Armata ucraineană a estimat joi că 800 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi, majoritatea în luptele din estul regiunii Donețk, în timp ce aliații occidentali au promis că vor furniza blindate de luptă, dar nu și tancurile pe care le dorește Ucraina. Armata ucraineană a transmis în cadrul bilanțului de dimineață că forțele ruse s-au concentrat pe ofensiva din sectorul Bahmut, iar atacurile sale în sectoarele Avdiivka și Kupiansk au fost fără succes. Potrivit ucrainenilor, peste 800 de soldați ruși, un avion, un elicopter și trei tancuri au fost distruse în ultima zi.

Soldați ucraineni trăgînd cu un obuzier francez Cesar în apropiere de Avdiivka (Donețk)Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Sinteza zilei

Armistițiul cerut de Kirill și aprobat de Putin /Kievul și Occidentul vorbesc de o capcană

  • Joi dimineața patriarhul Kirill al Rusiei a cerut încheierea unui armistițiu înaintea sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi pe 7 ianuarie, după calendarul iulian.
  • Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 pe 7 ianuarie, anunță presa de stat rusă, citând un comunicat al Kremlinului.
  • „Pe baza faptului că un număr mare de cetățeni care mărturisesc Ortodoxia trăiesc în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterii lui Hristos”, a adăugat Kremlinul joi seara.
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente, potrivit Reuters.
  • „Ei vor acum să folosească Crăciunul ca acoperire, chiar dacă pentru scurt timp, pentru a opri avansurile băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mobilizate mai aproape de pozițiile noastre”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, vorbind în rusă și nu în ucraineană.
  • Ucraina condiționează acceptarea armistițiuluide Crăciunul pe rit vechi propus joi de președintele rus Vladimir Putin de retragerea trupelor invadatoare de pe teritoriul său, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.
  • Biden spune că Putin „încearcă să își dea un răgaz” anunțând o încetare a focului în Ucraina Președintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, maternități și biserici (...) pe 25 decembrie și în ajunul Anului Nou (...) Cred că încearcă să-și dea un răgaz”, a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă.

SUA va trimite Ucrainei 50 de vehicule de luptă Bradley / Germania suplimentează cu Patriot

  • Un nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina va include aproximativ 50 de vehicule de luptă Bradley, au declarat joi doi oficiali americani, unul dintre aceștia precizând că pachetul va avea o valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
  • Germania va trimite Ucrainei o baterie suplimentară Patriot și vehicule Marder
  • În actualizarea obișnuită de seară, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că forțele ruse își concentrează eforturile pe încercarea de a captura regiunea de est Donețk, desfășurând operațiuni ofensive către Bahmut și Liman. Capturarea Bahmutului, oraș cu aproximativ 70.000 de locuitori înaintea războiului, este una dintre principalele ținte ale Moscovei, pentru că ar putea permite forțelor ruse să lanseze atacuri asupra zonelor urbane precum Kramatorsk și Sloviansk din regiunea Donețk.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 316:

00:58 Încetarea focului de către Rusia „nu va face nimic” pentru a apropia „pacea”, afirmă Londra

Anunțul Rusiei privind încetarea focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox „nu va face nimic pentru a avansa perspectivele de pace”, a declarat joi ministrul britanic de externe James Cleverly, potrivit AFP.

00:01Ministrul japonez face apel la o nouă ordine mondială pentru a contracara ascensiunea regimurilor autoritare

Ministrul japonez al comerțului și industriei a declarat joi că liberul schimb și interdependența economică de după Războiul Rece au sprijinit regimurile autoritare, iar Statele Unite și democrațiile similare ar trebui să le contracareze cu o "nouă ordine mondială", potrivit Reuters.

"Țările autoritare au acumulat o putere imensă, atât din punct de vedere economic, cât și militar", a declarat ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Yasutoshi Nishimura, într-un discurs susținut la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington

23:24 Luarea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie este o lovitură pentru viitorul energiei curate -Holtec

Șeful Holtec, o companie privată americană de energie nucleară care lucrează în Ucraina, a declarat că ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie reprezintă o lovitură serioasă pentru viitorul energiei curate, potrivit Reuters.

22:57Zelenski: Rusia vrea un armistițiu pentru a ne opri progresele și a aduce trupe și muniție / Când se va încheia războiul?

Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente, potrivit Reuters.

SUA va trimite Ucrainei 50 de vehicule de luptă Bradley / Germania suplimentează cu Patriot

21:45Germania va trimite Ucrainei o baterie suplimentară Patriot și vehicule Marder

Statele Unite și Germania vor furniza Ucrainei echipamente militare suplimentare, au anunțat joi cele două națiuni într-o declarație comună, în urma unei convorbiri telefonice între președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, potrivit Reuters.

