Moscova este pe cale să anexeze părți din Ucraina, după ce a prezentat rezultatele așa-ziselor referendumuri din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, denunțate de Kiev și Ocdcident drept false, ilegale și organizate sub amenințarea armelor.

Război în UcrainaFoto: Evgeniy Maloletka / AP - The Associated Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Anexare: „Telefonul roşu” între Washington şi Moscova s-a încins din nou

  • Președintele rus Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care forțele sale armate le controlează, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Tot vineri, Putin va susţine un „amplu discurs”, după ceremonia de semnare a tratatelor de anexare şi se va întâlni cu administratorii regiunilor ucrainene numiţi de Moscova.
  • Vladimir Putin a acuzat Occidentul că este pregătit să provoace „revoluții de culoare” și o „baie de sânge” în orice țară, scrie Reuters.
  • Președintele rus, care nu a nominalizat o anumită țară și nu a furnizat nicio dovadă, ca de obicei, a făcut aceste declarații într-o videoconferință cu șefii serviciilor de informații din fosta comunitate a statelor sovietice independente.
  • Preşedintele american Joe Biden a promis joi că nu va recunoaşte „niciodată, niciodată, niciodată” rezultatele referendumurilor „orchestrate de Rusia” în Ucraina

Poveștile rușilor care fug din țară:

  • Îngrijorați de faptul că frontiera ar putea fi închisă „pentru totdeauna" după ordinul de mobilizare al Moscovei pentru războiul din Ucraina, un număr tot mai mare de ruși susceptibili de mobilizare fug prin Finlanda prin punctul de trecere a frontierei Vaalimaa, scrie AFP.
  • "Îmi pare rău pentru ceilalți, sunt deja aproape în închisoare acolo (în Rusia). Acum va fi și mai rău", a deplâns Andrei Stepanov, un rus în vârstă de 49 de ani
  • "Suntem deja în spatele unei cortine de fier, acum cortina va fi și mai groasă. Este îngrozitor de neplăcut", a suspinat Aleksander Veselov, un bărbat de 60 de ani din Sankt Petersburg.
  • Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi pe 21 septembrie, arată datele oficiale din mai multe ţări, relatează CNN, citat de News.ro.
  • "Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta", a mustrat Putin în timpul unei videoconferințe cu Consiliul său de Securitate, transmisă de televiziunea rusă.
  • Președintele rus s-a referit la convocarea capilor de familii numeroase, a persoanelor care suferă de boli grave și a celor foarte în vârstă, care ar trebui să fie scutiți prin lege.

Războiul continuă, dar și sprijinul american

  • Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Kupiansk din nord-estul țării, alungând trupele ruse de pe pozițiile lor de pe malul estic al râului Oskil, au constatat joi jurnaliștii AFP.
  • Separatiştii pro-ruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, au recunoscut joi că situaţia creată în jurul oraşului Lyman este „dificilă” şi „tensionată”, pe fondul încercărilor forţelor armate ucrainene de a încercui din mai multe direcţii trupele ruse aflate în această zonă.
  • Senatul american a votat joi pentru acordarea de noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari Ucrainei, în contextul în care a adoptat o prelungire a bugetului federal al SUA până în decembrie, potrivit AFP.

Ping-pong cu sabotarea Nord Stream:

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un „act de terorism internaţional”.
  • Rusia a susținut joi că Statele Unite aşteaptă să beneficieze de pe urma daunelor provocate gazoductelor Nord Stream pe sub Marea Baltică, un comentariu care escaladează războiul cuvintelor cu Occidentul asupra responsabilităţii acestui prejudiciu încă inexplicabil, notează Reuters.
  • Între timp, internetul abundă de teorii conspiraţioniste privind sabotarea gazoductelor Nord Stream. Dar beneficii reale, măcar indirecte, are doar Moscova, consideră Miodrag Soric, care semnează o opinie în Deutsche Welle.
  • Scurgerile de gaze din conducta Nord Stream 1 se vor opri probabil luni, a declarat joi operatorul conductei pentru Reuters.

