O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum încearcă Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, să recruteze deținuți din penitenciare pentru războiul din Ucraina.

Evgheni Prigojin la recrutare intr-un penitenciar rusescFoto: Captura video

„Cei care trec de acest interviu și decid după aceea că au îndoieli n-ar trebui să plece [la război împotriva Ucrainei]. Avem nevoie doar de cei care sunt încrezători că vor să lupte, cărora le place, care au nevoie de asta, și a căror formă o permite”, spune afaceristul supranumit „bucătarul” lui Vladimir Putin.

„Dacă vă apropiați de avtozek (n.r. neclar, posibil denumirea pentru un camion militar) și vă răzgândiți, atunci vă pot spune că respect asta, nu e nimic rușinos. Asta nu ar fi lașitate, ci o decizie conștientă”, spune Prigojin.

„Dar dacă veniți cu noi atunci nu există cale de întoarcere. Nimeni nu se va întoarce la 'zonă' [închisoare]”, subliniază acesta.

Jurnaliștii de investigație ruși au scris încă de la începutul lunii iulie că grupul Wagner a început să recruteze infractori și criminali în închisorile rusești, un lucru ascuns inițial de presa de stat de la Moscova în contextul în care Kremlinul a negat de ani de zile că mercenarii Wagner ar avea vreo legătură directă cu statul rus.

Însă după ce armata rusă a început să înregistreze tot mai multe eșecuri în Ucraina, propaganda rusă a început să vorbească deschis despre militarii grupului Wagner, rolul lor în stabilizarea frontului și al lui Prigojin personal în eforturile de recrutare.

Șeful mercenarilor Wagner, noua față a războiului din Ucraina în Rusia

Institutul pentru Studiul Războiului nota într-o evaluare publicată la jumătatea lunii septembrie că Prigojin a devenit chiar noua „figură-simbol” a „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o în luna februarie.

Înspre sfârșitul lunii septembrie Prigojin însuși a recunoscut pentru prima dată că a fondat grupul Wagner, afirmând că acesta a fost creat în 2014 de către „patrioți” ruși în contextul anexării Crimeii și a declanșării conflictului separatist în regiunile Donețk și Lugansk.

Poreclit „bucătarul lui Putin” fiindcă firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie drept răspuns față de invazia rusească.

Informații despre faptul că „bucătarul lui Putin” a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august, ulterior apărând și înregistrări video care confirmă acest lucru.

Prigojin a petrecut la rândul său 9 ani în închisoare între 1981 și 1990 după ce a fost condamnat în URSS pentru furt, fraudă și implicarea adolescenților în prostituție. El a fost eliberat înainte de termen, fiind condamnat la 12 ani de detenție de către judecătorii sovietici.

Mai devreme în cursul lunii octombrie doi deputați cunoscuți din partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin au depus în parlamentul de la Moscova un proiect de lege care să oficializeze și reglementeze trimiterea condamnaților din Rusia să lupte împotriva Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 243-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.