Mai mulți membri demorați din Camera Reprezentanților îi cer președintelui Joe Biden să schimbe cursul strategiei sale în Ucraina și să urmărească o diplomație directă cu Rusia pentru a pune capăt conflictului care durează de luni de zile, potrivit CNN.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Într-o scrisoare trimisă luni lui Biden, grupul de 30 de democrați a lăudat eforturile președintelui american de a sprijini Ucraina, evitând în același timp implicarea directă a SUA pe teren. Dar ei sugerează o încercare mai energică de a pune capăt războiului prin diplomație, spunând că este necesară pentru a preveni un conflict lung și anevoios.

„Având în vedere distrugerile create de acest război pentru Ucraina și pentru întreaga lume, precum și riscul unei escaladări catastrofale, credem, de asemenea, că este în interesul Ucrainei, al Statelor Unite și al lumii să se evite un conflict prelungit”, scrie în scrisoare grupul, condus de președintele Congressional Progressive Caucus, Pramila Jayapal.

„Din acest motiv, vă îndemnăm să asociați sprijinul militar și economic pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv, dublând eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului.", mai scriu democrații amintiți.

Scrisoarea vine într-un moment critic al războiului, Rusia vizând din ce în ce mai mult infrastructura civilă, cu un accent deosebit pe întreruperea alimentării cu energie electrică înainte de iarnă.

„Putin nu are chef de negocieri”

În Congres, au crescut întrebările cu privire la dorința legislatorilor de a susține sprijinul financiar și militar masiv care a mers către Ucraina.

Unii republicani au amenințat chiar că vor tăia ajutorul acordat țării dacă vor prelua controlul Congresului în noiembrie.

Democrații, în scrisoarea lor, spun că erau necesare încercări mai directe de a angaja Moscova.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, a declarat că scrisoarea a fost primită de Casa Albă.

El a mai spus că nu există indicii că președintele rus Vladimir Putin ar fi dispus să se angajeze într-o diplomație serioasă pentru a pune capăt războiului.

„Când vezi și asculți retorica sa și vezi și celelalte lucruri, fie că este vorba de atrocități, crime de război, atacuri aeriene împotriva infrastructurii civile pe care le comit rușii, este clar că domnul Putin nu are chef de negocieri”, a spus Kirby.

El a precizat că va depinde de Ucraina și de președintele său, Volodimir Zelenski, să stabilească momentul potrivit pentru a reveni la masa negocierilor.

Citește și: