de compasiune și de grijă", potrivit declarației emise în numele lui Chris Parry, unul dintre bărbații dispăruți în Ucraina.

21:30 Armata rusă anunţă că nu va publica listele cu soldaţii ucişi în atacul de la Makiivka

Listele cu soldaţii ruşi ucişi în atacul din 1 ianuarie de la Makiivka, în estul Ucrainei, nu vor fi publicate, a declarat marţi un comisar militar rus. „În primul rând, acestea sunt date cu caracter personal şi, în al doilea rând, desigur, este vorba de o muncă pe care o vor face serviciile de informaţii străine, pentru a identifica şi desfăşura activităţi de informare în legătură cu rudele personalului militar, ceea ce este strict interzis”, a argumentat el.

20:26 UE și NATO promit un sprijin sporit pentru apărarea Ucrainei

UE și NATO s-au angajat marți să le ofere ucrainenilor toate mijloacele militare necesare pentru a-și apăra patria și sunt prevăzute discuții „săptămâna viitoare” despre tipurile de arme care pot fi furnizate, au anunțat liderii celor două organizații.

„Săptămâna viitoare sunt planificate discuții cu ucrainenii pentru a vedea ce tipuri de arme sunt necesare și cine dintre aliați le poate furniza”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, după ce a semnat o declarație comună cu președinții instituțiilor Uniunii Europene.

Plafonarea de preț la petrol, efect devastator asupra Rusiei

19:55"Vor fi morți civili" atâta timp cât Berlinul nu-și va livra tancurile (diplomația ucraineană)

"Diplomatul ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat marți că vor fi uciși civili atâta timp cât Germania nu reușește să livreze tancurile sale, în condițiile în care Berlinul nu a răspuns încă favorabil la cererea Kievului de a livra tancuri Leopard, potrivit AFP.

"Cu cât se amână mai mult o astfel de decizie, cu atât mai multe victime vor fi, cu atât mai mulți civili vor muri", a declarat Kuleba.

18:55Annalena Baerbock, vizită surpriză în Ucraina

Germania a promis să furnizeze mai multe arme Ucrainei și să ajute țara afectată de război să adere la Uniunea Europeană, în timpul unei vizite surpriză efectuate de șefa diplomației germane Annalena Baerbock, marți, în Harkov.

18:38Plafonarea de preț la petrol, efect devastator asupra Rusiei, rămasă la mâna câtorva cumpărători

Principalul sortiment de petrol al Rusiei se vinde la mai puțin de jumătate din prețurile internaționale - și cu mult sub plafonul impus de G7 - ca urmare a sancțiunilor care vizează veniturile Kremlinului din vânzările de țiței, notează Bloomberg.

18:00Soldații ucraineni ar urma să înceapă pregătirea pe sistemul de rachete Patriot săptămâna viitoare, la baza americană Fort Sill din Oklahoma, conform unui oficial american citat de CNN.

17:51VIDEO O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia au început să utilizeze camioane Renault pe linia frontului.

SUA iau în calcul trimiterea de vehicule de luptă Stryker în Ucraina

17:40 Statele Unite iau în calcul să-i trimită Ucrainei vehicule de luptă blindate Stryker, în perspectiva unei ofensive ruse aşteptate în primăvara acestui an, au indicat două surse apropiate acestui dosar citate de Politico.com.

17:27Republica Moldova va primi primele vehicule din lotul de transportoare blindate de tip Piranha din partea Guvernului Germaniei, conform unui comunicat al Ministerului Apărării de la Chișinău, citat de deschide.md.

Așa-zisul „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a comentat decizia susținând că „militarizarea și înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună și constructivă”.

Regiunea transnistreană, ai cărei lideri secesioniști spun că militarizarea nu va duce la nimic bun, este înarmată până în dinți, scrie deschide.md. Astfel, potrivit unei analize făcute în 2022 de Centrul Militar Ucrainean, pe lângă cei peste 1.600 militari ruși staționați ilegal, separatiștii au o armată de aproximativ 6000 de soldați. Unitățile armate sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS.

17:00 Trupele ruse au lovit orașul Soledar din regiunea Donețk de 86 de ori în ultima zi, conform purtătorului de cuvânt al Comandamentului Militar de Est, Serhii Cherevatyi, citat de The Kyiv Independent.

15:54 ​Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni împotriva Belarusului în contextul menţinerii presiunii asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului contra Ucrainei şi extinderii măsurilor împotriva ţărilor care sprijină Moscova, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

15:21 Tranzitul de gaze rusești către Europa prin Ucraina a fost cu aproximativ 16% mai mic în ultima săptămână față de nivelurile anterioare, pe fondul vremii blânde din Europa, a declarat marți o sursă familiarizată cu aceste date.

