Decizia Franței de a trimite blindate ușoare AMX-10 RC Ucrainei a reînnoit apelurile din interiorul coaliției de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz ca Berlinul să trimită la rândul ei vehicule de luptă mai moderne Kievului, relatează Reuters.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președintele Comisiei de Apărare din Bundestag și membră a partidului liberal FDP, unul dintre cei 3 membri ai coaliției „semafor” condusă de Scholz, a cerut ca Berlinul să trimită Ucrainei vehicule de luptă a infanteriei „Marder” și să furnizeze instruire militarilor ucraineni în privința utilizării lor.

Sara Nanni, purtătoarea de cuvânt pe politici de securitate a Partidului Verde, celălalt partener de guvernare al social-democraților lui Scholz, a spus la rândul ei că ajutorul militar german pentru Ucraina ar trebui să includă blindate „Marder” și tancuri „Leopard”.

Andreas Schwarz, unul dintre parlamentarii social-democrați din Bundestag, a declarat de asemenea într-un interviu acordat revistei Der Spiegel că guvernul ar trebui să „preia inițiativa” după mutarea anunțată miercuri de către președintele Emmanuel Macron.

Scholz a promis o creștere istorică a cheltuielilor pentru Apărare și a trimis ajutoare și arme Ucrainei de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie, însă a ezitat să furnizeze vehicule de luptă grele Kievului de teama unui conflict direct cu Moscova.

El a subliniat de asemenea că nu vrea ca Germania să ofere pe cont propriu arme grele Ucrainei și că astfel de livrări ar trebui să fie coordonate cu alte țări membre ale NATO.

Guvernul german spune că s-ar putea lăsa convins să trimită arme grele Ucrainei

Ministrul Economiei Robert Habeck a declarat în timpul unei vizite la Oslo că decizia francezilor și o posibilă mutare asemănătoare din partea Statelor Unite ar putea convinge Germania să își accelereze propriile discuții.

„Am calibrat mereu livrările de armament ale Germaniei astfel încât Ucraina să primească sprijinul de care avea nevoie la momentul respectiv. Asta înseamnă că este un proces dinamic”, a spus el, adăugând că „din acest motiv guvernul federal va discuta acum rapid situația și va lua deciziile necesare”.

Comentariile sale vin în contextul în care președintele Joe Biden a confirmat miercuri informațiile apărute în presa americană în urmă cu câteva zile în presa americană potrivit cărora administrația sa analizează dacă să trimită vehicule de luptă Bradley Ucrainei.

„Celelalte țări partenere deschid din nou calea. Acum putem începe și noi în spiritul prieteniei franco-germane, nu-i așa? Domnule cancelar? Mingea este acum în curtea Berlinului”, a scris Strack-Zimmermann pe Twitter miercuri într-un apel direct către Scholz.

Urmărește ultimele evoluții din a 316-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.