Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat luni neutralitatea Israelului de la invadarea țării sale de către Rusia, care, potrivit acestuia, a permis o „alianță” între Moscova și Teheran, în special în ceea ce privește livrarea de drone iraniene către armata rusă, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

"Această alianță pur și simplu nu ar fi existat dacă politicienii voștri ar fi luat o decizie la momentul respectiv. Decizia pe care o cerem", a spus Zelenski, la o conferință organizată de cotidianul israelian Haaretz.

Potrivit acestuia, această apropiere între Moscova și Teheran a fost posibilă în urma „deciziei (israeliene) de a „nu deranja” Kremlinul” din 2014 după anexarea Crimeei de către Rusia, pentru a păstra, potrivit acestuia, bunele relații diplomatice dintre cele două ţări.

Discursul său a venit cu câteva zile înainte de alegerile legislative din Israel, programate pentru 1 noiembrie.

Președintele ucrainean a acuzat luni Iranul că a acceptat să livreze drone Rusiei în schimbul „ajutorului rusesc pentru programul nuclear al Iranului”. „Probabil, acesta este exact sensul alianței lor”, a argumentat el.

"Încă nu avem un sistem modern și eficient de apărare antiaeriană și de apărare antirachetă care să ne securizeze cerul. Din acest motiv Rusia speră să folosească teroarea pe calea aerului pentru a compensa pierderile la sol", a spus el, indicând că „în opt luni de război, Rusia a folosit aproape 4.500 de rachete împotriva noastră”.

Volodimir Zelenski a mai susținut că Rusia a comandat „aproximativ 2.000 de rachete iraniene Shahed”, drone kamikaze, pentru a sprijini invadarea Ucrainei, după mai multe eșecuri militare pe teren de la începutul lunii septembrie.

Președintele ucrainean nu a precizat dacă această cifră include o nouă comandă sau numărul total de drone iraniene achiziționate de Moscova de la Teheran, dintre care unele au fost deja folosite pentru a viza în special infrastructurile energetice.

Potrivit lui Zelenski, „instructorii iranieni au venit să-i învețe pe ruși cum să folosească aceste drone” înainte de a le folosi în Ucraina, a adăugat el.

Luni mai devreme, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a vorbit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, spunându-i că Israelul nu va furniza „sisteme de arme” Ucrainei.