Gigantul Gazprom a transmis că livrările zilnice de gaze rusești prin punctul de intrare Sudzha, prin Ucraina, către Europa au fost în medie de 35,5 milioane de metri cubi în ultimele cinci zile, în scădere de la peste 40 de milioane de metri cubi în ultimele luni. Sursa a declarat că volumele mai mici au reflectat probabil temperaturile record înregistrate în mare parte din Europa în perioada de Anul Nou. (Reuters)

14:53 Statul major al armatei ucrainene a publicat pe Twitter câteva fotografii cu luptele din sectorul Bahmut, însoțite de un scurt mesaj: „Moartea și frigul domnesc în direcția Bakhmut. Mirosul de praf de pușcă plutea în aer, iar sunetele împușcăturilor nu s-au potolit nicio clipă. Soldații brigăzii mecanizate separate 28, care poartă numele Cavalerilor Campaniei de Iarnă, continuă să ne apere țara, nimicind inamicul cu toate calibrele posibile. Misiunea dificilă și periculoasă continuă. Cei mai buni fii și fiice ale Ucrainei sacrifică totul pentru a ne asigura un viitor pașnic și fericit”.

Bugetul Rusiei, pe deficit în loc de excedent

14:45VIDEO Forțele Speciale ale Ucrainei au publicat o înregistrare video cu imagini dure care arată cum au atacat pe timp de noapte și lichidat o poziție a invadatorilor ruși.

14:39Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 2,3% din produsul intern brut în 2022, a declarat marți ministrul de finanțe Anton Siluanov, ceea ce reflectă povara războiului din Ucraina asupra finanțelor statului, notează Reuters.

Înainte de a lansa invazia, Rusia își propusese un excedent al bugetului de stat de 1% din PIB pentru 2022. Chiar și în septembrie, Vladimir Putin preconiza un excedent de aproape 500 de miliarde de ruble. Siluanov a declarat că deficitul a ajuns la 3.300 de miliarde de ruble (circa 47,45 miliarde de dolari).

14:20Marea Britanie nu a luat încă o decizie finală privind trimiterea de tancuri în Ucraina, a declarat marți un purtător de cuvânt din Downing Street, citat de The Guardian.

Declarația acestuia vine în contextul informațiilor apărute luni potrivit cărora Marea Britanie ar lua în considerare livrarea de tancuri britanice Ucrainei, potrivit unor surse Sky News. Ar fi pentru pentru prima dată când o țară occidentală ar furniza armament greu Kievului în războiul declanșat de Rusia.

Șoigu: Rusia va continua să-și dezvolte „triada” nucleară

14:17Kremlinul a declarat marţi că Ucraina şi Occidentul au reacţionat „cinic” și inexplicabil la încetarea focului de 36 de ore propusă de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a marca Crăciunul ortodox pe stil vechi.

14:01 Producția de oțel a Ucrainei a scăzut cu 70,7% în 2022 din cauza invaziei Rusiei și a distrugerii marilor fabrici de oțel, conform Reuters.

Reducerea dramatică înseamnă că țara a realizat doar 6,26 milioane de tone anul trecut, a declarat marți sindicatul producătorilor de oțel. Ucraina a fost un mare producător și exportator de oțel. În 2021, producția de oțel a crescut cu 3,3%, până la 21,3 milioane de tone.

13:56Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen au semnat marţi la sediul Alianţei Nord-Atlantice, Declaraţia Comună de Cooperare NATO-UE, relatează News.ro.

Cei trei lideri susţin o conferinţă de presă comună după semnarea Declaraţiei, Jens Stoltenberg afirmând că NATO și UE sunt hotărâte să își consolideze parteneriatul și făcând apel la întărirea sprijinului acordat Ucrainei.

Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că nu există semne că Vladimir Putin și-ar fi schimbat obiectivele pentru „operațiunea militară specială” pe care a declanșat-o la sfârșitul lunii februarie a anului trecut.

13:28 Lămuriri de la ministerul ucrainean al apărării privind vasul care apare la pierderile rusești din ultima zi: „Artileria ucraineană a reușit să lovească cu succes o navă de război rusă pe fluviul Nipru.”

Potrivit unor speculații de pe Twitter, lovitura ucraineană ar fi fost efectuată cu artilerie, de pe malul vestic, asupra unei nave rusești care ar fi fost pe Nipru la sud de orașul Herson. NU este clar la acest moment despre ce navă este vorba.

