Operatorul gazoductului Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania a anunţat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi, potrivit Reuters.

Nord Stream 2Foto: Nord Stream 2

Cele mai importante informații pe această temă, LIVETEXT:

00:55Von der Leyen avertizează cu „cel mai puternic răspuns posibil” dacă este atacată „infrastructura activă”

23:43 CIA a avertizat Berlinul cu privire la posibile atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din vară - Spiegel

23:11Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream sunt cauzate de acțiuni deliberate, spune premierul Danemarcei

22:27Prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson a declarat marți că au fost detectate două explozii legate de scurgerile conductelor Nord Stream, în timp ce informațiile sugerează un posibil sabotaj, deși acest lucru nu reprezintă un atac asupra Suediei.

Andersson a declarat într-o conferință de presă că guvernul suedez este în contact strâns cu parteneri precum NATO și vecini precum Danemarca și Germania în legătură cu evoluția situației.

20:32Scurgerile de gaze din Marea Baltică prezintă un risc redus spre deloc pentru sănătatea publică - Danemarca

Măsurarea calității aerului de pe insula baltică Bornholm a arătat că scurgerile de gaz din conductele Nord Stream prezintă un risc redus spre deloc pentru sănătatea publică, a declarat marți Agenția daneză pentru gestionarea urgențelor într-un comunicat, relatează Reuters.

19:11 Anders Puck Nielsen, cercetător la Centrul pentru Operațiuni Maritime de la Colegiul Regal de Apărare Daneză, a declarat că momentul scurgerii a „bate la ochi”, având în vedere ceremonia de inaugurare a Baltic Pipe. El a spus că poate cineva a căutat „să trimită un semnal că s-ar putea întâmpla ceva cu gazul norvegian”, potrivit Associated Press.

„Săgeata indică în direcția Rusiei”, a spus Puck Nielsen. „Nimeni în Occident nu este interesat să aibă vreun fel de instabilitate pe piața energiei.”

18:48Poliția suedeză a anunțat marți că a lansat o anchetă preliminară cu privire la un posibil sabotaj legat de scurgerea de gaz din gazoductul Nord Stream 1.

„Am întocmit un raport și clasificarea infracțiunii este sabotaj grav”, a spus un purtător de cuvânt al poliției naționale.

18:43 Ulrich Lissek, purtătorul de cuvânt al proiectului Nord Stream 2, a explicat că în zona din jurul insulei Bornholm gazoductele se află la o adâncime de aproximativ 70 de metri și sunt așezate în așa fel încât este foarte puțin probabil ca mai multe linii să fie avariate în același timp, de exemplu în urma unui singur accident de navă.

Întrebat dacă știe de incidente similare care au implicat conducte offshore, el a spus: „Nu am auzit niciodată de așa ceva”.

Purtătorul de cuvânt al Nord Stream AG, compania responsabilă pentru gazoductul Nord Stream 1, nu a dorit să ofere comentarii, afirmând că în prezent se fac cercetări.

18:29Jürgen Trittin, fost ministru german al Mediului și Siguranței Nucleare timp de 7 ani între 1998 și 2005, a declarat pentru RTL că gazoductul Nord Stream este „relativ nou și construită din oțel german solid și bun”.

În prezent un parlamentar din partea Partidului Verde, el afirmă că dacă există scurgeri la o astfel de conductă „atunci trebuie să fi fost o ruptură violentă a acestei conducte”. Trittin spune că autoritățile trebuie să investigheze acum dacă a fost într-adevăr vorba despre un atac, potrivit Die Zeit.

18:13Forțele armate daneze afirmă că la suprafața Mării Baltice s-au format covoare cu bule având diametre între 200 de metri și un kilometru.

18:06Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat la rândul său că exploziile ar fi rezultatul unor acte de sabotaj. „Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar vedem clar că acesta este un act de sabotaj”, a spus el, subliniind că ceea ce s-a întâmplat „înseamnă probabil o nouă escaladare a situației care are loc în Ucraina”.

17:52Kristoffer Bottzauw, directorul Agenției pentru Energie din Danemarca, a declarat că scurgerile de gaze naturale sunt foarte mari și că oprirea celor din Nord Stream 2 ar putea dura până la o săptămână.