21:27Pachetul de armament american pentru Ucraina include 50 de vehicule de luptă Bradley, susțin oficiali americani

Un nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina va include aproximativ 50 de vehicule de luptă Bradley, au declarat joi doi oficiali americani, unul dintre aceștia precizând că pachetul va avea o valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

21:18Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a reacționat pe Twitter la propunerea de încetare a focului făcută de Vladimir Putin, spunând că aceasta „nu poate și nu trebuie luată în serios”.

21:08 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat îndoiala că respingerea armistițiului propus de Rusia de către consilierul prezidențial Mihailo Podoliak reflectă punctul de vedere al președintelui Volodimir Zelenski, scrie Reuters, citând agenția de presă Interfax.

„Este dificil pentru noi să judecăm dacă opinia lui Podolyak reflectă punctul de vedere al președintelui Ucrainei”, a Peskov.

Până acum, Zelenski nu a comentat armistițiul propus de Vladimir Putin pentru Crăciunul de rit vechi.

Reacția internaționale după anunțul lui Putin privind o încetare temporară a focului în Ucraina

21:03În actualizarea obișnuită de seară, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că forțele ruse își concentrează eforturile pe încercarea de a captura regiunea de est Donețk, desfășurând operațiuni ofensive către Bahmut și Liman.

Capturarea Bahmutului, oraș cu aproximativ 70.000 de locuitori înaintea războiului, este una dintre principalele ținte ale Moscovei, pentru că ar putea permite forțelor ruse să lanseze atacuri asupra zonelor urbane precum Kramatorsk și Sloviansk din regiunea Donețk.

20:59Forțele ruse au avariat 1.189 de situri culturale - biserici, muzee, clădiri istorice - din Ucraina începând cu 24 februarie, conform Ministerului ucrainean al Culturii, citat de The Kyiv Independent.

Cel mai mare număr de situri distruse sau deteriorate a fost înregistrat în regiunile Donețk, Kiev, Harkov, Lugansk, Nikolaev, Zaporojie, Sumi și Herson.

20:38Biden spune că Putin „încearcă să își dea un răgaz” anunțând o încetare a focului în Ucraina

Președintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, maternități și biserici (...) pe 25 decembrie și în ajunul Anului Nou (...) Cred că încearcă să-și dea un răgaz”, a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă.

20:30Secretarul general al ONU, António Guterres, salută orice încetare a focului în Ucraina în timpul Crăciunului ortodox, a declarat un purtător de cuvânt al organizației. Purtătorul de cuvânt al ONU a spus însă că orice armistițiu temporar nu va înlocui o pace justă, în conformitate cu Carta ONU și cu Dreptul internațional, scrie The Guardian.

20:08Furnizarea de tancuri poate face parte din „următoarea fază” a transferurilor de arme către Ucraina, a declarat joi ministrul britanic de Externe James Cleverly, citat de The Guardian și Sky News.

Erdogan, discuții cu Putin și cu Zelenski

19:55Așa-zisa încetare a focului impusă de Rusia nu va aduce „nici libertate, nici securitate”, afirmă Berlinul

Diplomații germani au declarat joi că „așa-zisa” încetare a focului rusesc în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox nu va aduce „nici libertate, nici securitate poporului care trăiește zilnic cu teamă sub ocupația rusă”, potrivit AFP.

19:43Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a vorbit cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, despre „cooperarea în materie de securitate”, precum și despre schimbul de prizonieri de război și despre inițiativa Black Sea Grain, scrie The Guardian.

Zelenski a scris pe Twitter că „s-a bucurat” să audă că Turcia este pregătită să participe la „implementarea” planului său de pace, pe care l-a propus-o pentru prima dată în luna noiembrie.

De asemenea, Administrația prezidențială de la Ankara a transmis că președintele turc a vorbit și cu Vladimir Putin, joi, la telefon, și i-ar fi transmis că eforturile de pace ar trebui sprijinite de o încetare unilaterală a focului și de o „viziune pentru o soluție echitabilă”.

19:33Rusia a desfăşurat trupe de protecţie chimică, biologică şi radiologică la uzina „Krâmski titan” din Armiansk, oraş situat în nordul peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează joi numeroase publicații ucrainene, între care RBC.ua şi Krîm.Realii - serviciu al Radio Europa Liberă (RFE/RL) pentru Crimeea - citând Centrul ucrainean pentru rezistenţa naţională de pe lângă Armata ucraineană.

