O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni a surprins bucuria exuberantă a acestora după ce au reușit să doboare un nou elicopter Ka-52 „Alligator” al Forțelor Aeriene Ruse, Moscova pierzând peste un sfert din efectivul total al acestor elicoptere în timpul războiului din Ucraina.

Elicoptere de atac Ka-52 „Alligator”Foto: Kyrill Norton / Sputnik / Profimedia Images

Lovitura ar fi fost reușită de militarii ucraineni în Herson, regiunea strategică pentru forțele armate ruse în care autoritățile de ocupație au început evacuarea civililor către Rusia miercurea trecută.

Militarii Kievului au doborât elicopterul de atac rusesc cu un sistem portabil de rachete antiaeriene, mai cunoscut sub acronimul MANPAD. Amintim că în luna august și ministerul român al Apărării a lansat o licitație în valoare de 680 de milioane de euro pentru a cumpăra 231 de astfel de sisteme.

Deși înregistrarea a fost filmată de la sol de către militarii ucraineni și distrugerea elicopterului nu este foarte vizibilă, un stop cadru la secunda 0:09 a înregistrării surprinde momentul în care aparatul de zbor rusesc este lovit de rachetă.

Câteva fracțiuni de secundă mai târziu pe înregistrare pot fi văzute două puncte, ceea ce sugerează că elicopterul rusesc s-a dezintegrat în urma loviturii, înainte să se prăbușească la sol în strigătele de bucurie ale militarilor ucraineni.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare pe 22 septembrie arată mai clar doborârea unui elicopter Ka-52 de către militarii Kievului cu un sistem MANPAD, înregistrarea respectivă fiind însă filmată din dronă.

Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că forțele sale au doborât 3 elicoptere rusești luni însă, la fel ca anunțul făcut pe 12 octombrie potrivit căruia ar fi distrus 4 Ka-52 „Alligator” în doar 18 minute, aceste informații trebuie cu precauție întrucât nu pot fi întotdeauna verificate independent și războiul informațional se duce de ambele părți într-un conflict.

Ucrainenii au doborât un sfert dintre elicoptere Ka-52 ale Forțelor Aeriene Ruse

Însă în ceea ce privește loviturile confirmate independent, ministerul britanic al Apărării notează în evaluarea sa privind războiul din Ucraina pe care a publicat-o marți dimineața că numărul elicopterelor Ka-52 doborâte de ucraineni se ridică la 23.

Acest lucru înseamnă că forțele Kievului au reușit să doboare peste 25% din elicopterele Ka-52 pe care Rusia le avea înainte de declanșarea războiului pe 24 februarie și aproape jumătate din efectivul total de elicoptere trimise să ofere sprijin aerian pentru „operațiunea militară specială.

Evaluarea britanică notează de asemenea că elicopterele rusești au avut de suferit în special din cauza sistemelor portabile MANPAD și că ele sunt nevoite să opereze fără sprijinul mai consistent al avioanelor de luptă ale Rusiei, așa cum prevede doctrina militară a ministerului Apărării de la Moscova.

Acest lucru se datorează faptului că Forțele Aeriene Ruse nu au reușit să obțină superioritatea aeriană deasupra Ucrainei, un lucru imperativ în orice conflict modern.

Evaluarea întocmită pe baza datelor furnizate de serviciile de informații britanice subliniază că Forțele Aeriene Ruse în continuare nu reușesc să ofere sprijin de aproape pentru unitățile aflate pe linia frontului, adăugând că acestea încep să aibă probleme și cu muniția de calibru mare.

„Comandanții ruși recurg probabil tot mai mult la desfășurarea unor misiuni de risc ridicat cu elicoptere de atac, aceasta fiind una dintre puținele opțiuni disponibile pentru a oferi sprijin de aproape trupelor aflate în luptă”, conchide evaluarea publicată marți de Ministerul Apărării de la Londra.

Urmărește ultimele evoluții din a 244-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.