Comisia Europeană a cerut țărilor și companiilor Uniunii Europene să doneze mai mulți bani și echipamente pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina, din care peste o treime a fost distrus de loviturile rusești cu rachete și drone, relatează Reuters.

Un localnic trece prin fata unei cladiri distruse de bombardamente in UcrainaFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

„Ceea ce este în joc este protecția și bunăstarea a mii și zeci de mii de gospodării, persoane vulnerabile, copii și vârstnici înainte de iarna care vine”, a declarat marți comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson.

Vorbind după o întâlnire a miniștrilor energiei la Luxemburg, ea a spus că transformatoarele, disjunctoarele și liniile electrice din Ucraina au fost distruse, provocând întreruperi.

„Este urgent”, a spus ea reporterilor.

Ea a spus că este nevoie în mod clar de mai mult decât donațiile în valoare de 20,5 milioane de euro care au fost colectate. Ea a încurajat și entitățile private, cum ar fi companiile, să facă mai mult.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cadrul unei conferințe privind reconstrucția Ucrainei că rachetele rusești și dronele fabricate de Iran au distrus mai mult de o treime din sectorul energetic al țării sale.