Cu toate că țările occidentale resping declarațiile Kremlinului, Rusia și-a reiterat afirmația potrivit căreia Kievul se pregătește să folosească o „bombă murdară" în Ucraina și a declarat că va aduce marți această problemă în fața Consiliului de Securitate al ONU.

soldati rusi la hidrocentrala KakhovkaFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

07:25Am deschis un nou articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, aici

Sinteza zilei:

  • Ucraina a spus că afirmațiile persistente ale Rusiei că Kievul intenționează să folosească „o bombă murdară” au făcut să pară că Moscova însăși intenționează să efectueze o operațiune cu steag fals
  • Criza energetică din Europa a luat o turnură neașteptată: Țările au acum prea multe gaze naturale.
  • Regiunea Donețk a fost lovită puternic de Rusia, ucigând șapte civili și rănind încă trei. Poliția națională ucraineană a declarat că loviturile au distrus și 19 clădiri rezidențiale și o linie electrică.
  • O explozie de mașină în apropierea biroului canalului rus de propagandă ZaTV din Melitopolul ocupat de Rusia a rănit cel puțin cinci persoane, inclusiv angajați ai companiei, au declarat autoritățile.
  • Autoritățile ucrainene estimează acum că forțele ruse au pierdut aproape 68.420 de personal de la începutul invaziei.
  • Refugiații care au fugit în urma invaziei Ucrainei de către Rusia ar trebui să rămână în străinătate în această iarnă din cauza întreruperilor de curent provocate de bombardarea de către Moscova a infrastructurii energetice critice, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk.
  • Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că activele rusești și cele ale oligarhilor ruși reprezintă un „oală uriașă de aur” care ar trebui folosit pentru reconstrucția Ucrainei.
  • Președintele Vladimir Putin a cerut marți un proces decizional eficientizat în campania militară a Rusiei în Ucraina, adresându-se Consiliului de Coordonare, un consiliu nou înființat menit să abordeze nevoile armatei și să sporească sprijinul pentru o invazie aflată acum la a noua lună
  • Comisia Europeană a cerut țărilor și companiilor Uniunii Europene să doneze mai mulți bani și echipamente pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina, din care peste o treime a fost distrusă de loviturile rusești cu rachete și drone.
  • SUA ar putea trimtie în Ucraina echipamente de apărare aeriană HAWK mai vechi, aflate în depozite, pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva atacurilor ruseşti cu drone şi rachete de croazieră, au declarat marți doi oficiali americani pentru Reuters.

Cele mai importante informații de marți, ziua 244 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

00:21Prim-ministrul britanic Rishi Sunak i-a promis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice că sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina va fi ferm și „mai puternic ca niciodată sub mandatul său de premier”, a declarat un purtător de cuvânt, relatează Reuters.

00:00Casa Albă a salutat marți măsurile luate de Arabia Saudită pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, în timp ce președintele Joe Biden se gândește la cât de dur să fie împotriva saudiților pentru că s-au alăturat reducerii producției de petrol, relatează Reuters.

23:16Președintele german Frank-Walter Steinmeier a vizitat Ucraina marți pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, unde a condamnat recentele măsuri ale Rusiei și a promis livrarea la timp a armelor promise Kievului, relatează CNN.

22:19 Rusia a notificat Statele Unite cu privire la planurile sale de a desfășura exerciții ale forțelor sale nucleare, a declarat marți Pentagonul, refuzând să ofere detalii suplimentare despre exercițiile care se estimează că vor include teste de lansare a unor rachete balistice, relatează Reuters.

21:51Joe Biden a avertizat marți că utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare tactice ar fi o „greșeală extrem de gravă”, în contextul în care Moscova susține că Ucraina pregătește o „bombă murdară”, o afirmație respinsă de Kiev și țările occidentale, relatează AFP.

„Rusia ar face o greșeală extrem de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică”, a avertizat președintele american.

21:27Președintele Volodimir Zelenski consideră că pacea reală, care va pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, este posibilă numai după eliberarea Crimeei ocupate, relatează Ukrainska Pravda.

21:07 Rusia a lansat 11 atacuri aeriene asupra Ucrainei, potrivit Statului Major al Ucrainei. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 25 octombrie că forțele ruse au lansat și trei lovituri cu rachete asupra Ucrainei și au efectuat peste 25 de atacuri cu MLRS. Ucraina ar fi lovit 12 depozite de arme și echipamente militare rusești, două fortărețe și locația unui sistem de rachete antiaeriene, relatează Kyiv Independent.

20:22Un politician turkmen de opoziție, Murad Kurbanov, aflat în exil, susține că companiile militare private rusești recrutează în mod ilegal prizonieri din Turkmenistan și oameni săraci, iar dacă aceștia mor pe frontul din Ucraina, decesele acestora sunt atribuite coronavirusului, potrivit analistului militar și cercetătorului independent Chris Owen.

