Casa Albă a salutat marți măsurile luate de Arabia Saudită pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, în timp ce președintele Joe Biden se gândește la cât de dur să fie împotriva saudiților pentru că s-au alăturat reducerii producției de petrol, relatează Reuters.

Joe Biden alaturi de printul mostenitor saudit, Mohammad bin SalmanFoto: Saudi Press Agency / UPI / Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor că Biden și echipa sa își vor lua timpul necesar pentru a evalua concesințele pe care ar trebui să le suporte Arabia Saudită pentru decizia OPEC+ condusă de Arabia Saudită de a reduce producția de petrol.

Decizia a căzut prost pentru președintele american și fiindcă a venit cu o lună înaintea alegerilor parțiale (midterm) pentru Congresul american în care democrații vor încerca să mențină controlul asupra Camerei Reprezentanților, camera inferioară a legislativului de la Washington, în contextul în care Biden a fost nevoit să își apere politicile economice în fața creșterii prețurilor la carburanți în SUA.

De la decizia OPEC+, reprezentantul Arabiei Saudite la ONU a condamnat anexarea de către Rusia a patru regiuni din interiorul Ucrainei.

„Am luat notă, de la reducerea OPEC+, că Arabia Saudită a votat împotriva Rusiei la ONU și, de asemenea, a promis 4 milioane de dolari pentru a sprijini reconstrucția și nevoile umanitare ale Ucrainei”, a spus Karine Jean-Pierre reporterilor.

Casa Albă nu a dat niciun termen pentru finalizarea unei revizuiri a relațiilor cu Arabia Saudită.

Ministrul saudit al investițiilor, Khalid al-Falih, a declarat la un forum la Riad că țara sa și Statele Unite vor trece peste disputa lor „nejustificată”, subliniind legăturile corporative și instituționale de lungă durată.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au vorbit la telefon pe 14 octombrie, timp în care cei doi au discutat despre ajutorul umanitar de 400 de milioane de dolari pe care Arabia Saudită îl va oferi Ucrainei.

Citește și:

Arabia Saudită afirmă că a lăsat „zarurile să cadă” în relația cu Statele Unite