Președintele german Frank-Walter Steinmeier a vizitat Ucraina marți pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, unde a condamnat recentele măsuri ale Rusiei și a promis livrarea la timp a armelor promise Kievului, relatează CNN.

Frank-Walter SteinmeierFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Adresându-se reporterilor alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Steinmeier a criticat „retorica nucleară iresponsabilă” a liderului rus Vladimir Putin, mobilizarea parțială a trupelor și așa-zisa anexare a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson din Ucraina.

Președinții s-au întâlnit în ziua în care Berlinul a găzduit o conferință privind redresarea Ucrainei. Zelenski a anunțat, într-o declarație comună, că l-a numit pe Steinmeier drept patron al reconstrucției regiunii Cernihiv.

Cei doi lideri au discutat despre nevoile economice, financiare și de apărare ale Ucrainei, în special despre sistemele de artilerie, vehiculele blindate și alte arme, potrivit unei postări pe canalul de Telegram al lui Zelenski.

Vorbind la Kiev, Steinmeier a promis că Ucraina va primi sisteme Mars II plus încă două obuziere autopropulsate din Germania în zilele următoare.

„Astăzi, Germania este unul dintre principalii furnizori ai apărării aeriene a Ucrainei”, a spus el.

„Treizeci de tancuri Gepard, trei lansatoare de rachete multiple Mars II, câteva mii de tunuri antiaeriene, unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare aeriană din lume, Iris-T. Sper că va ajuta să îi facem pe oameni să fie mai în siguranță, să-i protejăm de agresiunea brutală a Rusiei.”

Aceasta este prima vizită a lui Steinmeier în Ucraina de la începutul războiului, după două încercări eșuate în aprilie, când i-a fost refuzată vizita din cauza legăturilor sale cu Rusia, și săptămâna trecută când vizita a fost anulată din motive de securitate.

Se consideră că președintele german a avut relații strânse cu Rusia în rolurile sale politice anterioare. Ucraina l-a criticat anterior pe Steinmeier din cauza legăturilor sale cu Rusia și a rolului principal pe care l-a jucat în calitate de fost ministru de externe în îmbunătățirea relațiilor cu liderul rus Vladimir Putin.