Rusia a notificat Statele Unite cu privire la planurile sale de a desfășura exerciții ale forțelor sale nucleare, a declarat marți Pentagonul, refuzând să ofere detalii suplimentare despre exercițiile care se estimează că vor include teste de lansare a unor rachete balistice, relatează Reuters.

Dmitri Peskov si Vladimir PutinFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„SUA au fost notificate și, așa cum am subliniat anterior, acesta este un exercițiu anual de rutină al Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-un briefing de presă. „Deci, în acest sens, Rusia își respectă obligațiile de control al armelor și angajamentele de transparență de a face acele notificări”.

Exercițiile vin în contextul în care Rusia a notificat Consiliul de Securitate al ONU că este îngrijorată că Ucraina se pregătește să detoneze o „bombă murdară” ce conține explozibili convenționali amestecați cu materiale radioactive pentru a da vina pe Rusia că escaladează războiul.

Kremlinul s-a plâns din nou marți că Statele Unite nu îi ia în serios avertismentele despre presupusele planuri ale Ucrainei de a detona o armă nucleară, așa-zisa „bombă murdară” pe propriul teritoriu.