Trupele ucrainene avansează lent pe cel puțin două axe în nord-estul țării, unde armata rusă opune o rezistență mai mare decât până acum, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de miercuri, adăugând că armata rusă irosește forțe pe axa Bahmut, probabil din cauza presiunilor politice, în loc să consolideze alte flancuri.

Soldati ucraineniFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • În ultimele zile, Ucraina și-a intensificat operațiunile ofensive în nord-estul țării. Unitățile avansează lent pe cel puțin două axe la est de linia râurilor Oskil și Siverski Doneț, unde pozițiile sale s-au consolidat în urma avansului lor anterior de la începutul lunii.
  • Rusia răspunde cu o apărare mai substanțială decât până acum, probabil din cauza faptului că avansul ucrainean amenință acum părți din regiunea Lugansk, în condițiile încheierii „referendumului” privind aderarea la Federația Rusă.
  • Lupte grele continuă, de asemenea, în regiunea Herson, unde poziția de pe malul drept al Niprului rămâne vulnerabilă.
  • Rusia își continuă încercările de avansare treptată în apropiere de Bahmut, în Donbas, chiar dacă se confruntă cu o presiune severă pe flancurile sale nordice și sudice.
  • Acest lucru se datorează probabil presiunii politice, deoarece Rusia folosește aici, spre Bahmut, forțe care altfel ar putea consolida celelalte flancuri.

---------------