Moscova este tot mai aproape anexarea unei părți din Ucraina, făcând publice numărători cu iz stalinist ale „voturilor” ce ar arăta că patru provincii parțial ocupate se vor alătura Rusiei, după „referendumurile” denunțat drept false și ilegale de Kiev și Occident. Marionetele Moscovei din trei dintre cele patru provincii, Lugansk, Herson și Zaporojie i-au cerut deja lui Vladimir Putin să le includă în Rusia.

Ofensiva militarilor ucraineni în sud - Războiul din UcrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

Noul articol LIVE-TEXT s-a mutat aici.

Exploziile de la gazoductele Nord Stream:

  • Agențiile de securitate germane se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, după infiltrații majore atât de la Nord Stream 1, cât și de la Nord Stream 2 în Marea Baltică, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul german Tagesspiegel, preluat de Reuters.
  • Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2, avariate în urma unui presupus sabotaj în Marea Baltică, a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze, potrivit AFP.
  • Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă privind un "act de terorism internațional" după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică, a anunțat miercuri Parchetul general rus, citat de AFP.
  • Casa Albă spune că „este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile de sabotarea gazoductelor Nord Stream
  • Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii, scrie AFP.

Un nou ajutor american major pentru Ucraina:

  • Washingtonul anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,1 miliarde de dolari. Noul ajutor, menit să consolideze apărarea țării pe termen mediu și lung, include 18 sisteme Himars, 150 de Humvee, radare și sisteme de apărare antidronă, a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat.
  • UE propune un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei, „pentru a face Kremlinul să plătească”

Cât de mare și de puternică este cu adevărat armata Rusiei?

  • Pe hârtie, forțele armate ruse susțin că au 1 milion de soldați, iar în viitorul apropiat 1,1 milioane, potrivit lui Margarete Klein de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate. Dar dimensiunea reală este mult mai mică, a declarat ea pentru DW. O mare parte din unitățile rusești dislocabile au fost deja folosite în Ucraina, a spus ea. "Acestea au suferit pierderi majore în ceea ce privește soldații uciși sau răniți".
  • Ideea că Rusia are rezerve infinite de soldați care pot fi desfășurați este departe de realitate, a declarat George Barros de laInstitutul pentru Studiul Războiului. El a adăugat că actualul curs al războiului dovedește că lumea a supraestimat mult timp puterea armatei ruse. Scopul, a spus el, al recentului impuls de mobilizare parțială al lui Putin este doar acela de a menține actuala linie de front după toate pierderile.

„Referendumuri” nerecunoscute:

  • „Nu vom recunoaşte niciodată aceste tentative ilegale şi ilegitime de anexare”, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după organizarea în Ucraina a unor „referendumuri” denunţate de Kiev şi Occident.
  • România nu recunoaște „referendumurile” separatiștilor pro-ruși. MAE le cere, din nou, cetățenilor români să părăsească Rusia
  • Serbia nu va recunoaşte rezultalele referendumurilor organizate de Rusia în Ucraina, spune președintele sârb Aleksandar Vucic 16:01 Guvernul rus anunță că se pregătește pentru sancțiuni pe termen lung / Când estimează că va trece de criză
  • Liderul instalat de Rusia în zona ocupată a regiunii ucrainene Zaporojie, Evgheni Balițki, a făcut miercuri un apel la președintele Vladimir Putin pentru a încorpora regiunea în Rusia, a relatat agenția de presă de stat TASS.

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 217 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Finlanda închide o autostradă importantă pentru a organiza exerciţii cu avioanele de luptă

00:55 Moscova susţine că regiunile ucrainene ocupate au făcut o „alegere liberă în favoarea Rusiei” / Cum va fi redenumită operaţiunea militară specială

00:35Rusia: Trei poeți încarcerați după ce au citit un text împotriva războiului

Un tribunal rus a dispus miercuri încarcerarea a trei tineri poeți care au participat la un moment literar împotriva mobilizării pentru a lupta în Ucraina, unul dintre ei susținând că a fost violat de poliție în timpul arestării sale, potrivit AFP..

23:17 Casa Albă: Washingtonul nu va recunoaşte „niciodată” anexările Rusiei

22:48 Scurgerile din conducta Nord Stream: Încălzire imediată la nivel local, dar impact limitat asupra climei globale

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii, scrie AFP.

22:30Cât de mare și de puternică este cu adevărat armata Rusiei?

De-a lungul deceniilor, armata Rusiei a fost prezentată ca fiind una dintre cele mai puternice din lume. Într-adevăr, o armată înarmată nuclear. Ca și cum ar fi vrut să reamintească lumii acest fapt, președintele Vladimir Putin a oferit în mod regulat atât rușilor, cât și lumii întregi, parade și exerciții militare perfect coregrafiate, potrivit Deutsche Welle.

