Autoritățile pro-ruse din patru regiuni ucrainene controlate de Rusia au anunțat că „da” a prevalat, potrivit rezultatelor prezentate ca fiind parțiale, în cadrul „referendumurilor” de anexare a acestor regiuni la Rusia condamnate de comunitatea internațională, potrivit agențiilor ruse, relatează AFP.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Autoritățile din fiecare dintre cele patru regiuni ucrainene au spus că „da” a câștigat între 97 și 98% din voturi după numărarea de la 20 la 27% din voturi, au informat agențiile Ria Novosti, Tass și Interfax.

Rezultatele preliminare în cele patru regiuni în care s-a desfășurat referendumul de anexare la Rusia, potrivit Ria Novosti:

  • în regiunea Zaporojie au votat „pentru” - 98,19% (după procesarea a 18% din voturi);
  • în Donețk au votat „pentru” - 98,27% (20,64% din voturi);
  • în Lugansk au votat „pentru” - 97,83% (21,11% din voturi);
  • în regiunea Herson au votat „pentru” - 97,63% (27% din voturi).

Oficialii ucraineni au descris procesul, care a început vineri, drept „un spectacol propagandistic”, iar oficialii occidentali au spus că rezultatele nu vor fi recunoscute.

Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a condamnat „referendumurile” Rusiei în Ucraina, spunând că „rezultatele false” nu vor fi recunoscute. De altfel, Marea Britanie a anunțat luni un nou pachet de sancțiuni legate de ceea ce a descris drept referendumurile „false” ale Moscovei din patru regiuni din estul Ucrainei pentru anexarea la Rusia.