Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară că trupele sale se opun „unor noi și chiar mai violente atacuri” în Soledar, în apropiere de Bahmut, un oraș din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă de luni de zile să îl cucerească, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Le mulțumesc tuturor soldaților noștri care protejează Bahmutul (...) și luptătorilor din Soledar, care rezistă noilor atacuri și mai violente ale invadatorilor”, a declarat președintele Zelenski în mesajul său zilnic.

Soledar, în regiunea Donețk, se află la aproximativ 15 kilometri de Bahmut, un oraș cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei rusești în februarie anul trecut și care este acum epicentrul luptelor.

„Datorită rezistenței soldaților noștri de acolo, din Soledar, am câștigat timp suplimentar și am (păstrat) forțe pentru Ucraina”, a declarat Zelenski.

„Totul este complet distrus (...) Întregul teritoriu din Soledar este acoperit de cadavrele invadatorilor și poartă cicatricele exploziilor. Așa arată nebunia”, a adăugat președintele ucrainean.

La începutul zilei, forțele armate ucrainene au declarat că au respins o tentativă de cucerire a orașului Soledar, iar apoi că luptele au fost reluate.

„După o tentativă nereușită a inamicului de a captura Soledar, (... rușii) s-au regrupat, au recuperat efective, au transferat unități de asalt suplimentare, au schimbat tactica și au lansat atacuri”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Ganna Maliar, pe mesageria Telegram.

„În prezent, inamicul a desfășurat un număr mare de unități de asalt formate din cele mai bune rezerve ale grupului Wagner. Ei merg literalmente pe cadavrele propriilor lor soldați”, a adăugat ea.

Într-o declarație, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că atacul asupra lui Soledar a fost comis „exclusiv” de membri ai organizației sale.

Anterior, separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk au afirmat că au preluat controlul asupra satului Bahmutské, situat la câțiva kilometri de Soledar.

În septembrie, Moscova a anunțat că a anexat patru teritorii ucrainene din est, inclusiv regiunea Donețk, în urma unor referendumuri nerecunoscute de Kiev și de țările occidentale.