22:07 VIDEO Finlanda închide o autostradă importantă pentru a organiza exerciţii cu avioanele de luptă

De câte luni spune Ucraina că are nevoie pentru a câștiga războiul

21:30 Nord Stream:Rusia deschide o anchetă privind un „act de terorism internațional”

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă privind un "act de terorism internațional" după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică, a anunțat miercuri Parchetul general rus, citat de AFP.

20:51Casa Albă spune că „este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile de sabotarea gazoductelor Nord Stream

20:05Washingtonul anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,1 miliarde de dolari / 18 sisteme HIMARS

Noul ajutor, menit să consolideze apărarea țării pe termen mediu și lung, include 18 sisteme Himars, 150 de Humvee, radare și sisteme de apărare antidronă, a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat.

19:56Imagini cu aglomerația de la granița Rusiei cu Georgia:

19:05 Rusia cere explicaţii de la Apple după ce aplicaţiile VK au fost eliminate din magazinul App Store

18:38De câte luni spune Ucraina că are nevoie pentru a câștiga războiul / Orașele care trebuie să cadă

România nu recunoaște „referendumurile” separatiștilor pro-ruși

18:37VIDEO UE propune un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei, „pentru a face Kremlinul să plătească”

18:18O hartă realizată de observatorii ruși ai războiului pe un canal de Telegram arată care e situația din zona Lyman, acolo unde trupele rusești sunt aproape înconjurate de forțele ucrainene:

17:16România nu recunoaște „referendumurile” separatiștilor pro-ruși. MAE le cere, din nou, cetățenilor români să părăsească Rusia

16:52 VIDEO Televiziunile rusești s-au întors împotriva oligarhilor: „Roman Abramovici să se ocupe de trupele aeropurtate, Potanin de tancuri”

Rusia se pregătește pentru sancțiuni pe termen lung / SUA cere cetăţenilor americani să părăsească „imediat'' Rusia

16:44Moscova îl somează pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor detectate în gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, conform AFP.

16:31Serbia nu va recunoaşte rezultalele referendumurilor organizate de Rusia în Ucraina, spune președintele sârb Aleksandar Vucic

16:01 Guvernul rus anunță că se pregătește pentru sancțiuni pe termen lung / Când estimează că va trece de criză

15:56 Liderul instalat de Rusia în zona ocupată a regiunii ucrainene Zaporojie, Evgheni Balițki, a făcut miercuri un apel la președintele Vladimir Putin pentru a încorpora regiunea în Rusia, a relatat agenția de presă de stat TASS.

15:34 Angela Merkel avertizează Occidentul să ia în serios amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin: „Este un semn de înțelepciune”

15:02 Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească „imediat'' Rusia. Mesaj special pentru cei cu dublă cetățenie.

14:59 Exod din Rusia: Moscova anunță că alcătuiește liste cu cei care pleacă din țară și face o amenințare mai puțin obișnuită

Pușilin și Pasechnik s-au dus la Moscova să finalizeze procedurile de anexare

14:14 Producătorii farma din Europa au avertizat că ar putea înceta să mai producă unele medicamente generice ieftine din cauza creșterii costurilor energiei electrice și solicită o revizuire a modului în care sunt stabilite prețurile acestora, aceasta fiind cea mai recentă industrie care cere ajutor pe măsură ce criza energetică se adâncește.

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe a trimis marți o scrisoare deschisă miniștrilor energiei și sănătății din statele membre ale UE.

13:25 Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, liderii pro-ruși ai autoproclamatelor republici populare Donețk (DPR) și Lugansk (LPR), au plecat la Moscova, potrivit RIA Novosti, pentru a „finaliza procedura de aderare la Rusia".

Pușilin a spus că, după îndeplinirea procedurilor necesare în Duma rusă și în Consiliul Federației, „asta e tot, oficial facem parte din Rusia”.

Canalul de Telegram al LPR a confirmat că „Leonid Pasechnik a declarat că a plecat la Moscova pentru a finaliza partea juridică a aderării RPL la Rusia". (The Guardian)

13:19 Rusia plănuiește să cheltuiască 3.190 de miliarde de ruble (54,62 miliarde de dolari) din Fondul Național de Bunăstare (NWF) în acest an pentru a-și acoperi deficitul bugetar, se arată într-un proiect de buget publicat miercuri pe site-ul Ministerului de Finanțe.

În 2023, Rusia intenționează să cheltuiască 1.950 de miliarde de ruble pentru finanțarea deficitului bugetar din NWF, un fond pentru vremuri grele alcătuit din venituri din petrol și gaze, și alte 643,7 miliarde de ruble în 2024.

Referendumurile de anexare, rezultate răsunătoare ca pe vremea lui Stalin

13:02 Moscova a declarat miercuri că antrenamentele pentru rezerviștii nou mobilizați au început în diferite locuri din Rusia, inclusiv în regiunea Rostov de la granița cu Ucraina și în peninsula Crimeea.

