La opt luni de la declanșarea războiului, când președintele rus Vladimir Putin plănuia să cucerească Kievul în trei zile, sub presiune în sudul Ucrainei, Moscova a tras rachete și a lansat drone în orașul Nikoalev, aflat sub control ucrainean în sudul țării, distrugând un bloc de apartamente, și a declarat că războiul tinde spre o „escaladare necontrolată", într-o serie de apeluri telefonice către miniștrii apărării din Occident.

Soldați de infanterie ai armatei ucrainene pe linia frontului, în regiunea HersonFoto: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de luni, ziua 243 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

07:28Articolul cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina s-a mutat aici.

00:55Zelenski, la 8 luni de la începerea invaziei: Eliberăm pământul ucrainean pas cu pas. Ucraina distruge aşa-numita „a doua armată a lumii”

00:23Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregătește să trimită inspectori în următoarele zile în două instalații nucleare ucrainene la cererea Kievului, a anunțat luni, într-o aparentă reacție la afirmațiile Rusiei că Ucraina ar putea desfășura o așa-zisă „bombă murdară”, ceea ce Ucraina neagă, relatează Reuters.

23:50 Lavrov anunță că înnoirea acordului privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene depinde de informațiile furnizate de ONU

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova a cerut Națiunilor Unite informații cu privire la destinația și beneficiarii finali ai transporturilor de cereale din Ucraina, spunând că de aceste informații depind "ajustările" unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, potrivit Reuters.

23:06Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat, luni, pe Telegram, că producţia militară rusă de arme şi echipamente este în creştere, relatează CNN, potrivit News.ro.

Prețurile europene la gaze au scăzut luni, atingând cel mai mic preț din iunie

22:50 Mediazona: Aproape o jumătate de milion de ruși mobilizați de la jumătatea lunii octombrie

O analiză statistică realizată de Mediazona, o instituție media independentă din Rusia, sugerează că aproximativ 492.000 de bărbați au fost probabil înrolați în armată de la anunțul liderului rus Vladimir Putin privind o „mobilizare parțială” de 300.000 de bărbați, la 21 septembrie, citează Kyiv Independent.

22:35Cereale: Ucraina acuză Rusia că a provocat deliberat întârzieri la 165 de nave

Ucraina a acuzat luni Rusia că a întârziat în mod deliberat mai mult de 165 de nave cu cereale, prelungind inspecțiile în cadrul unui acord privind transporturile cruciale pentru multe țări din Africa și Asia, potrivit AFP.

22:12 Germania este pregătită pentru exerciții regulate de protecție a infrastructurii în Estonia

Germania este pregătită să continue exercițiile practice de protecție a infrastructurii critice în Estonia, a declarat luni armata germană, în timp ce un prim exercițiu de acest tip, denumit „Baltic Tiger”, era pe cale să se încheie, potrivit Reuters.

21:12 Prețurile europene la gaze au scăzut luni, atingând cel mai mic preț din iunie, Europa raportând stocuri aproape complete pentru a face față iernii, dar prețul gazelor este în continuare ridicat, potrivit AFP.

20:46Iranul nu va rămâne indiferent dacă se va dovedi că dronele sale sunt folosite de Rusia în războiul din Ucraina, a declarat luni ministrul iranian de externe, pe fondul acuzațiilor că Republica Islamică a furnizat drone Moscovei pentru a ataca Ucraina, relatează Reuters.

20:27Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că aliații NATO resping afirmația Rusiei conform căreia Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe teritoriul său, adăugând că tocmai a avut o convorbire cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin și omologul său din Marea Britanie, Ben Wallace, relatează Reuters.

"Aliații NATO resping afirmația (Rusiei). Rusia nu trebuie să o folosească ca pretext pentru escaladare", a spus Stoltenberg.

Ucraina anunță că i-a alungat pe ruși din patru localități din nord-estul țării

20:00România şi-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include şi medicină tactică de intervenţie în timp de război, documentul fiind semnat, luni, de reprezentanţii DSU/MAI şi EADRCC (Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO).

Potrivit unui comunicat al Guvernului, EADRCC împreună cu statul român au dezvoltat un proiect care presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului naţional pentru situaţii de urgenţă, la solicitarea de asistenţă internaţională a Ucrainei privind consolidarea rezilienţei naţionale în domeniul sănătăţii publice.

