O înregistrare video distribuită marți de forțele armate daneze arată cum se vede la nivelul apei una dintre scurgerile de gaze naturale raportate la gazoductele Nord Stream 1 și 2.

Scurgere de la gazoductul Nord Stream ce trece pe sub Marea BalticaFoto: Captura video

Autoritatea Maritimă din Suedia a anunțat marți dimineața că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze naturale la gazoductul Nord Stream 1 în apele maritime ale țării și cele daneze, la puțin timp după ce o scurgere separată a fost descoperită și la conducta de gaze Nord Stream 2.

De asemenea, autoritatea suedeză a avertizat navele să păstreze o distanţă de aproximativ 8 kilometri de locul scurgerilor şi a emis un avertisment pentru aeronave să zboare la o altitudine de cel puțin 1.000 de metri.

Un purtător de cuvânt a declarat că prima scurgere a fost raportată luni după-amiază, iar celelalte două în cursul serii.

Ministerul danez al Apărării a publicat ulterior o înregistrare video și mai multe fotografii care arată cum se vede scurgerea de gaze naturale la suprafața apei din Marea Baltică.

Imaginile au fost surprinse de un avion de luptă F-16 și de un elicopter al forțelor aeriene daneze, potrivit unui comunicat remis presei de Ministerul Apărării de la Copenhaga.

Forțele armate daneze au mai precizat că la suprafața Mării Baltice s-au format covoare cu bule ce au un diametru între 200 de metri și un kilometru.

Primele reacții la scurgerile de gaze naturale din conductele Nord Stream

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat marți că scurgerile sunt „foarte îngrijorătoare” și a afirmat că incidentul „subliniază urgenţa creşterii securităţii noastre energetice în Europa”.

Operatorul gazoductelor Nord Stream afirmă într-un comunicat de presă că „distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei şiruri ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent”.

Compania a mai spus că deocamdată „nu este încă posibil să se estimeze momentul reparării infrastructurii prin care se transportă gazele”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a afirmat la rândul său că Moscova este „extrem de îngrijorată” din cauza veştilor auzite. Întrebat dacă ar fi putut fi o acţiune de sabotaj, Peskov a spus:

„În acest moment, nu poate fi exclusă nicio posibilitate. Există o anumită distrugere a conductei şi nu putem exclude nicio posibilitate în ceea ce priveşte cauza înainte să apară rezultatele cercetării”.

Scurgerile se află la nord-est de insula daneză Bornholm.