Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au fost cauzate de sabotaj și a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată, relatează Reuters.

Ursula von der Leyen, în KievFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„Am vorbit cu (prim-ministrul danez Mette) Frederiksen despre acțiunea de sabotaj a Nordstream”, a spus von der Leyen pe Twitter, adăugând că acum este esențial să investigăm incidentele pentru a obține claritate deplină asupra „evenimentelor și de ce”.

„Orice întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă și va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a avertizat ea.

Mette Frederiksen a spus anterior că scurgerile detectate în Marea Baltică de la gazoductele Nord Stream au fost în mod clar cauzate de acțiuni deliberate și nu ar fi putut fi rezultatul unor accidente.

Prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson a declarat marți că au fost detectate două explozii legate de scurgerile conductelor Nord Stream, în timp ce informațiile sugerează un posibil sabotaj, deși acest lucru nu reprezintă un atac asupra Suediei.