19:56Lavrov: Să acuzi Rusia că ar planui un atac cu „bombă murdară” nu este „o conversație serioasă”

19:34Ucraina anunță că i-a alungat pe ruși din patru localități din nord-estul țării

Armata ucraineană a anunțat luni că a alungat forțele ruse din patru sate din nord-estul țării, unde o contraofensivă i-a permis deja să recucerească mii de kilometri pătrați de teritoriu în septembrie, potrivit AFP.

19:26 Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat luni, la Zagreb, că Iranul face lumea mai puțin sigură prin furnizarea de drone Rusiei pentru a fi folosite împotriva țintelor din Ucraina.

„Cred că Iranul face o mare greșeală. În primul rând, trebuie să fim capabili să contracarăm dronele... este o tehnologie periculoasă și trebuie oprită. Încercăm de ceva vreme să avem un acord nuclear cu Iranul, astfel încât să putem face din lume un loc mai sigur, iar acum ei pleacă să-i ajute pe ruși și să facă din lume un loc mai puțin sigur”, a spus Pelosi, după întâlnirea cu prim-ministrul Croației, Andrej Plenkovic.

Iranul a negat că a furnizat drone Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

19:16 Statele Unite nu au indicii că Rusia ar fi luat vreo decizie de a folosi o armă nucleară, o armă biologică sau o armă chimică, a declarat un oficial militar american, scrie The Guardian, citându-l pe jurnalistul Jack Detsch acreditat la Pentagon pentru publicația Foreign Policy.

Statele Unite consideră că Rusia „menține deschise liniile de comunicare”, după ce Moscova a solicitat o convorbire cu Statele Unite, secretarul Apărării, Lloyd Austin și ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, având două discuții telefonice în ultimele 48 de ore.

De ce este atât de importantă regiunea Herson pentru armata rusă și pentru Kremlin

19:00 Șeful Statului Major rus Valeri Gerasimov a vorbit luni cu omologul său american, generalul Mark Milley, pentru prima dată după luna mai. Cei doi au discutat despre acuzațiile Moscovei că Ucraina ar fori să folosească o „bomba murdară”, o afirmație care este respinsă ferm de Kiev și aliații săi occidentali, relatează Reuters și AFP.

Anterior, luni, Gerasimov a vorbit cu omologul său britanic, amiralul Tony Radakin.

18:54Comisia Europeană a lansat luni un nou instrument educaţional pentru a recunoaşte ştirile false, inclusiv propaganda rusă despre războiul din Ucraina.

18:36FOTO Mai multe fotografii distribuite de militarii ucraineni pe rețele de socializare arată o nouă improvizație inedită a acestora, ei reușind să monteze un lansator multiplu de rachete în spatele unei camionete Mitsubishi L200 Sportero modificate.

18:29 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat luni neutralitatea Israelului de la invadarea țării sale de către Rusia, care, potrivit acestuia, a permis o „alianță” între Moscova și Teheran, în special în ceea ce privește livrarea de drone iraniene către armata rusă, relatează AFP.

18:26Recruții ruși vor fi echipați cu căști și veste antiglonț fabricate în Iran, conform Ministerului Apărării din Ucraina, citat de The Kyiv Independent. Informația vine în contextul în care Ucraina a acuzat, de asemenea, că Rusia a folosit drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană.

17:55De ce este atât de importantă regiunea Herson pentru armata rusă și Kremlin

17:54Ce este „bomba murdară” despre care Rusia spune că Ucraina vrea să o folosească

17:47Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia a comandat Iranului „aproximativ 2.000 de drone” pentru a-și sprijini campania de bombardare în Ucraina, care vizează în special infrastructura electrică, relatează AFP.

17:28Președintele Franței, Emmanuel Macron, și Papa Francisc s-au întâlnit luni, la Vatican,pentru a treia oară de când Macron este preşedinte, pe fondul războiului din Ucraina şi al dezbaterii privind eutanasia în Franţa, conform Reuters și The Guardian. Papa i-a oferit preşedintelui francez o medalie de bronz cu Piaţa Sfântul Petru şi câteva dintre scrierile sale. Macron i-a oferit o ediţie din 1796 din tratatul "Spre pacea eternă" de Immanuel Kant.

Vaticanul a transmis că întâlnirea durat 55 de minute, dar nu a precizat despre ce au discutat Papa Francis și președintele Franței. Vaticanul a mai spuc că Ucraina, în special situația sa umanitară, a fost în fruntea agendei în discuțiile ulterioare pe care Macron le-a avut ulterior cu cei doi diplomați de rang înalt ai Vaticanului.

