Rusia a grațiat un prim lot de deținuți recrutați din penitenciare de grupul Wagner după ce aceștia și-au finalizat stadiul de 6 luni de serviciu militar în Ucraina, a declarat joi Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare, citat de The Moscow Times.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari WagnerFoto: AP / AP / Profimedia

„Ei și-au îndeplinit contractul. Au lucrat cu onoare și demnitate. Ei au fost primii. Nimeni de pe lumea asta nu muncește la fel de greu ca ei”, a declarat Prigojin pentru RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

El a mai spus că peste 20 de deținuți care s-au înrolat în grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina au fost acum grațiați, spunând despre aceștia că sunt oameni de rând care au ajuns să aibă probleme „din greșeală” sau „din cauza caracterului”.

Prigojin a afirmat de asemenea că societatea rusă ar trebui să le fie recunoscătoare deținuților fiindcă au luptat pentru „interesele naționale” ale Rusiei după ce au primit o șansă în acest sens.

RIA Novosti a citat de asemenea un fost deținut care a afirmat că intenționează să se întoarcă să lupte alături de mercenarii Wagner ca militar plătit.

Ulterior, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu Prigojin oferindu-le sfaturi deținuților grațiați: „Nu beți prea mult, nu folosiți droguri, nu violați femei, nu vă băgați în belele. Poliția ar trebui să o tratați cu respect”.

Grupul Wagner a început să facă recrutări în penitenciarele rusești încă din vara trecută

Jurnaliștii de investigație ruși au scris încă de la începutul lunii iulie că închisorile, dar și unele companii, din Rusia au început să recruteze voluntari care să lupte în Ucraina, unele din eforturile de „convingere” fiind desfășurate de grupul de mercenari Wagner.

O anchetă publicată de iStories, un site de investigații înregistrat în afara Rusiei pentru a eluda cenzura impusă de Moscova, afirma la momentul respectiv că grupul Wagner a recurs la oferte făcute deținuților unor penitenciare și colonii penale din Sankt Petersburg și Nijni Novgorod, al cincilea oraș ca mărime din Rusia, promițându-le acestora salarii ridicate și amnistie în schimbul a 6 luni de serviciu militar.

Potrivit aceleiași surse, în loc de contracte scrise, deținuților li s-au oferit promisiuni verbale că familiile lor vor fi compensate cu 5 milioane de ruble (90.500 de dolari) în cazul în care mor în Ucraina.

Ulterior, pe rețelele de socializare au apărut inclusiv înregistrări video cu Evgheni Prigojin participând personal la eforturile de recrutare în timp ce parlamentul rus a întocmit un proiect de lege care prevede posibilitatea scutirii de pedeapsă pentru anumite categorii de condamnați care „dau dovadă de curaj și eroism” în ostilități.

Comentariile făcute joi de Prigojin, care a recunoscut abia în luna septembrie a anului trecut că a fondat gruparea paramilitară în 2014, vin la doar câteva zile după ce acesta a fost filmat într-un subsol plin cu cadavrele luptătorilor săi.

„Contractul lor s-a terminat, vor pleca acasă săptămâna viitoare. Aceştia se pregătesc să fie trimişi. Cu toţii lucrăm în noaptea de Anul Nou. Aici zac luptătorii Wagner care au murit pe front. Acum sunt puşi în sicrie de zinc şi se vor întoarce acasă”, afirma el în înregistrarea video.

Urmărește ultimele evoluții din a 316-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.