Germania a declarat vineri că dorește să livreze Ucrainei în jur de 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder înainte de sfârșitul lunii martie, iar vicecancelarul Robert Habeck a declarat că Berlinul ar putea trimite în cele din urmă întreaga sa flotă funcțională a acestor tipuri de blindate, relatează Reuters.

vehicule Marder Foto: Michael Sohn / AP / Profimedia

Germania a anunțat joi că va furniza vehicule Marder Ucrainei, sporind sprijinul militar pentru Kiev pentru a respinge forțele ruse. Anunțul a venit în aceeași zi în care Statele Unite au promis vehicule de luptă Bradley și la o zi după un anunț similar al Franței, care a spus că va trimite blindate ușoare AMX-10 RC.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat că un sistem de rachete antiaeriene Patriot din stocurile armatei va fi, de asemenea, livrat Ucrainei în primul trimestru. Și Washingtonul a oferit Patriot Ucrainei.

Antrenamentul pe vehiculul Marder va avea loc în Germania și va dura aproximativ opt săptămâni, a adăugat Hebestreit.

Vorbind la Brevik, Norvegia, vicecancelarul Habeck a spus că Germania ar trebui să trimită „toate vehiculele Marder care sunt operaționale” în Ucraina.

Habeck nu a precizat care ar fi numărul exact. Germania avea cândva sute de vehicule Marder, dar a eliminat treptat vehiculele din perioada Războiului Rece în favoarea noilor Puma pe care le-a cumpărat pentru a le înlocui.

Anunțul de joi a venit după ce cancelarul Olaf Scholz s-a confruntat cu un val de apeluri din cadrul coaliției sale tripartite de a consolida sprijinul militar pentru Ucraina, după anunțul Franței că trimite vehicule de luptă AMX-10 RC.

Scholz a intensificat cheltuielile pentru apărare și a trimis ajutor și arme în Ucraina de la invazie, dar uneori a ezitat înainte de a furniza arme puternice de teamă să nu riște un conflict direct cu Rusia.