Cum încearcă șeful grupului Wagner să atragă deținuți ruși pentru războiul din Ucraina

17:23Generalul Kirillo Budanov spune că rușii încearcă să creeze o impresie falsă în Herson.

17:02Ucraina a eliberat peste 90 de așezări din regiunea Herson a căror populație depășește 12.000 de persoane, a transmis luni Ministerul ucrainean al Apărării, citat de The Kyiv Independent.

16:49VIDEO „Nu există cale de întoarcere pentru cine vine cu noi”. Cum încearcă șeful grupului Wagner să atragă deținuți ruși pentru războiul din Ucraina

15:42 Rusia și-a pregătit forțele armate pentru un atac cu o „bombă murdară”.

15:37Președintele rus Vladimir Putin va convoca marți un consiliu de coordonare înființat de guvern pentru a asigura „nevoile forțelor armate”, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, transmite agenția rusă de presă TASS.

"Pe 25 octombrie, Putin va organiza o reuniune a consiliului de coordonare din cadrul guvernului rus privind asigurarea necesităților Forțelor Armate Ruse, ale altor trupe, formațiuni și organe militare prin videoconferință", se arată în comunicat.

15:31Sky News, The Guardian și Ukrainska Pravda relatează că ministrul român al apărării Vasile Dîncu și-a dat demisia pe fondul unor declarații controversate privind războiul.

Presa britanică și ucraneană amintește că Dîncu a fost aspru criticat după ce a declarat că singura șansă a Ucrainei de a pune capăt războiului este să negocieze cu Rusia.

Cum a ajutat România Ucraina în cele 8 luni de război

15:19Opt luni de război în Ucraina: 2,65 de milioane de ucraineni au tranzitat România. Câți dintre ei au rămas / Cum a ajutat țara noastră Ucraina

15:04 VIDEO O înregistrare video absolut nebunească filmată de tanchiștii ucraineni a surprins luptele intense pe care le duc în unele sectoare ale frontului, arătând de asemenea soluția de ultim resort la care au apelat șoferii unor camioane rusești pentru a nu fi uciși.

14:24Rusia a acuzat luni țările occidentale că i-au „furat în esență” rezervele de aur și valută.

14:18Kremlinul susține că Franța și Germania nu au arătat „nicio dorință” de a participa la medierile de pace cu Ucraina, în timp ce laudă oferta președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de a organiza discuții.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei Olaf Scholz nu au arătat „nicio dorință de a asculta poziția Rusiei sau de a participa la eforturile de mediere. Ankara ia o poziție diferită de cea a Parisului și a Berlinului... și și-a declarat gata să continue eforturile de mediere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Guardian.

14:08Agenția națională anticorupție din Ucraina l-a dat în urmărire generală pe fostul guvernator al băncii centrale Kirilo Şevcenko, împreună cu doi angajați ai băncii Ukrgazbank, fiind suspectați de deturnarea a peste 200 de milioane de grivne, echvalentul a 5,42 milioane de dolari, notează Reuters.

Avansul trupelor ucrainene va fi încetinit cu două săptpămâni dacă rușii vor arunca în aer un baraj-cheie

14:00 Ce spune Kremlinul despre perspectiva folosirii unei „bombe murdare” în Ucraina

13:42Rusia va încetini avansarea trupelor ucrainene în sudul țării cu doar două săptămâni dacă va arunca în aer vastul baraj Kakhovka, dar o astfel de acțiune ar inunda teritoriul ocupat de Moscova și i-ar face să piardă un canal de apă vital pentru Crimeea, anexată ilegal în 2014, a declarat șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, notează Reuters.

12:59 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal pe numele unui cetățean ucrainean pe care îl acuză de fondarea „Batalionului Islamic Crimeea”

12:39Gigantul energetic rusesc Gazprom a anunțat luni că va plăti dividende „record” acționarilor săi după ce prețul acțiunilor companiei s-a prăbușit mai devreme în cursul acestui an

12:34Generalul Lord Richard Dannatt, fostul șef al Statului Major General al Marii Britanii, a declarat pentru postul de televiziune Sky News că rușii se confruntă cu o „înfrângere inevitabilă" în orașul din sudul Ucrainei, astfel că trupele lui Vladimir Putin pun la cale o „retragere controlată pentru a face să pară mai puțin haotică".