Cele mai importante informații de joi, ziua 218 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:45Zelenski le cere rușilor să îl oprească pe Putin: „E singura persoană din Rusia care își dorește războiul mai mult decât viața”

Forțele ucrainene au eliberat orașul Kupiansk

00:43 Preşedintele american Joe Biden spune că nu va accepta „niciodată, niciodată, niciodată” revendicările ruse în Ucraina

23:12 SUA: Senatul adoptă o creștere de fonduri de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul american a votat joi pentru acordarea de noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari Ucrainei, în contextul în care a adoptat o prelungire a bugetului federal al SUA până în decembrie, potrivit AFP.

22:50Putin a discutat cu Erdogan despre avariile la gazoductele Nord Stream, denunţând „un act de terorism internaţional”

21:45Cum supraviețuiesc locuitorii din Mikolaiv: au săpat în pământ după apă potabilă și au înlocuit geamurile cu lemn

Sunt aproximativ 200 de mii de oameni care împart 3 robinete de apă într-un singur loc. Acestia vin cu gălețile cu sticlele de plastic (de doi sau cinci litri), uneori chiar și cu butoaie pentru a lua apă, atât pentru ei cât și pentru vecinii bătrâni sau nevoiași.

21:11 ​AFP: „Telefonul roşu” între Washington şi Moscova s-a încins din nou

20:37Forțele ucrainene au eliberat orașul Kupiansk din nord-estul țării

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Kupiansk din nord-estul țării, alungând trupele ruse de pe pozițiile lor de pe malul estic al râului Oskil, au constatat joi jurnaliștii AFP.

20:15Peste 200.000 de ruşi au ajuns în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de la anunţul lui Putin privind mobilizarea - arată datele oficiale din mai multe ţări, potrivit CNN.

20:10Un fost maior al armatei americane și soția sa, medic anestezist, au fost puși sub acuzare pentru că ar fi complotat pentru a divulga Rusiei date extrem de sensibile despre asistența medicală pentru răniții de război, a anunțat joi Departamentul de Justiție, citat de Reuters.

19:35Poveștile rușilor care fug de teama unor frontiere închise „pentru totdeauna”: „Suntem ca în închisoare în Rusia”

Îngrijorați de faptul că frontiera ar putea fi închisă „pentru totdeauna" după ordinul de mobilizare al Moscovei pentru războiul din Ucraina, un număr tot mai mare de ruși susceptibili de mobilizare fug prin Finlanda prin punctul de trecere a frontierei Vaalimaa, scrie AFP.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că este pregătit să provoace „revoluții de culoare”

19:43Dacă Rusia va continua cu planurile sale de anexare a celor patru regiuni ucrainene, asta ar marca o „escaladare periculoasă” care ar periclita perspectivele de pace în regiune, a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Reuters.

„Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia din Ucraina ar fi fără valoare juridică și trebuie condamnată”, a declarat secretarul general Antonio Guterres.

19:27 Separatiştii pro-ruşi din Doneţk recunosc situaţia „dificilă” din jurul oraşului Lyman

19:05Ceremonia de vineri la care Vladimir Putin ar urma să semneze tratatele privind anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care le controlează „nu are sens legal”, spune consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, care a vorbit despre un "spectacol grotesc", conform Reuters.

18:51VIDEO Ce mai găsesc soldații ucraineni pe marginea drumului: Două tancuri T-80BV abandonate într-o stare perfectă

18:35Vladimir Putin a acuzat Occidentul că este pregătit să provoace „revoluții de culoare” și o „baie de sânge” în orice țară, scrie Reuters.

18:17Șase ucraineni au fost eliberați în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, a anunțat joi șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak.

Între cei șase se numără doi civili - care au fost arestați și duși în Rusia din cauza conținutului din telefoanele lor - și patru soldați ucraineni care au luptat în Mariupol. Toți au fost aduși înapoi în Ucraina.

Starea în care se află în prezent arsenalul nuclear rusesc stârneşte întrebări - ministrul ucrainean al Apărării

18:08Riscuri privind utilizarea armei nucleare de către Rusia există în mod constant, însă starea în care se află în prezent arsenalul nuclear rusesc stârneşte întrebări, a declarat joi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei de presă Interfax-Ukraina, în care s-a eschivat să estimeze cât de mare ar fi riscul ca Moscova să recurgă la arma nucleară la ora actuală.

