Afirmațiile Moscovei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” împotriva forțelor rusești sunt „în mod clar false”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, potrivit AFP.

Serghei ȘoiguFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Statele Unite resping „acuzațiile în mod clar false ale ministrului (rus al Apărării) Șoigu potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu”, a declarat Adrienne Watson într-un comunicat.

„Lumea nu se va lăsa păcălită de nicio încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”, a avertizat ea.

În discuțiile purtate duminică cu omologii săi britanic, francez și turc, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la posibilele provocări ale Ucrainei prin utilizarea unei 'bombe murdare'”, potrivit unui comunicat al biroului său.

Aceste acuzații au fost imediat respinse de Kiev, care le-a calificat drept „absurde” și „periculoase”, prin vocea ministrului său de externe, Dmitro Kuleba.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a respins și el aceste acuzații, a declarat că ele arată că Rusia pregătește o nouă etapă în escaladarea războiului și că lumea ar trebui să răspundă cât mai dur posibil.