Ucraina doboră eficient dronele iraniene folosite de ruși

12:01Atacurile rusești împotriva Ucrainei cu drone furnizate de Iran sunt tot mai puțin eficiente, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

11:45O fotografie distribuită pe VKontakte, cea mai populară rețea de socializare din Rusia, arată „cadoul” de rămas-bun primit de unii recruți ruși proaspăt mobilizați înainte de a fi trimiși la război în Ucraina: un salam de la fabrica locală.

11:34Avionul de vânătoare Sukhoi Su-34 s-a prăbușit, în urmă cu o săptămână, peste un bloc de apartamente în orașul sudic Yeysk, în apropiere de Ucraina, ucigând cel puțin 15 persoane, din cauza a doi pescăruși care ar fi intrat în motoarele bombardierului, notează agenția rusă de presă TASS.

10:49VIDEO O filmare distribuită pe rețelele de socializare de un guvernator rus arată o parte a trupelor „de elită” pe care Rusia se pregătește să le trimită în războiul împotriva Ucrainei: soldați trecuți de prima tinerețe și unii aflați într-o condiție fizică nu tocmai aptă pentru front.

Șase persoane ucise și cinci rănite, în Donețk

10:46Șase civili au fost uciși, iar alți cinci răniți în urma atacurilor lansate de ruși în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk, conform The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii, Donețk Pavlo Kirilenko, a precizat că atacurile au avut loc în Kurdiumivka, Velyka Novosilka și Bakhmut. Din 24 februarie, de la declanșarea războiului, trupele ruse au ucis 1.085 de persoane și au rănit 2.465 în regiunea Donețk, fără a include Mariupol și Volnovakha, potrivit lui Kirilenko.

10:41Șefii diplomației americane, franceze și britanice au publicat o declarație comună în care condamnă încercările Rusiei de a acuza Ucraina că este pregătită să folosească o ”„bombă murdară" pe propriul teritoriu și reafirmă sprijinul de neclintit pentru Ucraina.

10:09Redactorul-șef al postului de televiziune Russia Today (RT) Margarita Simonian a anunțat că a încetat colaborarea cu jurnalistul Anton Krasovsky pentru „moment”, calificând drept "sălbatică și dezgustătoare" declarația acestuia despre copiii ucraineni, relatează agenția rusă de presă TASS. Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba cere guvernelor care nu au interzis Russia Today să o facă după aceste declarații halucinante.

09:44Administrația instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a anunțat luni formarea unei miliții locale, precizând că toți bărbații rămași în oraș se pot alătura, notează Reuters.

09:37Reconstrucţia Ucrainei după război va fi o "misiune pentru o generaţie", care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citaţi de dpa.

Într-un articol de opinie publicat duminică de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu o zi înaintea unui forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, cei doi oficiali au apreciat că efortul va trebui să fie similar celui făcut de Statele Unite după al doilea război mondial, când Europa a beneficiat de miliarde de dolari. Scholz urmează să deschidă evenimentul de la Berlin alături de premierul ucrainean Denis Şmîhal.

Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia în cele 8 luni de război

09:30Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia, în cele 8 luni de război, conform bilanțului publicat luni de Armata Ucrainei:

  • 67.940 de militari
  • 2.590 de tancur
  • 5.295 de vehicule blindate de luptă
  • 1.673 de sisteme de artilerie multiple de lansare
  • 189 sisteme de apărare aeriană
  • 270 avioane, 245 elicoptere, 1.370 de drone

09:25Rusia acuză Ucraina că plănuiește luni o „provocare” în regiunea Harkov, unde soldați din legiunea străină a armatei ucrainene vor bombarda civili pentru a da vina pe Rusia, relatează agenția rusă de presă TASS.

08:48Rusia continuă să folosească drone iraniene împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean, a precizat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni dimineață.

Rusia folosește probabil dronele iraniene Shahed-136 pentru a se infiltra în apărarea aeriană ucraineană și ca substitut pentru armele de precizie cu rază lungă de acțiune fabricate de Rusia, care devin din ce în ce mai rare, potrivit serviciilor secrete militare britanice.

Eforturile ucrainene de a limita efectul dronelor au fost încununate de succes, a precizat ministerul britanic al apărării.

08:41 Șeful Direcției de informații a Ministerului Apărării, Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu acordat Ukrainska Pravda că, începând cu 22 octombrie, forțele ruse au folosit aproximativ 330 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană. 30% din dronele Shahed-136 și-au atins ținta.