17:51Rusia le promite recruților mobilizați pentru război că le șterge împrumuturile dacă mor în Ucraina

17:07Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat pentru vineri o întâlnire de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, spune consilierul prezidențial Sergii Nykyforov, citat de The Guardian. El a precizat că ordinea de zi și alte detalii vor fi anunțate ulterior.

16:50 Kazahstanul a luat o măsură pentru ajutarea rușilor care fug de mobilizarea ordonată de Putin

16:32 Papa Francisc spune că a fost implicat în organizarea unui schimb de prizonieri în Ucraina

16:03 Rusia anunță că nu mai eliberează pașapoarte bărbaților mobilizați pentru forțele armate

15:49 VIDEO Proteste anti-mobilizare și în regiunea natală a lui Serghei Șoigu, unde e privit ca reîncarnarea unei căpetenii mongole

15:43 Există indicii că Rusia ar putea limita circulația ucrainenilor care locuiesc în teritoriile ocupate după ce va anunța anexarea, scrie The Guardian.

Mai mulți ucraineni de pe un grup Telegram pentru persoanele care părăsesc teritoriile ocupate spun că au fost informați că, începând de sâmbătă, 1 octombrie, vor trebui să solicite un permis de trecere de la autoritățile de ocupație.

Cei care traversează au raportat cozi de sute de mașini, așteptând să intre în Ucraina prin singurul punct de control oficial pentru civili situat în regiunea Zaporojie.

Muntenegru a arestat 36 de diplomați și cetățeni ruși

15:35 Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer, spune că a primit o convocare la centrul de recrutare.

15:01 Mobilizarea pare că nu este „parțială”, ci totală, în Dagestan, potrivit unor imagini online ce arată o mașină cu megafon ce cheamă toți bărbații din orașul Derbent la centrele de recrutare:

14:43Poliția de frontieră finlandeză a confirmat că va închide granița pentru turiștii ruși de la miezul nopții, ora locală, așa cum a anunțat guvernul în cursul zilei de astăzi.

Afluxul de ruși este considerat în prezent ca punând în pericol relațiile internaționale ale Finlandei, a declarat jurnaliștilor ministrul de externe Pekka Haavisto. (The Guardian)

14:20Muntenegru a arestat 36 de diplomați și cetățeni ruși, a anunțat joi cotidianul local Pobjeda, citând surse.

Premierul Dritan Abazovic a declarat, în cadrul unei ședințe a cabinetului, că o „operațiune internațională" cu parteneri străini și cu procuratura este în curs de desfășurare pentru a proteja interesele țării, dar nu a oferit detalii.

Putin va semna vineri anexarea a patru teritorii din Ucraina

13:55 Vladimir Putin a semnat joi un decret care autorizează guvernul său să interzică tranzitul unor camioane occidentale pe teritoriul rusesc.

Decretul prevede interzicerea camioanelor care transportă marfă și care sunt înregistrate în țări care au aplicat restricții similare împotriva Rusiei. În aprilie, Rusia s-a plâns că UE și-a închis granițele pentru unele vehicule de marfă înregistrate în Rusia și Belarus din cauza sancțiunilor. (Reuters)

13:24 Vladimir Putin va organiza vineri, la Kremlin, o ceremonie de semnare a unui acord privind alipirea la Rusia a patru teritorii din Ucraina, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Dmitri Peskov a spus că vineri, la 15.00 (aceeași oră în România), va avea loc o ceremonie de semnare „a acordurilor privind aderarea unor noi teritorii la Federația Rusă".

Acordurile vor fi semnate „cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri și au făcut cereri corespunzătoare părții ruse", a declarat Peskov.

13:20 VIDEO Unii tineri ruși ce nu vor să fie recrutați în cadrul „mobilizării parțiale” anunțate de Vladimir Putin recurg la măsuri disperate, inclusiv la automutilare pentru a nu ajunge să lupte în Ucraina.