19:55Compania spaniolă de îmbrăcăminte Inditex, proprietarul Zara, a anunțat marți că se pregătește să-și vândă magazinele din Rusia, la peste șapte luni după ce aceasta și-a suspendat activitatea pe fondul invaziei Ucrainei, relatează AFP.

19:39În cazul în care hidrocentrala Kakhovka va fi aruncată în aer de către trupele ruse, Crimeea ocupată temporar va rămâne fără alimentare cu apă timp de 10-15 ani, poate chiar pentru totdeauna, spune secretarul Consiliului Național de Securitate, Alexei Danilov, într-un interviu acordat canalului TV britanic Sky News, potrivit Ukrainska Pravda.

Scrisoarea Rusiei pentru Consiliul de Securitate ONU cu privire la „bombele murdare”

18:13John Hudson, jurnalist la Washington Post, a postat pe contul său de Twitter scrisoarea pe care Rusia a trimis-o Consiliului de Securitate al ONU privind „bombele murdare” ucrainene.

El notează că scrisoarea include include scenarii despre modul în care Ucraina ar produce o „bombă murdară” folosind centralele sale nucleare existente.

Potrivit acestuia, afirmațiile din scrisoare, pe care oficialii americani și occidentali le consideră absurde, spun că guvernul ucrainean va detona bomba murdară și va descrie explozia ulterioară ca rezultat al unei arme nucleare tactice rusești.

18:00 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk i-a îndemnat marţi pe ucrainenii care s-au refugiat din calea războiului în străinătate să nu se întoarcă în ţară până în primăvară, întrucât se aşteaptă o iarnă grea din cauza situaţiei energetice dificile în urma bombardamentelor ruseşti.

"Vă rog să nu vă întoarceţi, trebuie să trecem de iarnă. Din păcate, reţelele nu vor rezista, vedeţi ce face Rusia. Dacă aveţi posibilitatea, rămâneţi peste iarnă în străinătate", i-a îndemnat ea pe ucraineni, conform agenţiei de presă Ukrinform.

17:54Țările UE au fost rugate să doneze bani și echipamente pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, după o întâlnire a miniștrilor naționali ai energiei de marți, relatează Reuters.

Criza energetică din Europa a luat o turnură neașteptată

17:41Miniștrii energiei din UE și-au exprimat sprijinul pentru ideea unui plafon dinamic al prețurilor la gaz pentru a limita creșterile de preț, a declarat marți ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, reporterilor, după discuțiile cu miniștrii, relatează Reuters.

Comisia Europeană nu a propus încă în mod oficial o astfel de plafonare a prețului, dar a cerut țărilor UE să confirme sprijinul pentru ca Bruxelles-ul să elaboreze o astfel de propunere.

17:28Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că țara trebuie să accelereze luarea deciziilor în legătură cu "campania militară" din Ucraina. Putin a spus, la prima reuniune a unui nou consiliu de coordonare pentru a gestiona activitatea guvernului, că este necesară o coordonare sporită a structurilor guvernamentale și a regiunilor, relatează Reuters.

17:26 Criza energetică din Europa a luat o turnură neașteptată: Țările au acum prea multe gaze naturale.

17:16Un tribunal rus a respins marți recursul baschetbalistei Brittney Griner, care a cerut să i se reducă pedeapsa de nouă ani de închisoare pentru deținere și contrabandă de droguri, relatează Reuters și AFP.

16:59FOTO: Vizita efectuată zilele trecute de fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev la o fabrică de tancuri a declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare.

16:16 Polonia ar putea construi un gard la graniţa cu Kaliningrad / Rusia și Belarus, acuzate că se folosesc de migranți pentru a destabiliza Europa

15:49Președintele rus Vladimir Putin și-a continuat marți turul de relații publice în domeniul diplomației, primindu-l în vizită la Kremlin pe Umaro Sissoco Embalo, omologul său din Guineea-Bissau.

15:40Poliția norvegiană a reținut luni un presupus spion rus în orașul Tromsoe din regiunea arctică, a relatat marți postul public de televiziune NRK, citând serviciul de securitate PST al țării nordice, relatează Reuters.

15:08Kremlinul s-a plâns din nou marți că Statele Unite nu îi ia în serios avertismentele despre presupusele planuri ale Ucrainei de a detona o armă nucleară, așa-zisa „bombă murdară” pe propriul teritoriu.

14:40Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au respins atacurile ucrainene în sudul regiunii Herson și în estul regiunii Lugansk din Ucraina, relatează Reuters.

Oficialii instalați de Rusia în Herson evacuează în prezent zeci de mii de civili spre est, peste râul Nipru, în fața unei contraofensive ucrainene.