19:03Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a părut într-o dispoziție euforică joi, după ce Marina Rusă a trimis fregata „Amiral Gorșkov”, înarmată cu rachete hipersonice de croazieră „Zircon”, în Oceanul Atlantic, lansând noi amenințări la adresa țărilor NATO.

18:36Minskul şi Moscova continuă să construiască o grupare militară comună în Belarus şi se pregătesc de exerciţii comune ale forţelor aeriene, a anunţat joi Ministerul belarus al Apărării, citat de Reuters.

18:10Ucraina condiționează acceptarea armistițiului de Crăciunul pe rit vechi propus joi de președintele rus Vladimir Putin de retragerea trupelor invadatoare de pe teritoriul său.

Vladimir Putin a ordonat o încetare temporară a focului în Ucraina

17:27Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 pe 7 ianuarie, anunță presa de stat rusă, citând un comunicat al Kremlinului.

17:25Ucraina califică drept „o capcană cinică şi un element de propagandă” apelul Patriarhul Kirill al Rusiei, care a cerut un armistițiu între Rusia și Ucraina în perioada Crăciunului pe rit vechi, care se sărbătorește în 7 ianuarie, conform Ukrinform.

17:22 Decizia Franței de a trimite blindate ușoare AMX-10 RC Ucrainei a reînnoit apelurile din interiorul coaliției de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz ca Berlinul să trimită la rândul ei vehicule de luptă mai moderne Kievului.

16:35Forțele rusești au lansat muniții incendiare asupra zonelor din Mariinka, un oraș din regiunea Donețk, pe care le controlează trupele ucrainene.

16:14​Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, nu a exclus posibilitatea ca şi alte atacuri să aibă loc pe teritoriul rus pe lângă cele care au avut loc deja, fără să precizeze dacă în spatele lor se vor afla forţele ucrainene, anunţând totodată că Ucraina pregăteşte o contraofensivă "mult mai intensă" începând din luna martie.

15:40 Muncitorii ruși încă repară daunele de la podul Kerch, care a fost parțial distrus în urma unei explozii în urmă cu trei luni, arată imaginile din satelit furnizate de Bradley Africk de la American Enterprise Institute.

15:31 Belarus și Rusia continuă să dezvolte formațiunea lor militară comună din Belarus și pregătesc exerciții mixte ale forțelor aeriene, a transmis joi Ministerul belarus al Apărării.

Ministerul a precizat că scopul creării unei astfel de forțe comune este „consolidarea protecției și apărării statului Uniunii (a Rusiei și Belarusului)".

„Militarii, armele, echipamentele militare și speciale ale forțelor armate ale Federației Ruse vor continua să sosească în Republica Belarus", se arată în comunicat.

Potrivit planului, exercițiile tactice ale forțelor aeriene au ca scop „creșterea nivelului de pregătire de luptă a unităților de aviație". Ministerul nu a dezvăluit data viitoarelor exerciții și nu a oferit detalii. (Reuters)

15:22 Un cuplu căsătorit și fiul lor în vârstă de 12 ani au fost uciși joi când un obuz rusesc a lovit o clădire rezidențială din sudul Ucrainei, a declarat un consilier prezidențial.

Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului biroului lui Zelenski, a declarat că imobilul din orașul Beryslav din regiunea Herson a fost lovit în timp ce familia se pregătea să sărbătorească Crăciunul.

„Oamenii se pregăteau să sărbătorească împreună Crăciunul, dar o lovitură cinică a rușilor i-a ucis în propria lor casă", a scris Timoșenko pe Telegram.

Putin a vorbit cu Erdogan despre Ucraina

14:43 Jurnalistul ucrainean Andrii Tsaplienko spune că forțele rusești incearcă să folosească camioane de combustibil în secret, deghizându-le în vehicule de exploatare forestieră.

14:32 Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk susținte că i-a vizitat pe câțiva dintre cei răniți în atacul asupra clădirii din orașul ocupat Makiivka unde se aflau sute de soldați ruși.

Denis Pușilin a declarat că s-a deplasat la un spital din orașul rus Rostov, unde soldații răniți sunt tratați. Doar „trei persoane au rămas în republică. Restul au fost deja transportați la Rostov și apoi în alte regiuni ale Federației Ruse", a spus Pușilin într-o postare pe Telegram. El a adăugat că a făcut vizita împreună cu ministrul adjunct rus al Apărării, Viktor Goremîkin. (CNN)

13:31 Serviciul de frontieră ucrainean afirmă că lunetiștii din cadrul trupelor sale aflate pe frontul din Bahmut au lichidat ieri trei ruși prin lovituri de mare precizie, de la peste 1.500 metri distanță.

