Autoritățile de ocupație ruse au anunțat un succes răsunător la referendumurile de unire cu Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate după numărarea tuturor buletinelor de vot, relatează Interfax.

Tablou cu StalinFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Rezultatele” finale ale numărătorii afirmă că în așa-zisa Republica Populară Donețk au fost cele mai multe voturi pentru, nu mai puțin de 99,23% din total.

În cealaltă entitate separatistă din estul Ucrainei, autoproclamata Republică Populară Lugansk, autoritățile raportează că 98,42% din alegători au votat pentru unirea cu Rusia.

Comisiile electorale din teritoriile ucrainene ocupate aflate în regiunile Zaporojie și Herson au fost ceva mai reținute, raportând că „doar” 93,11%, respectiv 87,05% din locuitorii lor au votat pentru unirea cu Rusia.

Datele parțiale publicate ieri arătau procente la fel de mari.

Date ca la recolta sovietică în ceea ce privește prezența la vot

Potrivit datelor publicate de autoritățile de ocupație după contabilizarea tuturor voturilor astăzi, în Republica Populară Donețk s-a înregistrat și cea mai mare prezență la vot, 2.131.207 de persoane, nu mai puțin de 97,51% din locuitorii incluși pe listele electorale.

În schimb în Lugansk ar fi votat doar 94,15% din locuitori, procentul fiind de 85% în teritoriile ocupate din Zaporojie și 78,6% în Herson.

Ucraina a subliniat miercuri că voturile înscenate de Rusia în cele patru regiuni ale sale sunt „nule și fără valoare" și că va continua eforturile de eliberare a teritoriului ucrainean ocupat de forțele rusești.

„Ucraina cere UE, NATO și G7 să sporească imediat și semnificativ presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin impunerea de noi sancțiuni dure și prin creșterea semnificativă a ajutorului militar acordat Ucrainei”, a mai transmis Kievul prin intermediul unui comunicat.

Autoritățile de ocupație rusești din teritoriile ucrainene au anunțat coordonat pe 20 septembrie că vor organiza aceste referendumuri de unire cu Rusia, după ce prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din Harkov a provocat îngrijorări că armata rusă ar putea pierde și mai multe din teritoriile cucerite.

Urmărește ultimele evoluții din a 217-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.