Ce știm despre impresionanta pușcă ucraineană Snipex Alligator

13:04 Presa de stat rusă anunță criptic că ucrainenii din teritoriile ocupate vor putea fi mobilizați cu forța

12:32VIDEO Un lunetist ucrainean folosește „bestia” Snipex Alligator împotriva unui blindat rusesc / Ce se știe despre arma impresionantă

12:26 Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană pentru atât timp cât Belgradul refuză să se alăture sancţiunilor blocului comunitar contra Rusiei

12:11 Banca de stat turcă Ziraat Bank a suspendat utilizarea sistemului de plăți rusesc Mir, a declarat joi directorul său general Alpaslan Cakar pentru Reuters, în contextul în care SUA iau măsuri drastice împotriva celor acuzați că ajută Moscova să evite sancțiunile.

11:46 Prețurile angro ale gazelor naturale din Olanda (referințe la nivel european) au scăzut joi dimineață, după creșteri abrupte în această săptămână, pe fondul unei producții eoliene mai mari și a unei oferte solide de livrări de gaze naturale lichefiate, deși persistă îngrijorarea cu privire la securitatea conductelor din Europa.

11:15 ​Americanca Doreen Bogdan Martin, cu o experiență de peste 30 de ani în telecomunicații, a fost aleasă ca secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, pentru a conduce în următorii 4 ani agenția ONU care face regulile la nivel mondial în IT&C. Contracandidatul ei, rusul Rashid Ismailov a primit doar 25 din 164 de voturi valabile

11:03VIDEO Un ofițer de recrutare rus, nevoit să intre pe geamul unui bloc de locuințe pentru a livra ordinele de încorporare.

UE va decide săptămâna viitoare noul pachet de sancțiuni contra Rusiei

10:50 Un acord privind următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei este așteptat înainte de summitul UE de săptămâna viitoare, sau cel puțin părți importante ale pachetului, a declarat un oficial UE pentru Reuters.

Acesta a spus că se așteaptă ca summitul să se concentreze pe „referendumurile” din Ucraina, pe posibilele anexări de zone de către Rusia, pe amenințările nucleare ale Rusiei și pe exploziile de la conductele Nord Stream.

De asemenea, se așteaptă ca liderii UE să discute diferite idei pentru plafonarea prețurilor la energie în cadrul summitului, ce ar putea fi unul tensionat, „deoarece ne aflăm în vremuri dificile".

10:31Rusia continuă să arunce vina în direcția Statelor Unite legat de un posibil atac la gazoductele Nord Stream, iar joi dimineață Ministerul rus de Externe a emis o scurtă declarație în care susține că „incidentul de la Nord Stream a avut loc într-o zonă controlată de informațiile americane”.

Peste noapte, ambasada Rusiei în SUA a postat pe Telegram un mesaj în care atrage din nou atenția asupra „promisiunilor făcute de președintele Biden de a a pune capăt” proiectului Nord Stream 2”:

  • „Remarcăm încercările unor oficiali americani de a da vina pe Rusia pentru incidente. (...) trebuie să fi văzut și activitățile navelor de război americane chiar la locul avarierii infrastructurii rusești, cu o zi înainte. Sau drone și elicoptere zburând acolo. Sau exerciții ale Marinei americane cu explozibili subacvatici care au fost efectuate în aceeași zonă cu ceva timp în urmă.
  • Ceea ce este evident pentru noi este că cei care se gândesc la incident par să uite să pună principala întrebare: cine beneficiază de avarierea conductelor?
  • La rândul nostru, insistăm asupra necesității unei anchete cuprinzătoare și obiective a circumstanțelor atacurilor fără precedent asupra conductelor rusești".

Bloggerii ruși, panicați de iminenta înfrângere din „buzunarul” Lyman

10:22FOTO Ucrainenii au scos pe front o armă despre care se credea că o mai au doar în muzee

10:08Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic miercuri cu mai mulţi lideri străini pentru a cere mai mult sprijin împotriva Rusiei, care este pe cale să anexeze mai multe regiuni din Ucraina, conform Reuters.

09:23 Institutul pentru Studiul Războiului: Bloggerii militari ruși comentează cu o tot mai mare îngrijorare progresele ucrainene din jurul Lymanului, sugerând că forțele rusești din această zonă s-ar putea confrunta curând cu o înfrângere.

