Moscova îl somează pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor detectate în gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, conform AFP.

Maria ZaharovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
  • „Președintele american este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite și-au dus la îndeplinire amenințarea”, a scris miercuri, pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Ea a făcut astfel referire la o declarație făcută de Joe Biden în luna februarie: ”Dacă Rusia invadează Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2”.

Miercuri, Maria Zaharova a spus că președintele american „ar trebui să fie responsabil pentru cuvintele sale”. „Europa trebuie să cunoască adevărul”, a adăugat ea.

Este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream, a susținut miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de "sabotaj".

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Uniunea Europeană a promis "cel mai ferm răspuns" la acest "sabotaj", iar guvernul danez a calificat exploziile drept "acte deliberate". Chiar dacă UE sau Danemarca nu au precizat pe cine consideră responsabil, Ucraina a afirmat că aceste scurgeri sunt un "act terorist planificat" de Rusia împotriva ţărilor europene.