Recruții ruși vor fi echipați cu căști și veste antiglonț fabricate în Iran, conform Ministerului Apărării din Ucraina, citat de The Kyiv Independent. Informația vine în contextul în care Ucraina a acuzat, de asemenea, că Rusia a folosit drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană.

Recruti rusiFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Aproximativ 1.500 de veste antiglonț și 1.500 de căști produse în Iran ar fi deja depozitate în Rusia, gata să fie furnizate armatei ruse, afirmă Ministerul Apărării din Ucraina.

Potrivit acestuia, furnizarea de veste antiglonț și căști din Iran este răspunsul la o lipsă severă de echipament militar de bază pentru sute de mii de recruți mobilizați de Rusia în ultima lună.

Informația vine în contextul în care Ucraina a acuzat, de asemenea, că Rusia a folosit drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană, care se deplasează spre ținta lor și explodează la impact (așa numitele drone-kamikaze). Pe rețelele de socializare sunt nenumărate imagini cu aceste drone, care au pe ele însă imprimată o denumire rusească - Geran-2). Teheranul neagă că ar fi furnizat dronele Moscovei, iar Rusia a negat că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

Modul haotic în care s-a desfășurat mobilizarea a declanșat un scandal național în Rusia și proteste în unele regiuni, amploarea neregulilor fiind atât de mare încât inclusiv televiziunile de la Moscova au fost nevoite să abordeze subiectul.

Însă în pofida asigurărilor date de oficialii ruși și televiziunile de propagandă, pe rețelele de socializare au apărut numeroase relatări și înregistrări video, unele dintre ele filmate chiar de către recruți, potrivit cărora bărbații mobilizați în Rusia după data de 21 septembrie, când președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială, sunt trimiși pe front aproape fără instruire.

Unii dintre recruții mobilizați în ultima lună au fost capturați de soldații ucraineni la doar câteva zile după ce au primit ordinele de încorporare și au fost trimiși pe front pe repede-înainte.

O parte a acestor recruți au fost trimiși pentru consolidarea apărării din Herson unde autoritățile de ocupație au anunțat luni formarea unei „miliții locale” care să sprijine trupele regulate în contextul temerilor că acesta ar putea fi următorul front rusesc care se va prăbuși rapid.

Potrivit unor evaluări, Moscova pregătește deja retragerea trupelor sale de aici și pregătește opinia publică rusă pentru acest lucru, chiar și rușii știind că regiunea Herson este crucială pentru apărarea și securitatea Crimeii.

Urmărește ultimele evoluții din a 243-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO