Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unor acte de „sabotaj”.

scurgere de gaze in Marea Baltica din Nord StreamFoto: DANISH DEFENCE / UPI / Profimedia

Evoluția evenimentelor după exploziile care au provocat scurgerile de gaze naturale din conductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, LIVETEXT:

22:48Scurgerile din conducta Nord Stream: Încălzire imediată la nivel local, dar impact limitat asupra climei globale

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii, scrie AFP.

21:30 Nord Stream: Rusia deschide o anchetă privind un „act de terorism internațional”

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă privind un "act de terorism internațional" după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică, a anunțat miercuri Parchetul general rus, citat de AFP.

20:51Casa Albă spune că „este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile de sabotarea gazoductelor Nord Stream

19:25Nord Stream: Mai mult de jumătate din gaz s-a scurs deja, spune Danemarca

Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2, avariate în urma unui presupus sabotaj în Marea Baltică, a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze, potrivit AFP.

17:37Norvegia va desfășura forțele armate pentru a-și apăra sondele de gaze după exploziile de la gazoductele Nord Stream

16:43Moscova îl somează pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor detectate în gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, conform AFP.

15:27Agențiile de securitate germane se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, după infiltrații majore atât de la Nord Stream 1, cât și de la Nord Stream 2 în Marea Baltică, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul german Tagesspiegel, preluat de Reuters.

Dacă spărturile din gazoducte nu vor fi reparate rapid, volume mari de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune, potrivit ziarului citat.

14:43 Rusia ar putea exporta gaze în Europa prin intermediul uneia dintre conductele Nord Stream 2, singura dintre cele patru linii ale Nord Stream care mai putea funcționa.

Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat marți că trei din cele patru linii offshore ale sistemului Nord Stream au suferit daune „fără precedent" într-o singură zi. Rețeaua Nord Stream nu a mai livrat gaze în Europa din luna august. Astfel, doar o singură linie a Nord Stream 2, care are o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi, rămâne funcțională.

Alexei Grivach, de la Fondul Național de Securitate Energetică din Moscova, a declarat că există încă presiune de lucru în conductă, care însă trebuie verificată: „Dacă totul este în regulă, este capabilă să funcționeze, cu condiția să existe o aprobare din partea autorităților de reglementare".

14:17Un cercetător suedez vorbește de „vinovatul evident” pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream: Unitatea Militară 40056

14:13Este foarte puțin probabil ca gazoducte precum Nord Stream să se defecteze accidental, a declarat miercuri directorul executiv al grupului Edison, Nicola Monti, adăugând că este ușor de presupus că problemele au fost cauzate de sabotaj.

„Acest tip de conducte sunt monitorizate în mod constant pentru a preveni coroziunea, astfel încât este foarte puțin probabil ca ele să se defecteze accidental", a declarat Monti în marja unei conferințe de afaceri la Milano.

14:08 Scurgerile din gazoductele reprezintă o evoluție foarte gravă și foarte suspectă, dar este nevoie de o anchetă completă pentru a stabili ce s-a întâmplat, a declarat miercuri un oficial occidental citat de Reuters.

Acesta nu a acuzat Rusia, dar a declarat că președintele Vladimir Putin ar trebui să pună capăt recentei serii de escaladări ale situației, în special retorica nucleară, „profund iresponsabilă".

„În ceea ce privește conductele, în mod clar, pare foarte grav. Explozii multiple în același timp - este foarte grav, trebuie făcute investigații. Cu siguranță pare foarte suspect, dar cred că trebuie să stabilim faptele și apoi să dăm nume", a declarat oficialul occidental, sub rezerva anonimatului.

13:43Kremlinul califică drept „stupide” acuzațiile că Rusia s-ar afla în spatele unui posibil atac asupra gazoductelor Nord Stream, vorbind despre o „creștere bruscă a profiturilor companiilor americane care furnizează gaze Europei”, conform Reuters.

13:19Ministrul de Externe al Norvegiei, Anniken Huitfeldt, spunecă „exploziile și scurgerea de gaze din Marea Baltică reprezintă o problemă de mare îngrijorare pentru guvernul norvegian” și a confirmat că a vorbit cu omologii săi din Suedia și Danemarca: „Cooperarea este cheia, iar Norvegia este pregătită să sprijine”.

13:00Țevile gazoductului Nord Stream, sparte de explozii detectate luni sub Marea Baltică, sunt deosebit de rezistente, un expert spunând că ar fi nevoie de echivalentul a cel puțin 100 de kilograme de dinamită pentru a le sparge.

------------------

„Am discutat despre sabotajul asupra conductelor Nord Stream cu Morten Bødskov, ministru al apărării al valorosului nostru aliat Danemarca. Am abordat problema protecției infrastructurii critice în țările NATO”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

La rândul său, ministrul danez al apărării a declarat miercuri, după întâlnirea cu liderul NATO de la Bruxelles, că există motive de îngrijorare cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Baltice.

„Rusia are o prezență militară semnificativă în regiunea Mării Baltice și ne așteptăm să continue acțiunile ei provocatoare", a spus Morten Bodskov într-un comunicat, potrivit Reuters.

UE folosește și ea cuvântul „sabotaj”

Uniunea Europeană consideră că scurgerile detectate luni în conductele Nord Stream au fost provocate probabil de un sabotaj, a declarat Josep Borrell, potrivit postului german ntv.

UE nu a spus cine ar putea fi în spatele distrugerilor provocate conductelor și nici nu a sugerat care ar putea fi motivul.

„Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns robust și unit", a declarat Borrell.

Borrell a anunțat că blocul comunitar va intensifica protecția infrastructurii sale energetice în urma incidentelor.

„Vom sprijini orice investigație menită să clarifice pe deplin ce s-a întâmplat și de ce, și vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori reziliența în ceea ce privește securitatea energetică", a declarat el.

Cele două conducte Nord Stream, afectate de explozii

Premierul suedez Magdalena Andersson a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă, că au fost detectate două explozii în legătură cu scurgerile respective de gaze.

Seismologii din Danemarca și Suedia au afirmat că au înregistrat luni două explozii puternice în apropierea scurgerilor, iar exploziile au avut loc în apă, nu sub fundul mării.

Gazoductele Nord Stream au fost punctele centrale ale conflictului energetic tot mai amplu dintre Moscova și Europa, care a afectat principalele economii occidentale, a dus la creșterea prețurilor la gaze și a declanșat o căutare de surse alternative de aprovizionare.

Armata daneză a spus că cea mai mare scurgere de gaz a provocat o perturbare la suprafață cu un diametru de peste 1 kilometru, în timp ce agențiile maritime au emis avertismente pentru vapoare să evite zona.

Niciuna dintre cele două conducte nu pompa gaz în momentul în care au fost descoperite scurgerile, dar incidentele au spulberat orice așteptări rămase că Europa ar putea primi combustibil prin Nord Stream 1 înainte de iarnă.