​Fostul cancelar german Angela Merkel afirmă că amenințările lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare ar trebui luate în serios, relatează Meduza.

Angela Merkel si Vladimir Putin (foto arhiva)Foto: kremlin.ru

Ea a făcut comentariile în cadrul unui interviu acordat cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, afirmând despre amenințările lui Putin că „a lua în serios cuvintele, a nu le ignora ca pe o cacealma, dar a le lua în serios nu este nicidecum un semn de slăbiciune sau conciliere”.

Fostul cancelar german a mai spus că, dimpotrivă, luarea în serios a acestor amenințări „este un semn de înțelepciune politică”.

În discursul său susținut pe 21 septembrie în care a anunțat decretarea mobilizării parțiale în Rusia, Vladimir Putin a denunțat un presupus „șantaj nuclear” al statelor occidentale și a spus că nu va ezita să răspundă cu toate armele pe care le are la dispoziție.

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Rușii transmit amenințări pe bandă cu armele nucleare

Într-un mesaj transmis a doua zi după discursul lui Putin, fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a amenințat din nou la rândul său că Rusia își poate folosi armele nucleare pentru a apăra anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

„Rusia a anunțat că nu numai capacitățile de mobilizare, ci și orice alt armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe noi principii, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecție”, a spus acesta, printre altele, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

În urmă cu o zi el a formulat iar amenințări similare.

„Dacă amenințarea la adresa Rusiei depășește limita de pericol stabilită, va trebui să răspundem. Fără a cere permisiunea nimănui, fără consultări lungi. Și cu siguranță nu este o cacealma”, a afirmat Dmitri Medvedev.

Săptămâna trecută un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

Serghei Markov a invocat că un război nuclear ar rezulta din „comportamentul nebunesc al preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi al prim-miniştrilor Regatului Unit, Boris Johnson şi Liz Truss”.

Televiziunile rusești au început și ele să escaladeze propaganda privind folosirea armelor nucleare în contextul în care Moscova se pregătește să anexeze teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Autoritățile de ocupație instalate în aceste teritorii au anunțat miercuri rezultatul previzibil al acestor referendumuri.

Urmărește ultimele evoluții din a 217-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.