Kremlinul a catalogat marți drept „inacceptabilă” atitudinea Statelor Unite cu privire la avertismentele Moscovei despre presupusele planuri ale Ucrainei de a detona o armă nucleară pe propriul teritoriu, relatează TASS.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos)Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Aceasta este o abordare care este departe de a fi serioasă, aceasta este o abordare care, aș spune, este inacceptabilă pe fondul gravității pericolului despre care vorbim”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Subliniem încă o dată marele pericol care constă în implementarea chiar a planurilor care sunt stabilite între ucraineni”, a adăugat Peskov.

Comentariile sale vin după ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a transmis într-o conversație telefonică omologului său ucrainean Oleksii Reznikov că Washingtonul respinge avertismentele Rusiei cu privire la presupusele planuri ale Kievului de a detona o „bombă murdară” pentru a da vina pe Rusia pentru escaladarea conflictului.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat la rândul său duminică, ziua în care ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a început să vorbească despre aceste presupuse planuri, că administrația de la Washington nu consideră a fi fondate afirmațiile oficialului rus.

Alți oficiali de la Casa Albă au transmis aceeași poziție a administrației democrate de la Washington.

Marea Britanie și Franța au condamnat alături de SUA afirmațiile făcute de Moscova privind detonarea unei „bombe murdare” în Ucraina.

Îngrijorări că Rusia pregătește o operațiune de tip „steag fals”

Șoigu le-a transmis aceste avertismente privind „bomba murdară” pe care ucrainenii s-ar pregăti să o detoneze mai multor miniștri ai Apărării, inclusiv omologilor săi din Franța, Marea Britanie, Turcia și SUA.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins personal aceste acuzații în mesajul său adresat națiunii duminică noaptea, însă afirmațiile făcute la Moscova au stârnit îngrijorări că Rusia ar pregăti o operațiune de tip „steag fals” care să ducă la escaladarea conflictului.

„Dacă Rusia sună şi spune că Ucraina ar pregăti ceva, înseamnă un lucru: Rusia deja a pregătit totul. Cred că acum lumea ar trebui să reacţioneze în cel mai dur mod posibil. Dacă Rusia a pregătit încă o rundă de mărire a mizei şi alt pas de escaladare, trebuie să vadă acum că lumea nu înghite asta”, a transmis și Zelenski.

Dmitri Peskov a mai declarat marți că informațiile Rusiei că Ucraina ar urma să folosească o astfel de armă sunt „destul de sigure”.

Kremlinul acuză Occidentul că nu îi ia în serios avertismentele privind „bomba murdară”

În urmă cu o zi Peskov a deplâns lipsa de încredere a Occidentului în informațiile pe care Rusia pretinde că le deține.

„Neîncrederea lor [a țărilor occidentale] în informațiile care au fost transmise de către partea rusă nu înseamnă că amenințarea de a folosi o astfel de 'bombă murdară' încetează să mai existe”, a afirmat el în fața jurnaliștilor de la Moscova.

Tot luni, ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a pregătit forțele pentru eventualitatea unui atac cu o „bombă murdară” a Ucrainei.

„Ministerul Apărării a organizat activități pentru a contracara eventualele provocări din Ucraina: forțele și trupele sunt pregătite să îndeplinească sarcini în condiții de contaminare radioactivă”, a anunțat ministerul Apărării de la Moscova, citat de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 244-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.