Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a afirmat într-un mesaj video transmis ucrainenilor că războiul va fi câștigat la câteva luni după căderea unuia din două orașe cheie din Donbas.

Mihailo Podoliak (al doilea din dreapta-jos) a fost negociatorul sef al Ucrainei la discutiile de pace cu RusiaFoto: Sergei Kholodilin / AFP / Profimedia Images

„Acum, când vorbim despre când s-ar putea sfârși războiul, prima componentă este numărul de vehicule de luptă [și] numărul de proiectile”, afirmă consilierul lui Volodimir Zelenski.

Acesta explică apoi că a doua componentă a unei victorii ucrainene ține de „căderea oricăruia dintre aceste două orașe: Lugansk și Donețk”, capitalele regiunilor cu același nume din estul Ucrainei, zonă cunoscută și sub denumirea de Donbas.

„Acest lucru va demoraliza decisiv orice rămâne din forțele armate rusești, orice care oricum abia se mai agață de front chiar și acum, toate acestea se vor prăbuși în sfârșit”, susține oficialul ucrainean.

El spune că după căderea Luganskului sau a Donețkului războiul va lua sfârșit în 3 luni, 3 luni și jumătate cu eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene și revenirea la granițele țării recunoscute internațional în 1991, după câștigarea independenței față de Uniunea Sovietică.

Ucraina vrea să elibereze Crimeea înainte de încheierea războiului

Deși Podoliak nu menționează explicit acest lucru, ultima sa afirmație înseamnă că Ucraina se așteaptă să elibereze și peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 în urma unui referendum regizat precum cele care au avut loc în ultimele zile în teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă de la declanșarea invaziei pe 24 februarie.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în mod repetat în ultimele luni că țara sa nu va accepta încheierea războiului fără eliberarea Crimeei.

Oficialii ucraineni au propus inițial Rusiei un moratoriu de 15 ani pentru a rezolva problema statului Crimeei în negocierile de pace care au avut loc în luna martie în Turcia însă acestea au intrat în impas după descoperirea masacrelor comise de armata rusă la Bucha și alte localități ucrainene și după ce a devenit evident că Moscova nu este în mod real interesată de pace.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat la rândul său miercuri că „obiectivul minim” al Moscovei pentru încheierea războiului este cucerirea întregii regiuni Donețk din Donbas.

În momentul în care au reușit să avanseze cel mai mult în această regiune forțele armate rusești controlau doar aproximativ 60% din teritoriul său, deși nu este clar cât din suprafața regiunii este în prezent ocupată de acestea după ce ucrainenii au reușit să intre în mai multe localități din aceasta după prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din Harkov.

Ucrainenii au cerut din nou tancuri pentru forțele armate

Cu o zi în urmă Mihailo Podoliak a negat orice fel de implicare a Ucrainei în exploziile de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, afirmând că au fost rezultatul unui „act de terorism” al Rusiei și cerând din nou tancuri pentru forțele armate ale Kievului.

„Federația Rusă dorește să destabilizeze situația economică din Europa și să provoace panică înainte de iarnă”, a mai scris Podoliak pe pagina sa de Twitter, adăugând că cel mai bun răspuns pentru astfel de acțiuni ale Moscovei sunt „tancurile pentru Ucraina, în special cele germane”.

Oficialii de la Kiev au criticat în mod repetat guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz fiindcă refuză să îi furnizeze tancuri și alte vehicule grele de luptă de care armata ucraineană are nevoie pentru a-și elibera teritoriul de forțele invadatoare.

Pe 20 septembrie Slovenia a devenit a doua țară europeană care a anunțat oficial că va furniza tancuri forțelor armate ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 217-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.