Un tribunal rus a respins marți recursul baschetbalistei Brittney Griner, care a cerut să i se reducă pedeapsa de nouă ani de închisoare pentru deținere și contrabandă de droguri, relatează Reuters și AFP.

Brittney GrinerFoto: Anton Novoderezhkin / Sputnik / Profimedia

„Președintele (Joe) Biden a fost foarte clar că Brittney trebuie eliberată imediat”, a răspuns consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan, regretând că ea continuă să fie „închisă pe nedrept, în circumstanțe inacceptabile, după ce a trebuit să suporte încă o procedură judiciară falsă astăzi."

Administrația Biden „a continuat să interacționeze cu Rusia prin toate canalele disponibile și să depună toate eforturile pentru a o aduce acasă pe Brittney, precum și pentru a sprijini și a pleda pentru alți americani deținuți în Rusia, inclusiv pentru Paul Whelan, care este de asemenea reținut pe nedrept”, a adăugat Sullivan.

Tribunalul din Krasnogorsk, din regiunea Moscova, care a examinat recursul, a decis să „lase neschimbat” verdictul pronunțat în august anul trecut împotriva starului american de baschet, a anunțat judecătorul Elena Vorontsova.

De două ori medaliată cu aur olimpic, ea a fost arestată pe 17 februarie pe un aeroport din Moscova cu cartușe de țigară electronică care conțineau ulei de canabis, care este interzis în Rusia. Ea a fost condamnată pe 4 august la nouă ani într-o colonie penală.

Avocatul rus al starului american de baschet Brittney Griner a declarat marți că ea și echipa ei speră că va putea fi eliberată într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite.

Adresându-se reporterilor după ce o curte de apel de lângă Moscova a menținut pedeapsa de nouă ani de închisoare pentru Griner, avocatul Alexander Boikov a spus: „Sperăm că un schimb este posibil”.

El a spus că echipa de avocați va vorbi cu Griner în următoarele zile și că americanca va trebui să decidă dacă dorește ca aceștia să depună un alt recurs.