Norvegia va desfășura forțe armate în apropierea sondelor sale de gaze naturale și petrol după exploziile care au avut loc luni în jurul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, relatează Reuters.

Platforma petroliera LukoilFoto: Alamy / Profimedia

„Forțele armate vor fi mai vizibile la instalațiile norvegiene de petrol și gaze”, a anunțat premierul Jonas Gahr Stoere la o conferință de presă susținută miercuri după-amiaza.

Anunțul său vine după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri atât Josep Borrell, șeful diplomației europene, cât și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, au vorbit de un sabotaj la gazoductele Gazprom din Marea Baltică.

Tot miercuri, presa germană a scris că agențiile de securitate de la Berlin se tem că gazoductul Nord Stream 1 va deveni inutilizabil pentru totdeauna, după infiltrațiile majore pe care acesta le-a suferit ca urmare a exploziilor de luni.

Mai mulți oficiali citați de cotidianul Der Tasspiegel afirmă că, dacă spărturile din gazoducte nu vor fi reparate rapid, volume mari de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune.

Autoritățile germane au suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2 în data de 22 februarie în contextul îngrijorărilor că Rusia va ataca Ucraina. Niciunul dintre cele două gazoducte nu era însă operațional în momentul exploziilor după ce Gazprom a oprit complet pe termen nedeterminat livrările de gaze prin Nord Stream 1 la începutul lui septembrie.

Mai devreme în cursul acestui an Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze naturale al Europei după ce Gazprom a limitat sau oprit complet livrările către mai multe state din UE ca urmare a refuzului de a plăti importurile energetice din Rusia în ruble.

La jumătatea lunii septembrie guvernul de la Oslo și mai multe companii energetice norvegiene au promis că vor colabora cu UE pentru a ajuta la scăderea prețurilor la gaz în blocul comunitar în contextul crizei energetice provocate de Rusia.

Urmărește toate informațiile apărute miercuri cu privire la exploziile de la gazoductele Nord Stream LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.