Dacă informația este adevărată, ar fi vorba de o realizare remarcabilă a forțelor de elită ucrainene.

13:09 Vladimir Putin a discutat cu omologul său turc Tayyip Erdogan despre situația din Ucraina, Siria și probleme energetice, a anunțat joi Kremlinul, citat de Reuters.

Potrivit Kremlinului, Putin „a confirmat rolul distructiv al Occidentului, care alimentează cu arme Kievul și furnizează informații și îndrumări". Putin a declarat că Rusia este pregătită pentru un dialog pe tema Ucrainei, dar Kievul trebuie să îndeplinească cerințele anunțate anterior și să țină cont de „noile realități teritoriale".

Primii deținuți recrutați de Wagner au fost grațiați

12:50Germania își va ajusta permanent livrările de arme către Ucraina, în funcție de nevoile de pe câmpul de luptă, a declarat joi vicecancelarul Robert Habeck, după ce Franța a anunțat un plan de a trimite vehicule ușoare de luptă la Kiev.

„Nu ne vom opri să livrăm arme în Ucraina... Ne vom ajusta permanent livrările la nevoile câmpului de luptă”, a spus Habeck, la o conferință de afaceri din Norvegia, conform Reuters.

12:43Rusia a grațiat un prim lot de deținuți recrutați din penitenciare de grupul Wagner după ce aceștia și-au finalizat stadiul de 6 luni de serviciu militar în Ucraina, a declarat joi Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare.

12:31 Un tribunal francez a amânat joi pentru 19 ianuarie o audiere pentru a decide dacă îl va extrăda pe miliardarul ucrainean Kostyantyn Zhevago în țara sa de origine.

Omul de afaceri, care controlează producătorul de fier Ferrexpo, cotat la Londra, este unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina. El a fost arestat și reținut în Franța la sfârșitul lunii decembrie, la cererea Ucrainei.

Biroul de stat ucrainean pentru investigații DBR a spus că miliardarul era cercetat sub suspiciunea de deturnare de fonduri și spălare de bani în legătură cu dispariția a 113 milioane de dolari de la Finance & Credit Bank, în prezent în faliment.

12:25 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atenţionat joi că este periculos să subestimăm Rusia şi ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

„Au dat dovadă (rușii -n.r.) de o mare capacitate de a tolera pierderile şi suferinţa. Nu avem indicii că preşedintele Putin şi-a schimbat planurile şi obiectivele în Ucraina. Aşa încât este periculos să subestimăm Rusia”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de afaceri în Norvegia.

Rusia ar fi pierdut 800 de soldați în ultima zi

12:13Artileria ucraineană a început să folosească obuze primite de la armata franceză care conțin submuniții de înaltă tehnologie ce își caută singure țintele, în special tancuri și alte vehicule blindate, potrivit unor imagini apărute pe rețelele de socializare.

12:03Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său rus Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o „viziune privind o soluţie corectă”, conform Reuters și AFP.

Într-un comunicat transmis de preşedinţia turcă se arată că cei doi lideri au discutat despre coridorul pentru cereale creat pe Marea Neagră.

De asemenea, Erdogan i-ar fi spus liderului de la Kremlin că este nevoie de paşi concreţi pentru a elibera regiunea de la frontiera siriană de militanţii kurzi.

11:33Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 810 soldați, 3 tancuri, 2 blindate de luptă ale infanteriei, 12 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 avion, 1 elicopter, 2 drone, un echipament special și 12 diferite vehicule:

Moscova își creează noi probleme prin mutarea bombardierelor strategice

11:24Patriarhul Kiril al Rusiei a cerut un armistițiu între Rusia și Ucraina în perioada sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi, celebrat pe 7 ianuarie.

10:53 SUA și NATO continuă să caute soluții „viabile” pentru echiparea și sprijinirea Ucrainei pe câmpul de luptă și au apărut multe informații și zvonuri în ultimele zile, cu precădere despre livrarea de blindate Bradley, spune generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa, acesta explicând de ce trimiterea de vehicule de luptă Bradley în Ucraina este o „idee excelentă”.

09:28 Ucraina a lovit miercuri mai multe zone de concentrare a efectivelor rusești, potrivit Statului Major Ucrainean, citat de Kyiv Independent.

Forțele ucrainene au lansat 20 de atacuri asupra zonelor de concentrare a trupelor rusești în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În raportarea de joi, Statul Major General a mai spus că armata rusă a efectuat cel puțin trei tiruri de rachete, 13 lovituri aeriene și peste 60 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, vizând infrastructura civilă din Bahmut, Kostiantynivka, Kurakhove, Nikopol și Herson.