El a explicat și zona de interdicție decisă de forțele armate, afirmând că navele și-ar putea pierde flotabilitatea dacă intră în zonă și avertizând totodată că „suprafața mării este plină de metan, ceea ce înseamnă că există un risc crescut de explozii aici”.

17:40Mihailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, este primul oficial ucrainean care reacționează în cazul exploziilor puternice produse în jurul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, soldate cu „avarii fără precedent". El le califică drept „atac terorist”.

17:32Agenția Bloomberg citează la rândul ei un oficial de securitate german care afirmă că gazoductele au fost avariate de acte de sabotaj.

17:21Ziarul german Der Tagesspiegel scrie că autoritățile de la Berlin consideră că exploziile au fost rezultatul unui act de sabotaj.

„Nu ne putem imagina alt scenariu decât un atac planificat. Totul indică că acestea nu au fost coincidențe”, a declarat sub condiția anonimității o sursă apropiată anchetei pentru publicație.

Cotidianul german sugerează că scafandri sau un submarin ar fi putut ataca gazoductele sub apă.

17:12Centrul german pentru cercetări în seismologie GFZ a afirmat la rândul său că seismograful de pe insula daneză Bornholm a înregistrat două vârfuri luni când gazoductele Nord Stream 1 și 2 au înregistrat căderi dramatice ale presiunii.

Seismograful nu a înregistrat aproape niciun fel de activitate până la ora 02:00 dimineața, ora locală, când a existat un vârf urmat de unde continue despre care cercetătorii cred că arată scurgerile de gaze. Situația s-a repetat apoi luni seara.

Depresurizarea gazoductului Nord Stream 1 a fost raportată la primele ore ale serii, la scurt timp după al doilea vârf înregistrat de seismologi.

17:03Seismologii din Danemarca și Suedia au înregistrat luni explozii puternice în zonele în care au fost depistate scurgerile de gaze naturale din conductele Nord Stream, a anunțat marți Centrul de Seismologie din Suedia pentru postul public SVT.

„Nu există niciun dubiu că acestea au fost explozii”, a declarat seismologul Bjord Lund pentru postul TV.

16:40 O înregistrare video distribuită marți de forțele armate daneze arată cum se vede la nivelul apei una dintre scurgerile de gaze naturale raportate la gazoductele Nord Stream 1 și 2

.......................

„Distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei şiruri ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent. Nu este încă posibil să se estimeze momentul reparării infrastructurii prin care se transportă gazele”, se arată într-un comunicat al companiei.

La sfârșitul lui august, Rusia a oprit pe termen nelimitat livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream 1, invocând o scurgere de ulei la una dintre stațiile sale de compresoare.

Autoritatea maritimă suedeză a anunțat marți că au fost identificate trei scurgeri în conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm.

De asemenea, autoritatea suedeză a avertizat navele să păstreze distanţă de aproximativ 8 kilometri de locul scurgerilor şi a emis un avertisment pentru aeronave să zboare la o altitudine de cel puțin 1.000 de metri.

Un purtător de cuvânt a declarat că prima scurgere a fost raportată luni după-amiază, iar alte două scurgeri au fost identificate seara.

Îngrijorări legate de scurgerile de gaze din conductele Nord Stream

Purtătorul de cuvânt a mai spus că nu au investigat cauza scurgerilor şi nu au informaţii despre vreun contact între Nord Stream şi autoritatea maritimă, menţionând că responsabilitatea lor este să avertizeze navele referitor la scurgere.

Între timp, premierul danez Mette Frederiksen, care a calificat scurgerile ca fiind „foarte îngrijorătoare”, a afirmat că incidentul „subliniază urgenţa creşterii securităţii noastre energetice în Europa”.

Luni, Nord Stream AG a anunţat că investighează motivele scăderii presiunii din conductă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Moscova este „extrem de îngrijorată” din cauza veştilor auzite. Întrebat dacă ar fi putut fi o acţiune de sabotaj, Peskov a spus:

„În acest moment, nu poate fi exclusă nicio posibilitate. Există o anumită distrugere a conductei şi nu putem exclude nicio posibilitate în ceea ce priveşte cauza înainte să apară rezultatele cercetării”.