Administrația instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a anunțat luni formarea unei miliții locale, precizând că toți bărbații rămași în oraș se pot alătura, notează Reuters.

un soldat rus la hidrocentrala HahovkaFoto: AP / AP / Profimedia

Într-un anunț pe canalul de Telegram, autoritățile de ocupație au declarat că bărbații au „posibilitatea" de a se alătura unităților de apărare teritorială dacă au ales să rămână în Herson de bună voie.

Și agenția rusă de presă TASS anunță că În Herson a început formarea apărării teritoriale a început în oraș, iar oamenii care nu au plecat sunt îndemnați să se alăture acesteia, iar cine vrea să plece, „poate să o facă în orice moment”.

Cu toate acestea, bărbații din alte regiuni ucrainene ocupate, cum ar fi Donețk, au fost obligați anterior să se înroleze și să lupte alături de trupele pro-ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat introducerea legii marțiale la 19 octombrie în regiunile anexate ilegal, Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie.

ISW consideră că liderul de la Kremlin urmărește să creeze condițiile pentru mobilizarea forțată a civililor ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia, compensând pierderile și eșecurile mobilizării parțiale.

Obligarea civililor să servească în forțele armate ale unei puteri ocupante este definită ca o încălcare a Convențiilor de la Geneva privind comportamentul în război.

Autoritățile ruse au ordonat evacuarea civililor din Herson, una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a declarat că le-a anexat luna trecută, chiar dacă forțele Kievului au obținut câștiguri militare semnificative.

Autoritățile au declarat la sfârșitul săptămânii că aproximativ 25.000 de persoane au fost evacuate începând de marți, în principal cu ajutorul unor bărci care au traversat râul Nipru.

Urmărește ultimele evoluții din a 243-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.