Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia a comandat Iranului „aproximativ 2.000 de drone” pentru a-și sprijini campania de bombardare în Ucraina, care vizează în special infrastructura electrică, relatează AFP.

cladire distrusa in Kiev cu o drona iraniana Shahed-136Foto: Oleksii Chumachenko/SOPA Image / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Conform informațiilor noastre, Rusia a comandat aproximativ 2.000 de drone iraniene Shahed”, a spus el într-o conferință organizată de cotidianul israelian Haaretz.

Moscova utilizează tot mai mult astfel de „drone kamikaze” în condiţiile în care începe să ducă lipsă de arme de precizie cu rază lungă de acţiune, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

Actualizările zilnice bazate pe surse din cadrul serviciilor de informaţii, pe care Londra le publică de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie, sunt calificate de Kremlin drept „propagandă”.

Pe teren, o serie de atacuri cu drone şi rachete cu rază lungă de acţiune întreprinse de armata rusă în ultimele două săptămâni au avut un impact major asupra infrastructurii critice din Ucraina, precum centralele electrice, lăsând sute de mii de oameni fără curent în timpul weekendului.

Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva companiei iraniene care produce dronele Shahed și entităților care le furnizează forțelor armate ruse.

10 iranieni care antrenau soldați ruși au fost uciși în lovituri ucrainene în războiul dintre Rusia și Ucraina în ultima săptămână, a declarat vineri un oficial ucrainean pentru agenția de știri KAN, citată de Jerusalem Post.

Raportul vine în contextul în care oficialii americani și ucraineni avertizează că iranienii îi antrenează pe ruși pentru a folosi drone iraniene în Crimeea.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă dr. Pat Ryder a declarat joi că „iranienii au fost pe teren în Ucraina pentru a ajuta Rusia în operațiunile cu drone de acolo”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat joi, în timpul unei conferințe de presă, că instructorii iranieni au operat în Crimeea.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale forțelor armate ucrainene a declarat vineri că Ucraina a reușit să doboare 85% din dronele kamikaze iraniene lansate de Rusia, potrivit Ukrinform.

Citește și: