SUA și NATO continuă să caute soluții „viabile” pentru echiparea și sprijinirea Ucrainei pe câmpul de luptă și au apărut multe informații și zvonuri în ultimele zile, cu precădere despre livrarea de blindate Bradley, spune generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa.

Vehicul de lupta BradleyFoto: Operation 2022 / Alamy / Profimedia Images

„În urmă cu câteva zile, Bloomberg a fost primul care a scris că există posibilitatea ca SUA să trimită vehicule de luptă Bradley în Ucraina. În opinia mea, aceasta este o idee excelentă... ceva ce susțin din toată inima!”, scrie Hertling pe Twitter. Joe Biden a confirmat miercuri că se ia în considerare trimiterea acestor blindate către Ucraina.

Generalul american a a fost comandant de Bradley în „Furtuna deșertului”

Explicațiile experimentatului general american:

„Așa cum am spus acum câteva zile, am fost comandant de Brad (Bradley) în Desert Storm. Brad-ul (sau IFV/CFV) NU este un tanc, dar poate fi un ucigaș de tancuri... și un transportor de trupe. (IFV=Vehicul de Luptă al Infanteriei, CFV= Vehicul de Luptă al Infanteriei Mecanizate).

Pe turelă are: 2 rachete antitanc TOW, tun automat Bushmaster de 25 mm, mitralieră coaxială de 7,62, toate eficiente la distanțe mari. Două imagini cu CFV-ul nostru din 1990-91, prima variantă a lui Brad, cu „sacii de nisip ai săracului" și cu suportul de bagaje adăugat.

Acesta a fost un vehicul grozav. Am atacat eficient tancurile irakiene, blindatele BMP și alte ținte. Deși este un vehicul cu șenile, nu are multe probleme complicate legate de motor și turelă.

Consum bun de benzină, viteză maximă de aproximativ 65 de kilometri pe oră pe teren accidentat, mentenanță minimă, protecție și putere de foc solide. Variantele de infanterie au mult spațiu în spate pentru soldați.

Macron a promis și el câteva „ucigașe de tancuri”

Un alt zvon din ultimele zile a fost că președintele Macron al Franței i-a promis lui Zelenski câteva AMX10RC „ucigașe de tancuri" (de asemenea, NU este un tanc). O piesă de echipament GENIALĂ.

Un tun principal de 105 mm, o mitralieră antiaeriană de 12,7 și o mitralieră coaxială de 7,62. Cu roți, nu cu șenile! Acestea sunt, de asemenea, ușor de întreținut, au consum mic, și foarte bune pentru a traversa orice tip de teren.

De asemenea, bănuiesc că Biden și NATO vor face presiuni asupra Germaniei pentru a furniza echivalentul lor al acestor două vehicule, Marder. Acest blindat are un sistem de rachete antitanc MILAN, un tun de 20 mm, dar și o mitralieră de 7,62.

Avantajul celor 3 este puterea lor de foc, mobilitatea mare în câmp deschis, întreținerea și repararea ușoare și lanțul logistic redus. Niciunul nu este tanc, lucru pentru care mulți vor țipa în continuare.

Dar ele vor permite formațiunilor de arme combinate emergente ale Ucrainei să efectueze manevre de mare viteză. O parte negativă... pregătirea, piesele de schimb (și tehnicile de reparare) nu sunt interschimbabile.

Dar vor fi ușor de încorporat pe câmpul de luptă. Toate sunt mortale împotriva echipamentelor rusești, inclusiv a tancurilor (rachetele antitanc au o rază de acțiune mai mare decât tunurile tancurilor rusești).

Dacă aș fi un comandant ucrainean, aș fi extrem de fericit să desfășor oricare sau toate acestea, în special în teatrul de operațiuni din sud. Și, de asemenea, bănuiesc că vom vedea noi runde de sprijin din partea NATO în săptămânile următoare și planuri de pregătire a forțelor de arme combinate din Ucraina. Dar asta este doar o presupunere.”

Generalul american urmărește cu atenție războiul din Ucraina

Generalul Mark Hertling a analizat de mai multe ori evoluția războiului din Ucraina, el oferind adesea puncte de vedere interesante din punct de vedere militar.

Recent, el a ironizat „oferta” de Crăciun a lui Vladimir Putin spunând că „Am negociat și eu cu rușii”.

În noiembrie, Mark Hertling a scris pe pagina sa de Twitter că este mândru că Rusia a impus „în sfârșit” sancțiuni împotriva sa .

În vară, el a explicat și de ce scutul antirachetă Iron Dome sau rachetele Patriot nu ar ajuta Ucraina în fața atacurilor rusești asupra unor ținte civile precum centrul comercial din Kremenciuk.

De asemenea, tot în vară a calculat cât de repede ar trece ucrainenii prin rachetele folosite de sistemele HIMARS dacă SUA le-ar oferi câte lansatoare cer: „Nu le găsești pur și simplu la magazin”.

În septembrie generalul a spus că mobilizarea parțială anunțată de președintele rus Vladimir Putin va intra în istorie, dar nu într-un fel bun.

Tot în toamnă, Hertling a salutat ofensiva „strălucită” desfășurată de ucraineni în Harkov, dar a subliniat că are și trei îngrijorări în privința evoluției viitoare: „Tempo-ul, oboseala și lebedele negre”.