13:06 Rusia va continua să-și dezvolte „triada” nucleară formată din rachete balistice, submarine și bombardiere strategice, deoarece aceste arme reprezintă principala garanție a suveranității sale, a declarat marți ministrul apărării, Serghei Șoigu.

„Vom continua să dezvoltăm triada nucleară și să menținem disponibilitatea sa de luptă, deoarece scutul nuclear a fost și rămâne principalul garant al suveranității și integrității teritoriale a statului nostru", a declarat Soigu.

„De asemenea, vom crește capacitățile de luptă ale forțelor aeriene - atât în ceea ce privește activitatea avioanelor de luptă și a bombardierelor în zonele în care sunt în funcțiune sisteme moderne de apărare aeriană, cât și în ceea ce privește îmbunătățirea vehiculelor aeriene fără pilot”, a adăugat el. (Reuters)

13:01Armenia nu va organiza exerciţii militare ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS), alianța militară condusă de Rusia, pe teritoriul său în 2023 în circumstanţele actuale, a declarat marţi prim-ministrul Nikol Paşinian.

Rusia are un nou șef al forțelor terestre

12:45Vladimir Putin l-a numit în funcția de șef de Stat Major al Forțelor Terestre ale Rusiei pe general-colonelul Alexandr Lapin, în pofida criticilor dure aduse acestuia de către tabăra pro-război din interiorul Kremlinului și a unora dintre aliații președintelui rus.

11:58Evgheni Prigojin, despre bătălia pentru Soledar: „Să fim sinceri, armata ucraineană luptă cu onoare și curaj” / Ce a spus șeful Wagner despre „dezertările în masă”

11:13 Rusia Unită, partidul președintelui Vladimir Putin, a efectuat o „epurare temeinică” a bazelor sale de date privind susținătorii formațiunii politice, înlăturând cu ajutorul algoritmilor și a inteligenței artificiale orice persoană care nu susține războiul din Ucraina, pe baza postărilor făcute pe rețelele de socializare.

11:08 Rusia își concentrează operațiunile ofensive în trei zone-cheie din estul Ucrainei, a transmis Statul Major General al forțelor armate ucrainene în cadrul briefingului din această dimineață.

Astfel, Rusia își concentrează eforturile pentru a captura întreaga regiune Donețk, vizând zonele estice Bahmut, Avdiivka și Lyman. Statul Major General a afirmat că Rusia a lansat 8 atacuri cu rachete, 31 de atacuri aeriene și 63 de atacuri cu lansatoare multiple în ultimele 24 de ore. Au fost lovite orașele Harkov, Herson, Kramatorsk și Ochakiv, fiind afectată infrastructura civilă.

Rușii au pierdut peste 700 de soldați ieri

10:23 Celebrul regizor rus Nikita Mihalkov, internat la terapie intensivă la Moscova

10:10 Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 710 soldați, 4 tancuri, 7 blindate de luptă ale infanteriei, 4 piese de artilerie, 1 navă, 8 diferite vehicule și 4 drone:

09:01 Bătălia crâncenă pentru Soledar și Bahmut: De ce sunt ambele armate îngrijorate că inamicul va pune mâna pe intrările în minele de sare

08:27 Germania, din ce în ce mai presată să trimită tancuri Ucrainei / Reacția lui Scholz: Nu vom acționa singuri. Orice altceva ar fi iresponsabil într-o situație atât de periculoasă.

Zelenski: Forțele noastre rezistă atacurilor violente din Soledar

07:49Autoritatea olandeză pentru mass-media a emis o autorizație de emisie pe cinci ani pentru postul de televiziune independent rusesc TV Rain, după ce licența acestuia a fost anulată în Letonia, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul autorității de reglementare. Letonia a anulat licența TV Rain la începutul lunii decembrie, după ce compania a fost catalogată drept o amenințare la adresa securității naționale.

Televiziunea de orientare liberală TV Rain, sau Dozhd, a trecut la difuzarea din Letonia și din alte țări în iulie, după ce a fost nevoită să își închidă studioul din Moscova în urma invaziei Rusiei în Ucraina. (Reuters)

07:04Rusia intenționează să producă drone kamikaze iraniene în regiunea Samara, susțin ucrainenii

00:52Zelenski: Forțele ucrainene rezistă la „atacuri violente” în Soledar, în estul Ucrainei / Întregul teritoriu este acoperit de cadavrele invadatorilor

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------