Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Kupiansk din nord-estul țării, alungând trupele ruse de pe pozițiile lor de pe malul estic al râului Oskil, au constatat joi jurnaliștii AFP.

Soldati ucraineniFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

O bună parte din acest nod de cale ferată a fost recuperată de la ruși la începutul lunii septembrie, datorită contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov.

Dar trupele Moscovei încă rezistau de cealaltă parte a râului, luând parte la dueluri de artilerie în timp ce civilii fugeau din calea luptelor și încercau să treacă pe partea ucraineană.

Joi, pompierii și voluntarii ucraineni au livrat primul lot de ajutoare umanitare pe celălalt mal al râului Oskil.

"Aceasta va fi prima distribuire de ajutoare umanitare pe celălalt mal", a declarat administratorul militar din Kupiansk, Andrey Kanachevich, în timp ce erau distribuite 2.000 de loturi de alimente furnizate de britanici.

Focuri de mortieră au răsunat intermitent, dar pe malul estic au putut fi văzute tancuri și vehicule blindate ucrainene trecând pe lângă camioanele distruse, marcate cu litera "Z", un semn de recunoaștere al forțelor ruse.

Reporterii AFP au văzut cinci cadavre în uniforme militare, probabil soldați ai Moscovei, care zăceau lângă vehicule avariate cu însemne rusești.

În suburbia industrială Kupiansk-Vuzlovie, situată pe malul estic al râului Oskil, la cinci kilometri mai la sud, locuitorii spun că rușii au plecat încă de marți.

Joi, un transportor blindat de trupe și un pluton de soldați ucraineni se aflau în fața centrului cultural al districtului, iar cel puțin două tancuri se deplasau prin zonă.

___