Premierul Italiei spune că nu va ceda la „șantajul” lui Putin

13:27Noul guvern al Italiei va sprijini Ucraina și nu va ceda la „șantajul" președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți premierul italian Giorgia Meloni în fața parlamentului, transmite Reuters.

„A ceda șantajului lui Putin în privința energiei nu ar rezolva problema, ci ar exacerba-o, deschizând calea către alte cereri și șantaje", a declarat Meloni în primul său discurs în fața camerei inferioare.

Ea a adăugat că guvernul său, care a depus jurământul la sfârșitul săptămânii trecute, va căuta să crească sprijinul financiar pentru familiile și firmele afectate de criza energetică.

13:05Oligarhul rus Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, pe care presa deseori îl numește „bucătarul lui Putin", continuă să acumuleze putere și să creeze o structură militară paralelă cu forțele armate ruse, care s-ar putea dovedi o amenințare la adresa guvernării președintelui rus Vladimir Putin, potrivit celei mai recente analize făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.

12:48O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum forțele rusești au prins în capcană o coloană de blindate ucrainene, distrugând mai multe vehicule cu artileria.

12:23O explozie a unei mașini în apropierea de sediul ZaTV din Melitopolul ocupat de Rusia a rănit cel puțin cinci persoane, inclusiv câțiva angajați ai televiunii, au declarat oficialii, transmite The Guardian.

ZaTv este un canal de propagandă rusesc care a început să emită în părțile ocupate ale regiunii Zaporojie la 1 august. Încă nu este clar dacă explozia a fost un accident sau a fost pusă de la cale de cineva.

SUA ar putea trimite Ucraine echipamente de apărare aeriană HAWK

12:19SUA ar putea trimite în Ucraina echipamente de apărare aeriană HAWK mai vechi, aflate în depozite, pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva atacurilor ruseşti cu drone şi rachete de croazieră, au declarat marți doi oficiali americani pentru Reuters. Echipamentul HAWK este bazat pe o tehnologie din perioada Vietnamului, dar a fost modernizat de mai multe ori.

12:01Şapte civili au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi luni la Bahmut, oraş din regiunea Doneţk din estul Ucrainei care este de luni de zile scena unor lupte cu armata rusă, a anunţat marţi guvernatorul regional, Pavlo Kirilenko, informează AFP și Agerpres.

11:35Scenariul lansat de ruși pentru prăbușirea avionului de vânătoare din Siberia: otrăvirea piloților prin sistemul de alimentare cu oxigen.

11:16O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni a surprins bucuria exuberantă a acestora după ce au reușit să doboare un nou elicopter Ka-52 „Alligator” al Forțelor Aeriene Ruse, Moscova pierzând peste un sfert din efectivul total al acestor elicoptere în timpul războiului din Ucraina.

10:39Liderul cecen Ramzan Kadîrov consideră slab răspunsul Rusiei în Ucraina „la bombardamentele trupelor de la Kiev” și sugerează ștergerea orașelor din țara invadată de pe fața pământului, relatează publicația rusă economică Kommersant.

Ucraina susține că Rusia a pierdut peste 68.000 de soldați de la începutul invaziei

10:14Statul Major General al Ucrainei afirmă că Rusia a pierdut 68.420 de soldați în Ucraina din 24 februarie, transmite The Kyiv Independent.

09:24Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că trupele ucrainene au respins atacurile rusești în 10 localități din regiunile Lugansk și Donețk, transmite The Kyiv Independent.

Rusia a lansat 12 lovituri aeriene împotriva Ucrainei și a efectuat 60 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în ultimele 24 de ore, a precizat Statul Major General.

09:17Șeful Mișcării Naționale „Rusofili” și al partidului „Rusofili pentru Renașterea Patriei” din Bulgaria, acuzat de spionaj, Nikolai Malinov, s-a întâlnit la Moscova cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit Sega.bg, citată de Rador.

09:08Ministrul adjunct al Transporturilor din Federația Rusă, Alexander Sukhanov, responsabil pentru securitatea pe șosele, a fost demis după explozia de pe podul Kerci, notează Meduza.

Site-ul de investigații Bellingcat publică o listă cu inginerii militari vinovați pentru loviturile rusești

08:33Cel mai mare coșmar al lui Putin dă în vileag numele inginerilor militari care formează un grup secret aflat în spatele atacurilor cu rachete rusești

​Numele a zeci de ingineri militari ruși de rang înalt responsabili de lansarea rachetelor rusești de înaltă precizie Kalibr, R-500 și Kh-101 asupra Ucrainei care au afectat rețeaua energetică și au făcut sute de victime civile de la începutul războiului au fost publicate de site-ul Bellingcat, după o investigație de șase luni în colaborare cu publicația de investigație rusă The Insider și revista germană Der Spiegel.