09:21Președintele Dumei de stat, Vyacheslav Volodin, a postat pe Telegram un mesaj în care îi avertizează pe oameni să nu fugă din Rusia pentru a evita mobilizarea:

„Din momentul anunţării mobilizării, cetățenilor eligibili le este interzis să părăsească reşedinţa fără permisiunea comisariatelor militare. Există o astfel de normă în lege și toți cei responsabili pentru serviciul militar ar trebui să se ghideze după ea".

Mobilizarea lui Putin creează daune mari pe piața muncii

08:38 Ministerul britanic al apărării pune accentul, în evaluarea de joi dimineață, pe impactul asupra pieței muncii și asupra economiei Rusiei, a mobilizării lui Vladimir Putin:

  • În cele șapte zile de când președintele Putin a anunțat „mobilizarea parțială", a avut loc un exod considerabil al rușilor care încearcă să se sustragă recrutării.
  • Deși cifrele exacte nu sunt clare, probabil că numărul (celor fugiți) depășește dimensiunea forței totale de invazie pe care Rusia a trimis-o în februarie 2022.
  • Cei înstăriți și bine educați sunt suprareprezentați printre cei care încearcă să părăsească Rusia. Dacă sunt adăugați și rezerviștii care sunt mobilizați, impactul economic intern al forței de muncă reduse și al accelerării „exodului de creiere" este posibil să devină din ce în ce mai semnificativ.

Suedia a descoperit încă o scurgere de gaz la Nord Stream

08:22 Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream

07:18Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin. După șapte luni de război în Ucraina, susținerea Rusiei este din ce în ce mai subțire în comunitatea internațională.

07:13Un tribunal rus a dispus miercuri încarcerarea a trei tineri poeți care au participat la un moment artistic împotriva mobilizării pentru a lupta în Ucraina, unul dintre ei susținând că a fost violat de poliție în timpul arestării sale.

01:41Cum se explică scurgerile de gaze din Nord Stream. Diferitele ipoteze ale sabotajului

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • În Piața Roșie din Moscova, a fost instalată o tribună cu ecrane video gigantice, cu panouri care proclamă „Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - Rusia!".
  • Șeful camerei superioare a parlamentului rus a declarat că ar putea lua în considerare încorporarea celor patru regiuni pe 4 octombrie, cu trei zile înainte de cea de-a 70-a aniversare a președintelui rus Putin.
  • Locuitorii care au fugit în zonele controlate de ucraineni în ultimele zile au povestit că oamenii au fost forțați să bifeze buletinele de vot pe stradă, sub amenințarea armelor.
  • Statele Unite au anunțat că vor impune noi sancțiuni Moscovei pentru „referendumuri”, iar executivul UE a propus mai multe sancțiuni, însă cele 27 de țări membre ale blocului vor trebui să își depășească propriile divergențe pentru a le pune în aplicare.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va trebui să continue să lupte până când va prelua controlul asupra întregului Donețk. Aproximativ 40% se află încă sub control ucrainean și este scena unora dintre cele mai grele lupte din război.
  • Forțele armate ucrainene au efectuat lovituri asupra forțelor ruse în patru zone din apropierea orașului Herson, ca parte a contraofensivei lor, în timp ce avioanele sale au lovit șase ținte, a declarat comandamentul de sud al forțelor Kievului.
  • Statele Unite pregătesc un nou pachet de asistență militară de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va fi anunțat în curând, au declarat oficiali americani.
  • Scurgerile de gaze masive au continuat în Marea Baltică pentru a treia zi după ce câteva explozii au perforat conductele submarine construite de Rusia și partenerii europeni.
  • Gazoductul Nord Stream 1, cândva principala rută pentru gazul rusesc către Germania, a fost deja închis, iar acum nu mai poate fi redeschis cu ușurință.
  • NATO și Uniunea Europeană au avertizat cu privire la necesitatea de a proteja infrastructura critică de „sabotaje”, dar până acum oficialii occidentali nu au indicat cine a atacat conductele.
  • Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească „imediat'' Rusia.

------------------

(foto articol: © Rokas Tenys | Dreamstime.com)