Forțele de Apărare ucrainene au intrat în Sviatogorsk, în regiunea Donețk, și eliberează zona de ruși, relatează Ukrainska Pravda.

Armata ucraineana Foto: Handout / AFP / Profimedia

Este vorba de luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei și ai batalionului operațional al Universității Naționale de Stat, numită după Eroul Ucrainei Serhiy Kulchitsky.

Imaginile răspândite pe Twitter arată o fotografie cu drapelul ucrainean ridicat pe fațada clădirii consiliului orașului, precum și a unui luptător al Gărzii Naționale Vitali Markiv cu mesajul „Suntem în Sviatogorsk”.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, au existat rapoarte conform cărora orașul a intrat parțial sub controlul Rusiei după o bătălie din 31 mai.

Pe 6 iunie, Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat că forțele ruse finalizau capturarea orașului. Mai târziu în acea zi, Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Donețk, a declarat că Sviatogorsk a fost aproape eliberat de forțele ucrainene, cu excepția unei înălțimi fără nume undeva în oraș. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat capturarea completă a orașului a doua zi, pe 7 iunie.

Pe 5 septembrie, polițiștii de frontieră au publicat un videoclip în care arătau loviturile ucrainenilor asupra pozițiilor rusești din acest oraș.