Președintele Volodimir Zelenski consideră că pacea reală, care va pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, este posibilă numai după eliberarea Crimeei ocupate, relatează Ukrainska Pravda.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin legătură video la o conferință despre energie din NorvegiaFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

"Totul a început cu ea. Eliberarea ei va însemna restaurarea păcii reale. Potențialul rusesc de agresiune va fi distrus până la rădăcină atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul de drept în orașele și satele din Crimeea. Crimeea trebuie eliberată de exploatarea Rusiei ca un pod. Atunci lumea va simți că nu vor mai fi pierderi, iar oamenii vor simți că lumea devine mai sigură", a spus președintele ucrainean în timpul discursului său de la primul summi parlamentar al Platformei Crimeea.

El a remarcat că nu va fi ușor de reintegrat Crimeea după ani de ocupație, „dar datorită cooperării noastre, vom putea asigura acest lucru”.

Separat, Zelenski a propus crearea unor platforme similare bazate pe platforma Crimeea pentru eliberarea Transnistriei și Abhaziei.

„Trebuie să facem din formatul platformei Crimeea un început pentru alte platforme umanitare și diplomatice care vor contribui la dezocuparea altor teritorii care au fost cândva înrobite – din Transnistria și Abhazia până în teritoriile nordice”, a spus președintele Ucrainei.