09:21 Moscova și-a mutat bombardierele strategice departe de Ucraina. Ele vor putea lansa în continuare rachete de croazieră, dar apar alte probleme pentru aviația rusă.

Rusia se teme de atacuri paranormale din Occident

07:56 În Melitopolul ocupat au fost raportate explozii, transmite Kyiv Independent. Autoritățile ruse de ocupație au spus azi noapte că au fost auzite explozii în orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei și în suburbiile acestuia.

Vladimir Rogov, un oficial numit de Moscova în administrația regiunii Zaporojie, a declarat că a fost activată apărarea antiaeriană.

01:01 Foreign Policy: Rusia se teme de atacuri paranormale din Occident/ Ce ne dezvăluie un document de la Kremlin?

00:17 Jurnaliștii ucraineni ar fi identificat 4 ruși care lansează drone „Shahed” în Ucraina

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Emmanuel Macron i-a spus lui Zelenski, într-o convorbire telefonică, că guvernul său va trimite vehicule blindate de luptă ușoare AMX-10 RC. Președintele american Biden a afirmat că se ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley către Ucraina. Acest vehicul blindat performant cu tun automat de 25 mm a fost un element de bază al armatei americane în ceea ce privește aducerea soldaților pe câmpul de luptă încă de la mijlocul anilor 1980.
  • Statele Unite analizează modalități de a viza producția iraniană de drone prin sancțiuni și controale la export, a declarat Casa Albă. Piese fabricate de 13 companii americane au fost găsite în interiorul unei singure drone iraniene doborâte în Ucraina în toamna trecută, potrivit unei evaluări a serviciilor secrete ucrainene.
  • Luptele grele din jurul orașului Bahmut, aflat în mare parte în ruine și controlat de ucraineni, vor continua probabil în viitorul apropiat, cu un rezultat incert, deoarece rușii au făcut progrese treptate, potrivit unui înalt oficial al administrației americane.
  • Viceministrul ucrainean al apărării a declarat că pierderile semnificative ale rușilor înseamnă că Moscova va trebui probabil să anunțe o a doua mobilizare parțială în primul trimestru al anului.
  • Statul Major General al Ucrainei a afirmat că Rusia a lansat șapte atacuri cu rachete, 18 lovituri aeriene și peste 85 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în ultimele 24 de ore asupra infrastructurii civile din Kramatorsk, Zaporojie și Herson. Aceasta a precizat că au existat victime civile, fără a oferi detalii.
  • Vladimir Putin a trimis în Oceanul Atlantic o fregată înarmată cu rachete de croazieră hipersonice de nouă generație.
  • Germania caută noi modalități de a ajuta Ucraina să își protejeze populația și infrastructura, a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock, subliniind că orice scădere a hotărârii Europei în această problemă ar reprezenta un avantaj pentru Moscova.
  • Masacrul de la Makiivka, produs de lovitura ucraineană cu cel mai negru bilanț într-un singur atac admis de Moscova asupra forțelor rusești de la începutul invaziei din februarie 2022, a dat naștere criticilor până la vârful propagandei rusești, în frunte cu Margarita Simonian.
  • Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, susține că Vladimir Putin va muri „foarte curând”, dar nu înainte să se încheie războiul. Budanov a afirmat și că Ucraina plănuiește o nouă ofensivă împotriva forțelor ruse în primăvară și că invadatorii vor avea parte de o lună „fierbinte” în acest anotimp.
  • Klaus Iohannis a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Zelenski, în care a vorbit despre legea minorităților adoptată de Kiev, față de care MAE român a avut o poziție extrem de critică.
  • Un tren încărcat cu zeci de blindate turcești 4x4 BMC Kirpi a fost filmat cum trecea prin gara Bacău, cel mai probabil îndreptându-se spre Ucraina, acolo unde un lot de 50 de astfel de vehicule a fost deja livrat din vară.
  • Fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos Dmitri Rogozin, rănit în Donbas la sfârșitul anului trecut, i-a trimis ambasadorului Franței în Rusia o scrisoare plină de furie, în care a pus și un fragment de obuz care ar fi fost extras din corpul său.
  • Armata ucraineană a primit un nou lot de tancuri din partea unei țări UE, vehiculele de luptă slovene M-55 S1 fiind acum în dotarea forțelor armate ale Kievului.
  • Armata rusă afirmă că soldații săi care și-au pierdut viața în timpul atacului ucrainean cu sisteme HIMARS asupra cazărmii din Makiivka sunt vinovați de propriile morți deoarece și-ar fi dezvăluit poziția.

----------------