În cazul în care hidrocentrala Kakhovka va fi aruncată în aer de către trupele ruse, Crimeea ocupată temporar va rămâne fără alimentare cu apă timp de 10-15 ani, poate chiar pentru totdeauna, spune secretarul Consiliului Național de Securitate, Alexei Danilov, într-un interviu acordat canalului TV britanic Sky News, potrivit Ukrainska Pravda.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al UcraineiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Întrebat despre informațiile că Rusia ar putea arunca în aer un baraj pentru a opri avansul trupelor ucrainene în direcția Herson, Danilov a spus:

„Va trebui să așteptăm și să vedem, dar dacă îl aruncă în aer, atunci ideea alimentării cu apă a Crimeei va dispărea timp de 10 sau 15 ani și poate pentru totdeauna. Atunci apare întrebarea de ce au nevoie de Crimeea dacă o vor lăsa fără apă”.

Anterior, șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a spus, potrivit Reuters, că Rusia ar încetini avansarea trupelor ucrainene în sudul țării cu doar două săptămâni dacă va arunca în aer vastul baraj Kakhovka.

Cu toate acestea, a atenționat el, o astfel de acțiune ar inunda teritoriul ocupat de Moscova și i-ar face să piardă un canal de apă vital pentru Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Declarațiile vin după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat, săptămâna trecută, că rușii au minat barajul și unitățile hidrocentralei Kahovka (KHPP) din regiunea Herson și intenționează să comită un atac terorist „sub steag fals”.

Centrala nucleară Zaporojie depinde de baraj

Ucraina a blocat aprovizionarea cu apă dulce a Crimeei prin canalul Crimeii de Nord după ce Rusia a confiscat peninsula în 2014. După ce forțele rusești au cucerit noi porțiuni din sudul Ucrainei în acest an, au restabilit imediat aprovizionarea cu apă din rezervor prin canal.

Distrugerea doar parțială a barajului ar complica totuși avansarea Ucrainei, ar duce la o scurgere parțială a apei, dar ar menține alimentarea cu apă prin canalul Crimeea de Nord, a declarat Budanov.

Budanov a declarat că aruncarea în aer a barajului ar distruge "posibilitatea existenței centralei nucleare din Zaporojie, deoarece această instalație este indisolubil legată de ea".