Lupte crâncene au loc la periferia orașului Soledar, un oraș din estul Ucrainei aflat în apropiere de Bahmut, cel mai fierbinte punct de pe linia frontului, a declarat marți șeful grupului paramilitar rus Wagner, potrivit AFP.

Soldați ucraineni pe frontul din Bahmut (Donețk)Foto: AA / Abaca Press / Profimedia

„Să fim sinceri (...) Armata ucraineană luptă cu curaj pentru Bahmut și Soledar. Lupte foarte dure și sângeroase au loc în suburbiile vestice ale orașului Soledar", a declarat Evgheni Prigojin, citat pe Telegram de serviciul său de presă.

„Forțele armate ucrainene apără cu onoare teritoriul din Soledar. Afirmațiile privind dezertările în masă din rândurile sale nu corespund realității", a adăugat el.

Orașul Soledar, situat la aproximativ 10 kilometri nord-est de Bahmut, se învecinează cu Bahmuțké, un sat pe care rușii spun că l-au cucerit zilele trecute. Denis Pușilin, liderul separatiștilor din regiunea Donețk, a susținut marți la televiziunea rusă că Soledar este „foarte aproape de eliberare".

Trupele Wagner joacă un rol principal în bătălia pentru Bahmut, un oraș cu o importanță strategică discutabilă, dar care a căpătat o puternică valoare simbolică în condițiile în care ambele tabere se luptă de luni de zile pentru controlul său.

Luni, Evgheni Prigojin a declarat că atacul asupra Soledar a fost efectuat „exclusiv" de membri ai companiei sale.

Trupele rusești probabil că au acum controlul asupra celei mai mari părți a orașului Soledar, dar Bahmutul din apropiere nu va putea fi cucerit prea curând, a afirmat ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de marți dimineață.

„În ultimele patru zile, forțele armatei rusești și companiei de mercenari Wagner au făcut progrese tactice în micul oraș Soledar din Donbas și probabil că dețin controlul asupra celei mai mari părți a așezării. Soledar se află la 10 km nord de Bahmut, a cărui capturare continuă probabil să fie principalul obiectiv operațional imediat al Rusiei. Este foarte probabil ca acțiunea Rusiei pe axa Soledar să fie un efort de a învălui Bahmut dinspre nord și de a întrerupe liniile de comunicații ucrainene”, potrivit sursei citate.

Volodimir Zelenski a declarat luni seară că trupele sale se opun „unor noi și chiar mai violente atacuri” în Soledar. „Datorită rezistenței soldaților noștri de acolo, din Soledar, am câștigat timp suplimentar și am (păstrat) forțe pentru Ucraina”, a adăugat el.

Ministrul adjunct al Apărării, Ganna Maliar, a spus că, „în prezent, inamicul a desfășurat un număr mare de unități de asalt formate din cele mai bune rezerve ale grupului Wagner. Ei merg literalmente pe cadavrele propriilor lor soldați”.