08:17De ce încinge telefoanele Șoigu pentru a avertiza că Ucraina pregătește o „bomba murdară”. În timp ce pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au desfășurat noi operațiuni ofensive în nord-estul Ucrainei, iar forțele rusești au continuat să se pregăteasc pentru o retragere din Herson, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a început să își sune omologii occidentali pentru a le transmite că Ucraina pregătește un atac cu o „bombă murdară" sub steag fals într-o încercare de a încetini sau chiar suspenda ajutorul militar occidental pe care îl primește Kievul, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

07:27 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat, într-un nou discurs, că Ucraina trebuie să limiteze consumul de energie electrică, în contextul atacurilor de sâmbătă asupra infrastructurii şi având în vedere faptul că nu este posibilă producţia de energie în cantităţi suficiente, anunță news.ro

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a îndemnat și mai mulți civili din Herson să fugă, pe fondul unui exod pentru a scăpa de o contraofensivă ucraineană anticipată de trupele rusești. Autoritățile ruse le-au spus rezidenților să ia „documente, bani, obiecte de valoare și haine" din cauza "situației tensionate de pe front" și au anunțat duminică că a avut loc „o creștere bruscă" a numărului de civili care încearcă să fugă. Aproximativ 25.000 de persoane au fost evacuate începând de marți, a precizat agenția rusă de presă Interfax.
  • Controlul Rusiei asupra Hersonului pare din ce în ce mai fragil. Institutul pentru Studiul Războiului susține că apelul urgent de evacuare indică faptul că ocupanții "nu se așteaptă la o întoarcere rapidă a rușilor sau a civililor" în oraș și pare să încerce să îl depopuleze pentru a-i afecta „viabilitatea socială și economică pe termen lung".
  • O persoană a fost ucisă duminică de o bombă artizanală în orașul Herson din sudul Ucrainei, potrivit autorităților instalate de Rusia în regiune. ”Un dispozitiv exploziv improvizat, atașat de un stâlp pe stradă și detonat de la distanță, a ucis un civil din Herson", a scris pe rețelele de socializare oficialul local pro-rus Kirill Stremousov, adăugând că un trecător a fost rănit, potrivit agenției France Presse.
  • Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că plănuiesc să arunce în aer barajul Nova Kakhovka, ceea ce ar duce la inundarea unei porțiuni din sudul Ucrainei, inclusiv orașul Herson.
  • Ucraina și SUA au calificat sugestiile Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară" ca fiind minciuni periculoase.
  • Un avion de vânătoare rusesc s-a prăbușit în Siberia, provocând moartea a doi membri ai echipajului.
  • Iranul a declarat că va furniza Rusiei 40 de turbine pentru a ajuta industria sa de gaz, pe fondul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina, potrivit presei locale.
  • Forțele de operațiuni speciale din Ucraina au declarat că instructori iranieni de drone au fost reperați în Belarus. Potrivit forțelor pentru operațiuni speciale, Corpul gărzilor revoluționare islamice iraniene antrenează forțele rusești din Belarus și coordonează lansările de drone de fabricație iraniană.
  • Rusia a lansat duminică rachete și drone asupra orașului Nikolaev, controlat de ucraineni, distrugând un bloc de apartamente. Nikolaev se află la aproximativ 35 km nord-vest de linia frontului spre Hersonul, ocupat de ruși.
  • Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a respins afirmațiile ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, potrivit cărora Ucraina, ajutată de țările occidentale, inclusiv Marea Britanie, plănuiește o escaladare a conflictului.
  • Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că depinde de Ucraina să decidă momentul și termenii păcii cu Rusia și a avertizat că sfârșitul războiului „nu poate fi consacrarea legii celui mai puternic”.
  • Ucraina se confruntă cu pene de curent după ce loviturile rusești au vizat instalații energetice. Peste un milion de gospodării din Ucraina au rămas fără electricitate din cauza atacurilor aeriene rusești asupra infastructurii energetice din întreaga țară, a declarat în weekend adjunctul șefului președinției ucrainene, Kirilo Timoșenko.
  • Ucraina cere interzicerea în toată lumea a canalului rusesc RT, după ce un moderator a îndemnat la înecarea copiilor ucraineni

----------------

Evenimentele de duminică au fost LIVE aici pe HotNews.ro