Ministerul Apărării a precizat pe canalul său Telegram că antrenamentele au început, de asemenea, în exclava Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia și Lituania, membre NATO. (Reuters)

12:55Datele finale la referendumurile de anexare a teritoriilor ucrainene: Un succes răsunător, ca pe vremea lui Stalin

12:47 Kremlinul a spus miercuri că „operațiunea militară specială" din Ucraina trebuie să continue până când Rusia va prelua controlul deplin asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va continua campania militară din Ucraina „cel puțin" până la „eliberarea" „Republicii Populare Donețk". (Reuters)

12:41 FOTO Cât de groase sunt țevile Nord Stream și de cât explozibil e nevoie ca să le spargi

12:02 Parlamentul European a publicat nominalizările pentru Premiul Saharov 2022 / Lista, dominată de Ucraina

Exploziile de la Nord Stream: Stoltenberg folosește cuvântul sabotaj

11:58VIDEO Probleme tehnice: Un sistem Pantsir trage din greșeală cu o rachetă direct în soldații ruși care-l filmau în acțiune.

11:54 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unoracte de „sabotaj”.

11:50Ambasada Rusiei în Spania a postat pe Twitter o caricatură care arată patru pui de urși – probabil reprezentând regiunile ucrainene ocupate Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson – „întorcându-se acasă” la "Mama Rusia" după referendumurile organizate în aceste zone și contestate de majoritatea statelor lumii, scrie The Guardian.

11:47Un fost ministru de Externe al Poloniei insinuează că SUA au sabotat gazoductele Nord Stream: „Mulțumim!”

11:07Austria este ultima țară europeană care a emis o declarație pentru a condamna ceea ce numește „referendumurile ilegale false pentru a justifica anexarea teritoriilor ucrainene” de către Rusia, scrie The Guardian.

Ministerul de Externe al Austriei spune că organizarea referendumurilor reprezintă „un alt atac serios” asupra suveranității Ucrainei.

11:04 VIDEO Imagini extrem de rare cu avioane ucrainene Su-24M în acțiune în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

Americanii se tem că un atac nuclear rusesc va fi depistat prea târziu

11:02Referendumurile organizate de Rusia în patru regiuni ucrainene sunt „nule și fără valoare”, iar Kievul va continua eforturile de eliberare a teritoriului ucrainean ocupat de forțele ruse, spune Ministerul ucrainean de Externe, care le cere partenerilor internaționali să impună noi sancțiuni dure Moscovei și să ofere Kievului mai mult ajutor militar.

„Forțarea oamenilor din aceste teritorii să completeze niște documente sub amenințarea armei este încă o crimă a Rusiei în cursul agresiunii sale împotriva Ucrainei (...) Încercările Moscovei de a crea noi linii de separare sau de a slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina sunt condamnate la eșec”, afirmă ministerul ucrainean de Externe, conform Reuters.

10:58 Ucraina spune că armata rusă a pierdut în ultima zi 400 de soldați, 6 tancuri, 8 transportoare blindate, 3 piese de artilerie, 1 avion, 12 drone și 12 autocisterne și alte vehicule:

10:37SUA se tem că un atac nuclear rusesc va fi depistat prea târziu

10:29 Pe Twitter devine viral un clip cu două luptătoare din armata Kievului ce cântă într-o tranșee o variantă ucraineană ca „Bella Ciao”, cântecul devenit un imn al luptei contra nazismului și fascismului:

Armata rusă irosește forțe pe axa Bahmut

10:02 Băncile de stat turcești plănuiesc să renunțe la sistemul de plăți folosit de ruși, un exemplu elocvent al modului în care sancțiunile secundare ale SUA forțează unele țări să se distanțeze de Moscova, notează Bloomberg.

Cele trei bănci, singurele din Turcia care încă procesează tranzacții efectuate cu cardurile Mir din Rusia, au decis marți să se retragă, a declarat un oficial turc de rang înalt, care a cerut să nu fie identificat deoarece informațiile nu sunt publice. După apariția acestei informații, lira turcească a început să se aprecieze ușor pe piețele valutare.

09:53 UE va întări protecția infrastructurii sale energetice în urma incidentelor care au provocat scurgeri ale conductelor Nord Stream, a declarat miercuri șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell.

„Toate informațiile disponibile indică faptul că acele scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Vom sprijini orice investigație menită să clarifice pe deplin ce s-a întâmplat și de ce, și vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori reziliența în materie de securitate energetică", a adăugat el.

09:38 Ministerul britanic al apărării: armata rusă irosește forțe pe axa Bahmut, probabil din cauza presiunilor politice, în loc să consolideze alte flancuri.

