Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că este în continuare convins de necesitatea de a coordona livrările de arme către Ucraina cu statele aliate, declarația sa fiind făcută în contextul în care cresc presiunile asupra Berlinului pentru a trimite Kievului o parte dintre tancurile sale Leopard 2, transmite Reuters.

tanc Leopard 2Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Germania a anunțat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Marder. Anunțul a fost făcut în aceeași zi în care Statele Unite au promis vehicule de luptă Bradley și la o zi după un anunț similar din partea Franței.

Scholz, care a subliniat deseori că este important să nu se escaladeze conflictul din Ucraina sau să nu se dea Rusiei un motiv pentru a considera Germania parte în război, a declarat că aliații occidentali au petrecut „mult timp pregătind, discutând și organizând asta".

Kievul a solicitat, de asemenea, vehicule mai grele de luptă, cum ar fi tancurile Leopard, ceea ce ar reprezenta o amplificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina.

„Orice altceva ar fi iresponsabil într-o situație atât de periculoasă”

„Germania nu va acționa singură", a declarat Scholz l la un eveniment al partidului său social-democrat de centru-stânga (SPD), care a dat startul campaniei pentru alegerile din landul Berlin.

„Germania va rămâne întotdeauna unită cu prietenii și aliații săi ... Orice altceva ar fi iresponsabil într-o situație atât de periculoasă", a adăugat el.

Germania a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Ucrainei ca răspuns la invazia Rusiei, după ce anul trecut a renunțat la un vechi principiu, acela de a nu trimite arme în zonele de conflict.

Cu toate acestea, multe voci spun că Scholz și partidul său se mișcă prea încet, așteptând ca aliații să acționeze primii, în loc ca Germania să își asume responsabilitatea în calitate de cea mai apropiată putere occidentală de Ucraina.

Partenerii de coaliție ai SPD, Verzii și liberalii liberali din Partidul Liberal Democrat, au fost mai vocali în apelurile lor de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.

Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard pentru a sprijini forțele militare ucrainene în viitor, a declarat ministrul economiei Robert Habeck (Partidul Verde) în weekend.

Un procent de 45% dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei, acestea fiind considerate un vârf al tehnologiei militare a ţării, potrivit unui sondaj comandat de agenţia de presă DPA.

Marea Britanie ia în considerare furnizarea către Ucraina a tancului de luptă principal Challenger 2 al armatei britanice, a relatat luni Sky News, citând surse care cunosc situația.