07:55Mai mulți membri democrați din Camera Reprezentanților îi cer președintelui Joe Biden să schimbe cursul strategiei sale în Ucraina și să urmărească o diplomație directă cu Rusia pentru a pune capăt conflictului care durează de luni de zile, potrivit CNN.

07:31La câteva zile după ce preșdintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat deplasarea la Kiev din motive de securitate, acesta a efectuat marți prima sa călătorie în capitala ucraineană de la invazia rusă, notează DW.

00:55Zelenski, la 8 luni de la începerea invaziei: Eliberăm pământul ucrainean pas cu pas. Ucraina distruge aşa-numita „a doua armată a lumii”.

00:23Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregătește să trimită inspectori în următoarele zile în două instalații nucleare ucrainene la cererea Kievului, a anunțat luni, într-o aparentă reacție la afirmațiile Rusiei că Ucraina ar putea desfășura o așa-zisă „bombă murdară”, ceea ce Ucraina neagă, relatează Reuters.

23:50 Lavrov anunță că înnoirea acordului privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene depinde de informațiile furnizate de ONU.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova a cerut Națiunilor Unite informații cu privire la destinația și beneficiarii finali ai transporturilor de cereale din Ucraina, spunând că de aceste informații depind "ajustările" unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, potrivit Reuters.

23:06Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat, luni, pe Telegram, că producţia militară rusă de arme şi echipamente este în creştere, relatează CNN, potrivit News.ro.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Toți bărbații rămași în Herson au fost invitați să se alăture unei miliții locale nou formate. Într-un anunț pe Telegram, autoritățile instalate de Moscova au declarat că bărbații au "posibilitatea" de a se alătura trupelor de apărare teritorială dacă aleg să rămână în Herson de bunăvoie. Obligarea civililor să servească în forțele armate ale unei puteri ocupante este definită ca o încălcare a convențiilor de la Geneva.
  • Șeful Direcției de informații pentru apărare a Ucrainei a declarat că Rusia aduce noi trupe în Herson, în timp ce se pregătește să apere orașul în fața contraofensivei ucrainene care avansează. Kirilo Budanov a mai spus că Rusia va încetini înaintarea trupelor ucrainene în sud doar cu aproximativ două săptămâni dacă va arunca în aer barajul hirodoelectric de la Kakhova, în apropiere de Herson.
  • Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, le-a spus omologilor occidentali că războiul din Ucraina se îndreaptă spre o „escaladare necontrolată", în contextul în care există dovezi că Kremlinul analizează cum să răspundă la o nouă înfrângere anticipată pe câmpul de luptă în jurul orașului-cheie Herson din sud.
  • SUA nu au indicii că Rusia a luat vreo decizie de a folosi o armă nucleară, biologică sau chimică, a declarat un oficial militar american.
  • Ucraina și SUA au denunțat declarațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară" ca fiind minciuni periculoase.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a cerut șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, să trimită experți la instalațiile nucleare ucrainene pentru a dezminți afirmațiile rusești potrivit cărora Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară".
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a discutat cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și cu omologul său britanic, Ben Wallace, despre afirmația Rusiei, lipsită de dovezi, potrivit căreia Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară". Alianța respinge afirmațiile Moscovei, a spus șeful NATO, avertizând că Rusia "nu trebuie să le folosească drept pretext pentru o escaladare" a războiului său din Ucraina.
  • Șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gerasimov, a avut luni convorbiri telefonice cu șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Tony Radakin, și cu șeful Statului Major al Statului Major Întrunit al SUA, Mark Milley. Ministerul rus al Apărării a declarat că Radakin și omologii săi britanic și american au discutat despre posibilitatea, evocată de Moscova fără a furniza nicio dovadă, ca Ucraina să folosească o „bombă murdară".
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Israelul să se alăture luptei împotriva Rusiei și a cerut din nou sisteme israeliene de apărare aeriană. Israelul a condamnat invazia Rusiei și și-a limitat asistența la livrări de ajutoare umanitare și echipamente defensive. Cel mai recent, s-a oferit să ajute ucrainenii să dezvolte alerte de atac aerian pentru civili.
  • Forțele de operațiuni speciale ale Ucrainei au declarat că membrii Corpului Gărzii Revoluționare Islamice a Iranului antrenează forțele rusești din Belarus și coordonează lansările de drone de fabricație iraniană.
  • Un prezentator de televiziune pro-Kremlin a fost acuzat de incitare la genocid după ce a cerut ca copiii ucraineni să fie "înecați" și "arși" de vii. Anton Krasovsky, șeful emisiunilor în limba rusă pentru canalul Russia Today, a fost suspendat de șefa RT, iar șeful Comitetul de Investigație al Rusiei a declarat că va analiza comentariile sale ca parte a unei potențiale anchete penale.

----------------

Evenimentele de luni au fost LIVE aici pe HotNews.ro