„Operațiunea militară specială” pare că devine „operațiune antiteroristă”

08:46 Tot de la Institutul pentru Studiul Războiului: Rusșii ar putea încerca să redefinească invazia și ocuparea teritoriului ucrainean, care va fi în curând anexat, drept o „operațiune antiteroristă".

08:30 Se pare că forțele rusești trimit bărbați recent mobilizați din Districtul Militar de Vest pe linia frontului din Herson și regiunea Harkov, fără o instruire prealabilă, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Este puțin probabil ca forțele mobilizate ce au parte doar de o zi sau două de antrenament să consolideze în mod semnificativ pozițiile rusești afectate de contraofensivele ucrainene din sud și est, adaugă ISW.

08:23 Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că rezerviștii recent mobilizați din regiunea Kaliningrad au început antrenamentul de luptă la baza Flotei rusești din Marea Baltică.

„Toți militarii mobilizați respectă standardele de tragere cu arme de calibru mic. În plus, cetățenii chemați din rezervă își redobândesc abilitățile în operarea și întreținerea armelor, echipamentelor militare și speciale", a transmis ministerul pe canalul său Telegram.

08:07Premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea costurilor cu energia electrică a făcut ca economia țării să fie în pericol de „colaps"

Ce strâng rușii pe Telegram pentru cei de pe frontul din Ucraina

08:01 Canada va impune noi sancțiuni din cauza „referendumurilor" din Ucraina și nu le va recunoaște niciodată, a declarat premierul Justin Trudeau.

„Intenționăm să impunem noi sancțiuni împotriva persoanelor și entităților care sunt complice la această ultimă tentativă de subminare a principiilor suveranității statului și care împărtășesc responsabilitatea pentru actuala vărsare de sânge lipsită de sens din Ucraina", a spus Trudeau. (Reuters)

07:54 La proiectul de petrol și gaze Sahalin-1 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, se preconizează o producție de petrol de 4,2 milioane de tone în acest an, în scădere de la cele 8,9 milioane planificate, a anunțat miercuri agenția de presă de stat RIA, citându-l pe guvernatorul regional Valery Limarenko.

„Se estimează un declin și în ceea ce privește (producția) de gaze, din cauza faptului că societatea și-a suspendat producția începând cu 16 septembrie 2022", a declarat Limarenko.

07:33 Bocanci, haine groase, dar și hârtie igienică sau covorașe (pentru dormit în tranșee) sunt doar câteva dintre produsele care se strâng în aceste zile pe mai multe canale de Telegram din Rusia pentru a fi donate rezerviștilor ce urmează să fie trimiși pe frontul ucrainean.

Corespondenta HotNews.ro a urmărit aceste canale și vă prezentăm câteva exemple de campanii.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Europa investighează ceea ce Germania, Danemarca și Suedia spun că au fost atacuri care au provocat scurgeri majore de gaz în Marea Baltică de la cele două conducte aflate în centrul conflictului energetic Rusia - UE.
  • CIA a avertizat cu câteva săptămâni în urmă Germania cu privire la posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică.
  • Rezultatele parțiale ale „referendumurilor” din patru regiuni ocupate ale Ucrainei au arătat majorități greu de crezut în favoarea aderării la Rusia, au spus oficialii de ocupație.
  • Șeful camerei superioare a parlamentului rus a declarat că, dacă rezultatele votului vor fi favorabile, ar putea lua în considerare integrarea celor patru regiuni pe 4 octombrie, cu trei zile înainte de cea de-a 70-a aniversare a președintelui rus Putin.
  • Ucraina nu se va lăsa influențată de nicio amenințare nucleară din partea Moscovei sau de voturile de anexare și va merge mai departe cu planul său de a smulge Rusiei toate teritoriile sale ocupate, a declarat un consilier prezidențial ucrainean.
  • Statele Unite vor introduce o rezoluție la Consiliul de Securitate al ONU prin care vor condamna referendumurile, a declarat ambasadorul american la Națiunile Unite.
  • Orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia este inacceptabilă și ar avea „consecințe grave”, a transmis marți NATO, după ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a lansat un alt avertisment nuclear Ucrainei și Occidentului.
  • În al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au fost auzite trei explozii, apoi s-a întrerupt curentul electric, a relatat un martor Reuters.
  • Statele Unite pregătesc un nou pachet de ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va fi anunțat în curând, au declarat oficiali americani.
  • Numărul rușilor care intră în UE a crescut vertiginos după mobilizarea militară parțială ordonată de Moscova, iar trecerile ilegale vor crește probabil dacă Rusia va decide să închidă granița pentru potențialii recruți, a informat Frontex.
  • China a cerut marți Consiliului de Securitate al ONU să respecte „integritatea teritorială a tuturor țărilor" după „referendumurile" de anexare din Ucraina.

------------------