Proteste anti-mobilizare au izbucnit și în Tuva, regiunea natală a lui Serghei Șoigu, unde ministrul rus al Apărării este privit drept reîncarnarea unei căpetenii mongole din secolul XIII.

Proteste anti-mobilizare in regiunea Tuva a RusieiFoto: Captura video

Înregistrări video filmate în Kîzîl, capitala acestei regiuni din sudul Siberiei, arată forțele de ordine arestând mai multe femei ce au ieșit la un protest față de mobilizarea ordonată de președintele rus Vladimir Putin pe 21 septembrie.

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC amintește că proteste anti-mobilizare au izbucnit zilele trecute și în Iakutia și Daghestan, alte două regiuni cu minorități etnice importante.

Comentând protestele ce au avut loc la începutul acestei săptămâni în Daghestan, jurnalistul și cercetătorul Kamil Galeev de la Wilson Center nota că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin este una asimetrică: ea este într-adevăr parțială în marile orașe din vestul Rusiei, și totală în regiunile cu minorități etnice semnificative și cele din Orientul Îndepărtat Rus.

Galeev concluziona însă că aceste manifestații nu vor afecta semnificativ regimul lui Vladimir Putin și că majoritatea rușilor vor accepta încorporarea rudelor lor fără să protesteze.

Serghei Șoigu, văzut ca un comandant mongol de tuvani

Într-un amplu reportaj realizat în Tuva și publicat la jumătatea lunii septembrie, jurnaliștii de investigație de la Meduza notau că această regiune, una dintre cele mai izolate din Rusia, a depășit Daghestanul și Bureatia la capitolul victime înregistrate în războiul declanșat de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie.

În termeni absoluți cei mai mulți soldați ruși uciși în Ucraina provin în continuare din Daghestan însă populația Tuvei este de 10 ori mai mică. Pe cap de locuitor, republica din Siberia a pierdut de 3 ori mai mulți militari decât cea din Caucaz.

O importantă diferență între Tuva și celelalte republici federale ale Rusiei care conțin etnii minoritare este că aici etnicii rușii sunt de fapt în minoritate. Potrivit ultimului recensământ realizat în 2010, rușii reprezintă doar 16% din populația Tuvei, comparativ cu 80% în Hakasia și 66% în Bureatia.

Iar Serghei Șoigu, al cărui tată este un etnic tuvan, rămâne marea mândrie a numeroși tuvani, fiind privit ca reîncarnarea lui Subotai, principalul strateg și general al lui Ginghis Han, pe care tuvanii îl văd reîncarnat în Vladimir Putn.

Citește mai multe despre acest subiect aici:

Ultimele evoluții din a 218-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.